Vismænd: EU's CO2-kvotesystem er uambitiøst

INTERVIEW: EU's CO2-kvotesystem fungerer og er den rammebetingelse, som dansk energipolitik skal tænkes ind i. Men kvotesystemet bidrager ikke nok til at løse klimaproblemerne, mener miljøvismand Lars Gårn Hansen.

EU's kvotesystem virker inden for den ramme, som EU-politikerne har sat. Og den ramme bliver man nødt til at medtænke, lyder det fra vismændene.
EU's kvotesystem virker inden for den ramme, som EU-politikerne har sat. Og den ramme bliver man nødt til at medtænke, lyder det fra vismændene.Foto: Steffen Ortmann / Scanpix
Morten Øyen

EU's kvotemarked for CO2 er en rammebetingelse for dansk energipolitik – om man kan lide det eller ej.

Og det er derfor de miljøøkonomiske vismænd i deres spritnye rapport om energiafgifter holder fast i, at kvotemarkedet tager sig af CO2-udslippet, selvom den antagelse møder kritik fra organisationer og politikere.

Ifølge kritikerne er prisen på kvoter så lav, at kvotesystemet i praksis ikke virker til at skubbe på den grønne omstilling, som det ellers var tænkt.

Læs også: EU-lande vil opstramme CO2-markedet

Hvis man spørger, om EU's kvotemarked virker til at hjælpe den grønne omstilling frem hurtigt nok, så er svaret nej.

Lars Gårn Hansen
Professor i miljøøkonomi og medlem af formandskabet i De Økonomiske Råd

Ifølge vismændene er kritikken på en og samme tid både rigtig og forkert. For CO2-kvotesystemet virker – det er bare ikke så ambitiøst.

”Hvis man spørger, om EU's kvotemarked virker til at hjælpe den grønne omstilling frem hurtigt nok, så er svaret nej,” siger Lars Gårn Hansen, professor i miljøøkonomi og medlem af formandskabet i De Økonomiske Råd. Han tilføjer:

”Vi er enige med dem som siger, at politikerne bør stramme kvotemarkedet op, så prisen på CO2-kvoter bliver højere. Men det er en EU-beslutning og er ikke noget vi alene kan gøre noget ved fra dansk side.”

Danner rammen
Selvom man måtte ønske at kvoteprisen var højere og EU's mål mere ambitiøse, så er EU's kvotemarked en rammebetingelse for den energi- og klimapolitik, som Danmark fører. Derfor mener Lars Gårn Hansen heller ikke, at vismændene i deres rapport om energiafgifter kan se bort fra, at elforbruget i Danmark er underlagt kvotemarkedet.

”En merudledning i Danmark inden for kvotesektoren vil derfor over tid modsvares af en mindre udledning et andet sted i EU, da kvotemængden er fastsat,” som vismændene skriver.

Systemet virker
Selvom kvoteprisen efter finanskrisen er forblevet lav, betyder det ikke, at CO2-udslippet overstiger den ramme, som EU-politikerne har vedtaget. Det afspejler hovedsageligt konjunkturerne, fastholder vismændene.

EU's politikere har også et langsigtet klimamål om 80 procents CO2-reduktion i 2050 – og selvom man ikke ved, hvordan verden ser ud om 30 år, så er det vismændenes klare forventning, at kvotemarkedet bliver strammet gradvist hen ad vejen og derfor bliver en begrænsende faktor for CO2-udslippet i Europa.

Derfor holder vismændene fast i, at kvotemarkedet på sigt vil skubbe på en grøn udvikling. Og danske initiativer skal indtænkes i det.

”Kvotemarkedet virker som et økonomisk marked. Den rammebetingelse bliver man nødt til at forholde sig til, også selvom man mener, der er for mange kvoter i systemet lige nu,” siger han.

Reel reduktion skal hentes andre steder
I vismændenes rapport anbefaler de politikerne at sænke elafgiften. Det vil føre til et større strømforbrug – også andre steder end i energisektoren, såsom inden for transport og boligopvarmning.

”Fører det øgede elforbrug til en reduceret udledning i ikke-kvotesektoren, vil dette have en direkte positiv effekt på klimaet,” skriver de.

Men Lars Gårn Hansen medgiver, at det øgede elforbrug kan føre til højere dansk CO2-udslip fra energisektoren på kort sigt. Det vil dog igen ikke betyde noget synderligt, da det er reguleret af kvotesektoren, ifølge vismanden.

Energisparemål skævvrider
Hvad så med energibesparelser? Målsætninger om energibesparelser er vismændene også skeptiske over. Her argumenterer organisationer ellers med, at et mindre energiforbrug også kræver mindre energiproduktion. Og altså potentielt en mindre samlet regning.

Sådan ser vismændene det ikke: En energisparemålsætning rammer skævt, fordi mere og mere af energiforbruget bliver grønt – og der er ikke nogen grund til at spare på grøn strøm, medmindre økonomien tilsiger det.

”Det giver god mening med et mål om at reducere CO2-udslippet. Et energisparemål gav også mening, da energien var sort. Nu, hvor den bliver mere og mere grøn, er det bare en ineffektiv, skævvridende, indirekte måde at nå noget andet. Der bør man gå mere direkte efter problemet: nemlig CO2-udslippet,” siger Lars Gårn Hansen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Gårn Hansen

Professor, lic.polit., Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Uni., miljøøkonomisk vismand
ph.d. (Københavns Uni. 1997), cand.polit. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00