Vestager går i kødet på Gazprom

GAS: Med påstanden om, at Gazprom misbruger sin dominerende størrelse, sender EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, sine anklager til den russiske gasgigant. Sagen har været flere år undervejs, men Vestager afviser, at timingen er politisk betinget.

Sagen mod Gazprom har været i gang længe, og den er langtfra overstået. Margrethe Vestager afviser ikke, at der kan forhandles en løsning på plads med den russiske gigant.
Sagen mod Gazprom har været i gang længe, og den er langtfra overstået. Margrethe Vestager afviser ikke, at der kan forhandles en løsning på plads med den russiske gigant.Foto: EU-Kommissionen
Kasper Kaasgaard

BRUXELLES: Russiske Gazprom har krævet for høje priser på gas i fem EU-lande.

Det påstår EU-Kommissionen med danske Margrethe Vestager i spidsen. Den danske konkurrencekommissær har onsdag sendt et brev til det russiske gasselskab, hvor hun fremfører Kommissionens klagepunkter.

”Klagepunktsmeddelelsen er endnu et skridt i en meget lang procedure. Nu giver vi ordet til Gazprom, så de kan forsvare sig selv,” siger Margrethe Vestager.

Hun og hendes medarbejdere har undersøgt Gazproms gasaftaler med otte EU-lande, og i fem tilfælde (Estland, Letland, Litauen, Polen og Bulgarien) har de fundet så stærke beviser, at de nu beskylder det russiske firma at have handlet gas til urimeligt høje priser.

Vi tager ikke medlemslandene med på råd om deres udenrigspolitiske bekymringer. Så ville vi vi selv politisere sagen.

Margrethe Vestager
EU's konkurrencekommissær

Det er blandt andet sket ved at fastsætte gasprisen efter prisen på olie. Den såkaldte olieindeksering er i sig selv ikke usædvanlig og har i mange år været almindelig. Men det kan gøres på flere måder.

”Det er ikke olieindekseringen som sådan, vi betragter som ulovlig. Det kan godt gøres. Men i de pågældende lande bidrager måden, olieindeksering bruges på, til unfair priser,” siger Margrethe Vestager.

Udnytter dominans
Ud over de nævnte lande har også Tjekkiet, Ungarn og Slovakiet været i søgelyset. I alle otte lande mener Kommissionen at have fundet eksempler på konkurrenceforvridende klausuler i gasaftaler. Det kan for eksempel være forbud mod videresalg af gassen.

”På den måde har Gazprom været i stand til at opkræve højere priser i nogle lande uden at frygte, at gas ville flyde ind fra andre lande, der solgte videre, eller hvor prisen var lavere,” siger Vestager.

Ydermere mener Kommissionen, at Gazprom i Polen og Bulgarien, hvor selskabet er den altoverskyggende leverandør af gas, har udnyttet sin dominerende position til at indgå aftaler om finansiering og brug af rørledninger, når gaskøbsaftalerne blev forhandlet.

0:000:00