Vælgerne: Alternativet er det grønneste parti

MÅLING: De grønne ambitioner er størst hos Alternativet, mener vælgerne ifølge ny meningsmåling. Det er dårligt nyt for SF, vurderer politisk analytiker. Selv anerkender SF, at partiet kan gøre mere for at komme ud med de grønne visioner.

Alternativet er ifølge vælgerne det parti, som vil gå længst for den grønne omstilling.
Alternativet er ifølge vælgerne det parti, som vil gå længst for den grønne omstilling.Foto: Morten Brandborg/Scanpix
Morten Øyen

Folketingets yngste parti er også det grønneste. Sådan lyder vælgernes dom i en ny meningsmåling fra Norstat foretaget for Altinget.

Målingen vækker stor begejstring hos Alternativets formand og stifter Uffe Elbæk.

”Det betyder jo, at den måde vi taler om politik på, er blevet hørt. Folk forstår, at det er fra et grønt ståsted vi taler politik, og vi ser verden. Så det er jeg super glad for,” siger Uffe Elbæk.

Målingen viser, at 26 procent af vælgerne ser hans parti, som det, der vil gå længst for en grøn omstilling. 18 procent peger på Enhedslisten på andenpladsen, mens Socialdemokraterne og SF får 8 og 7 procent på de efterfølgende pladser. 29 procent svarer "ved ikke".



Selv er Uffe Elbæk ikke overrasket over, at budskabet er nået ud til vælgerne, selvom partiet ikke har lang tid på bagen. Han peger på, at Alternativet i halvlandet år nu har mødt vælgerne på græsrodsniveau i politiske laboratorier, vælgerforeninger og til debatmøder. 

Gamle partier forsømmer det grønne
Imens har klima, miljø og hele den grønne dagsorden haft svært ved at få en topprioritet på Christiansborg.

Der kommer vi ind som et nyt politisk parti og hejser den grønne fane maksimalt. Det bliver både set, og for tilstrækkeligt mange, giver det også mening.

Uffe Elbæk (ALT)
Partileder og stifter

”Det er jo mærkeligt, når selv paven nu har det på sin dagsorden. Der kommer vi ind som et nyt politisk parti og hejser den grønne fane maksimalt. Det bliver både set, og for tilstrækkeligt mange, giver det også mening,” siger Uffe Elbæk.

Politisk analytiker ved Weekendavisen, Hans Mortensen, er ikke overrasket over, at Alternativet bliver set som det grønneste parti. Han peger på, at det unge parti er lykkedes flot med at erobre den grønne dagsorden – i høj grad fordi de andre partier har bevæget sig væk fra den.

”Enhedslisten og Radikale har forsøgt sig lidt, men især SF – der ellers i mange år har været Danmarks grønne parti – har forsømt at tale om det grønne,” siger Hans Mortensen, som også er forfatter til bogen ”Den røde tråd” om SF's partihistorie.

Udstiller SF
Ifølge Mortensen har SF historisk været årsagen til, at der ikke har været et ”De Grønne”-parti i Danmark – sådan som det har været i Tyskland og mange andre europæiske lande. Den rolle har SF haft. Den er bare gået tabt i forvandlingen af SF til et ”magtparti”.

”SF har ikke tabt de grønne vælgere over en nat eller i valgkampen. Det har ligget i den profilering, partiet har valgt, også under Villy Søvndal,” siger Hans Mortensen og henviser til, at hele øvelsen med at komme til magten var der ikke meget grønt over.

”Der handlede det mere om at være et nyt arbejderparti, for dem med orange veste og leverpostejmadder i madkassen. Ligesom det i valgkampen mere handlede om dagpenge,” siger Hans Mortensen.

Han mener målingen i høj grad udstiller et problem for SF.

”De har jo ikke formået at vinde de andre vælgere, de har gået efter. Selvom dagpenge fyldte meget under valget og hos rigtig mange vælgere på venstrefløjen, så gik de jo ikke til SF. Derfor må man i partiet også overveje, om man skal mere tilbage til de oprindelige positioner,” siger Hans Mortensen.

SF har ikke tabt de grønne vælgere over en nat eller i valgkampen. Det har ligget i den profilering, partiet har valgt, også under Villy Søvndal.

Hans Mortensen
Politisk analytiker og forfatter, Weekendavisen

SF: Vi er stadig de grønneste
Hos SF deler man ikke analysen, selvom man anerkender, at den grønne profil godt kan få mere opmærksomhed.

”SF er i mine øjne stadig Danmarks grønneste parti,” siger SF's miljøordfører Lisbeth Bech Poulsen og peger på, at SF spillede en afgørende rolle bag den tidligere regerings grønne politik – den grønneste nogensinde, ifølge ordføreren.

”Men måske har vi været for optagede af at kommunikere konkrete aftaler, og glemt at fortælle om vores visioner på den længere bane. Det vil jeg gerne, vi bliver bedre til,” siger Lisbeth Bech Poulsen.

Fyldte dagpenge for meget i forhold til det grønne i jeres valgkampagne?

”Nej. Over 50.000 er faldet ud af dagpengesystemet, så vi synes, det er et stort problem. Vi kom også med forslag om elbiler, vindmøller, luftforurening og landbrugsudspil i valgkampen. Men vi har måske været for fokuseret på konkrete forslag og for lidt på de store visioner. Vi ved jo godt, hvad vi står for – men vi skal også huske at komme bredt ud med visionerne,” siger Lisbeth Bech Poulsen.

0:000:00