Debat

Vestas: Dansk energimodel skal ud i verden

DEBAT: Danmark er en global supermagt, når det kommer til grøn teknologi. En ny eksportstrategi skal understøtte, at også nye vækstøkonomier køber de grønne, danske løsninger, skriver vicedirektør for public affairs i Vestas, Morten Dyrholm.

Det danske energibrand er stærkt og skal ud i verden, så det kan skaffe ordrer til danske virksomheder. En eksportstrategi skal understøtte dette arbejde, skriver vicedirektør for public affairs i Vestas, Morten Dyrholm.
Det danske energibrand er stærkt og skal ud i verden, så det kan skaffe ordrer til danske virksomheder. En eksportstrategi skal understøtte dette arbejde, skriver vicedirektør for public affairs i Vestas, Morten Dyrholm.
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Dyrholm
Vicedirektør, Public Affairs, Vestas

Jeg har netop besøgt Etiopiens hovedstad Addis Ababa. Vestas havde samlet investorer, kunder og beslutningstagere til et flere dages langt vindseminar under overskriften ”Danish-Ethiopian Wind Energy Days”. Og der var ikke bare Vestas vindmøller på dagsordenen. Tværtimod havde vi en række danske eksperter med fra bl.a. Energinet.dk, Energistyrelsen, EA Energianalyse og Danmarks Eksportkredit. Det er nemlig den samlede danske succeshistorie, der overbeviser investorer og beslutningstagere om, at omstillingen til grøn energi kan lade sig gøre på omkostningseffektiv vis.

Det konkrete faktum, at Danmark i dag integrerer 42 pct. vind i elforbruget og samtidig har en høj forsyningssikkerhed og en (meget) lav elpris rykker bjerge i umodne markeder. Derfor er den danske energimodel - og det stærke danske energibrand - slet og ret en unik konkurrencefordel for Vestas og det vigtigste værktøj vi har til at åbne døren til nye markeder.

Eksportstrategi hilses velkommen
Den konkurrencefordel kan en kommende eksportstrategi for energiteknologi bringe endnu mere i spil. Grøn energiteknologi er en af Danmarks absolutte styrkepositioner og et område vi kan være enormt stolte af. Det er derfor prisværdigt, at Lars Christian Lilleholt (V) nu har taget initiativ til at styrke eksporten med en samlet strategi.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Særligt efter klimaaftalen i Paris er der en unik mulighed for at høste frugterne af den danske position. Som Altinget også har beskrevet, fastslår det Internationale Energi Agentur (IEA), at der skal investeres 13.500 milliarder dollars inden 2030, hvis verdens lande skal leve op til Paris-aftalen.

De investeringer skal danske virksomheder nyde godt af.

Grøn energiteknologi er en af Danmarks absolutte styrkepositioner og et område, vi kan være enormt stolte af. 

Morten Dyrholm
Vicedirektør, Public Affairs, Vestas

Ret blikket mod vækstøkonomierne
Der hvor en eksportstrategi og en indsats fra danske myndigheder for alvor kan bidrage er i de nye vækstøkonomier i Afrika, Asien og Latin-Amerika. Både i store lande som Kina og Mexico og i mere umodne markeder som Vietnam, Egypten og Etiopien.

Et offentligt-privat samarbejde i de lande kan have en enorm effekt. I de store lande handler det om samarbejdsaftaler vores lande imellem, hvor industrien skal være tæt involveret fra start til slut. I de mere umodne markeder, hvor potentialet er stort, men markedet langt fra udviklet, skal vi ud og fortælle om den danske energimodel og demonstrere, hvordan den grønne omstilling rent faktisk kan gennemføres. I begge tilfælde er det afgørende, at vidensdeling og myndighedsunderstøttelse kombineres med et tæt samarbejde med danske virksomheder, så vi sikrer, at kommercielle interesser rent faktisk fremmes. 

Ud i verden
Vestas er klar til at bidrage og planlægger allerede nu at afholde vindseminarer, som det vi netop har afholdt i Addis Ababa, i 15 lande i løbet 2016 og 2017.

Vi er fast besluttede på at bringe den danske model ud i verden – netop fordi det danske energibrand er stærkt og åbner døre. Det brand skal vi værne om og styrke, og derfor ser vi frem til at samarbejdet med Regeringen om at formulere en ny stærk energieksportstrategi, der vil give flere ordrer i bogen til Vestas og flere eksportindtægter til Danmark. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00