Debat

Vindmølleindustrien: Kriegers Flak afslutter turbulent politisk forløb

KRONIK: Forhandlingerne om PSO-afgiften er i praksis sat på pause, indtil prisen på Kriegers Flak er offentliggjort onsdag. Og det er der god grund til: En lav vinderpris på Danmarks største havvindmøllepark vil kunne redde tusindvis af job og ikke mindst hele troværdigheden omkring den danske energipolitik, skriver Jan Hylleberg.

Foto: colourbox
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Hylleberg

Administrerende direktør for Vindmølleindustrien

Fakta
1) Da forligspartierne indgik energiaftalen i 2012, var det med en forventning om en pris for de kystnære parker på 70 øre/kWh i den cirka 11-årige tilskudsperiode. Udbuddet er nu afholdt, og vinderprisen på 47,5 øre/kWh blev således 32 procent billigere end ventet.

2) Da forligspartierne indgik energiaftalen i 2012, var det med en forventning om en pris for Kriegers Flak på 90 øre/kWh. Regeringen ønsker i sin 2025-plan at spare 1140 millioner kroner, som kan sikres ved en pris på 80 øre/kWh. Vindmølleindustrien forventer betydeligt lavere pris. Hvis vinderprisen bliver 65 øre/kWh eller derunder vil prisfaldet på havvind kunne sikre regeringen den ønskede besparelse, hvorved det økonomiske argument for at droppe de kystnære parker falder bort.

3) Det er vigtigt, at vindmølleindustrien i Danmark løbende har adgang til test- og demonstrationsmuligheder for havvind. Vindmølleindustrien ser derfor gerne restpuljen på 22 MW genudbudt. Det vil understøtte vigtig dansk knowhow og udvikling af den danske styrkeposition på offshore vind.
I stedet for forslaget om at aflyse restpuljen, foreslår Vindmølleindustrien, at næste udbudsrunde for demonstrationsprojekter udskydes, mod at restpuljen øges til 50 MW. Udbuddet kunne for eksempel afholdes i 2019 med etablering i 2022.
At puljen foreslås øget til 50 MW, skyldes at det er en relevant størrelse, som giver mulighed for et projekt på 5-10 møller frem for blot 2-4 møller som i restpuljen på 22 MW. Efter 2020 vil el-prisen forventeligt være højere, og sammen med teknologiudviklingen vil det reducere tilskudsbehovet. Derfor forslår Vindmølleindustrien, at der fastsættes et tilskudsniveau på 60 øre/kWh (i stedet for de 70 øre/kWh på demonstrationspuljens første del).
Et sådant forslag vil, til trods for at der sættes flere MW op, føre til en besparelse på 50 millioner kroner frem til 2025.

4) Folketinget skal tage beslutning om en landvindreform i 2017, da den gældende tilskudsordning udløber i februar 2018. Samtidig med beslutning om ny tilskudsmodel, for eksempel via udbud, vil spørgsmålet om de tilhørende VE-ordninger, herunder ’grøn ordning’, naturligt skulle vurderes, hvorfor det ikke giver mening at ændre på disse nu, sådan som regeringen foreslår.

Kilde: Vindmølleindustrien

I dag er der budfrist på havmølleparken Kriegers Flak, der med 600 MW bliver Danmarks suverænt største havmøllepark, når den står færdig i 2021.

Derfor har der også været historisk stor interesse for at vinde rettigheden til at bygge den store Østersøpark, der som noget helt nyt bliver koblet både til det tyske og danske elnet til gavn for forsyningssikkerheden generelt og på Sjælland i særdeleshed.

I alt seks internationale konsortier, bestående af en perlerække af Nordeuropas førende energiselskaber, er tilbage i konkurrencen om at levere den mest konkurrencedygtige pris, hvilket betyder, at prisen bliver så lav, som markedet overhovedet kan levere.

I vindmølleindustrien appellerer vi til, at de politiske partier hurtigst muligt efter at vinderprisen for Kriegers Flak er kendt, sætter sig sammen og sætter punktum for et uskønt kapitel i energipolitikken i Danmark.

Jan Hylleberg
Adm. direktør i Vindmølleindustrien

På trods af, at dagen i dag er en glædens dag og en milepæl i dansk energipolitik, er det ikke til at komme uden om den politiske usikkerhed, der igennem mange måneder har skabt uro i markedet og energibranchen.

Usikkerheden illustreres ved, at regeringen åbent taler om at aflyse Europas til dato billigste havvindmølleparker, Vesterhav Syd og Vesterhav Nord (såkaldte kystnære havvindmølleparker), og Dansk Folkeparti ligeledes har ytret ønske om at aflyse store dele af energiaftalen, herunder Kriegers Flak.

Der er dog heldigvis ansvarlige partier, der sætter den grønne omstilling, jobskabelsen, dansk økonomi og investeringssikkerhed højt, og derfor vil holde fast i energiaftalen og gennemførelsen af Vesterhav Syd og Nord.

En endelig godkendelse af såvel Kriegers Flak som de kystnære havvindmølleparker skal falde på plads samtidig med, at der laves en politisk aftale om PSO’en, hvor forhandlingerne i praksis er sat på pause.

En pause, der varer indtil, at prisen for Kriegers Flak er offentliggjort, hvilket noget atypisk ventes at ske allerede i morgen 9. november.

Når der ventes på budprisen på Kriegers Flak, er det med god grund, da de seneste års prisfald på havvind betyder, at der vil skulle findes betydeligt færre penge i PSO-forhandlingerne end oprindeligt antaget.

Prisfald leverer ønsket milliardbesparelse
Regeringen lægger i sin Helhedsplan op til, at der skal findes PSO-besparelser på 7,2 milliarder kroner frem mod 2025. Bliver vinderprisen på Kriegers Flak på 65 øre/kWh eller derunder vil prisfaldet på havvind have leveret mere end regeringens ønskede besparelse jf. tabellen.

En vinderpris under 65 øre på Kriegers Flak vil derfor på en og samme tid kunne finansiere de kystnære parker og redde tusindvis af job og ikke mindst hele troværdigheden omkring den danske energipolitik.

Tid til grøn optimisme
I vindmølleindustrien appellerer vi til, at de politiske partier hurtigst muligt efter at vinderprisen for Kriegers Flak er kendt, sætter sig sammen og sætter punktum for et uskønt kapitel i energipolitikken i Danmark.

Tillid, troværdighed og optimismen bør tilbage i højsædet i dansk energipolitik, hvor der er så meget at være stolt af.

I morgen er jeg sikker på, at vi igen kan finde det brede smil frem og ranke ryggen over, hvad vi kan præstere i Danmark, når industri og politikere i fællesskab sætter handling bag ordene om en grøn omstilling, der skaber jobs og sætter Danmark på verdenskortet som et eksempel til efterfølgelse.

Forslag til PSO-besparelser

Regeringens Helhedsplan

Mindreudgift i perioden

2017-2025

Mio. kr. (2017-priser)

Vindmølleindustriens forslag

Mindreudgift i perioden

2017-2025

Mio. kr. (2017-priser)

Aflysning vs. gennemførelse af afholdt udbud af 350 MW kystnære havvindmøller.

Besparelser ift. det politisk fastsatte prisloft på 70 øre/kWh

3.290 1.580 1)

Regeringens forslag om prisloft på 80 øre/kWh for havmølleparken Kriegers Flak vs. Vinderpris på 65 øre/kWh.

Besparelser ift. energiaftalens forventning om 90 øre/kWh

1.140 3.310 2)
Lavere balanceringsgodtgørelse til landvindmøller 290 290
Aflysning af udbud af demonstrations-projekt for havvind (22 MW restpulje) vs. Udskydelse til efter 2020 240 50 3)
Afskaffelse af grøn ordning for vindmøller 70 - 4)
Puljen til VE til proces bortfalder 2.080 2.080
Lavere tilskud til industriel kraftvarme 120 120

I alt

7.230 7.400

Samlet besparelse på vindenergiens område

5.030 5.200
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Serup Hylleberg

Viceadministrerende direktør, Green Power Denmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1991), emba (CBS 2002)

0:000:00