Vismænd: PSO-afgiften bør droppes helt

AFGIFTER: PSO-afgiften er skadelig for erhvervslivet og bør fjernes helt fra elregningen, mener Det Miljøøkonomiske Råd. DI og Radikale deler kritik, men anviser forskellige løsninger. Politiske forhandlinger kommer i foråret.
Uanset på hvilket niveau vi vælger at støtte vedvarende energi, bør finansieringen fjernes fra elregningen, mener overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.
Uanset på hvilket niveau vi vælger at støtte vedvarende energi, bør finansieringen fjernes fra elregningen, mener overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.Foto: Det Økonomiske Råd
Morten Øyen
Hvad enten det vælges at reducere støtten til vedvarende energi eller ej, så bør finansieringformen ændres. Det er en af hovedpointerne fra Det Miljøøkonomiske Råd, som onsdag præsenterede årets rapport.

"Den højere elpris, der følger af PSO-tariffen, reducerer husholdningernes købekraft og forøger virksomhedernes omkostninger," skriver Det Miljøøkonomiske Råd i rapporten.

Defor skal PSO-afgiften, som er med til at finansiere investeringer i vedvarende energi, allerhelst helt væk fra elregningen, mener vismændene.

"Uanset på hvilket niveau vi vælger at støtte vedvarende energi, bør finansieringen fjernes fra elregningen, så PSO-afgiften afskaffes og erstattes af skat på indkomst," siger formand for Det Miljøøkonomiske Råd Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Ifølge rådets rapport svækker den nuværende finansiering gennem PSO-afgiften virksomhedernes muligheder for at fremstille deres varer billigst muligt, og dermed reduceres deres produktivitet. Deres analyse viser, at de samfundsøkonomiske omkostninger kunne reduceres, hvis finansieringen i stedet blev gennem den generelle indkomstskat.

Fakta
PSO-afgiften:
PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav. I 2005 blev der indkrævet 2,1 milliarder kroner i PSO-afgift, men på grund af de lave internationale priser på el, så er det tal steget til 5,1 milliarder kroner i 2013. Det anslås, at energiaftalen fra 2012 indeholder ekstra PSO-omkostninger på 5,7 milliarder kroner frem mod 2020.

DI: Afgiften belaster erhvervsliv
Første del af analysen deles hos DI, der allerede op til forhandlingerne om regeringens første vækstpakke sidste forår anbefalede politkerne at se nærmere på PSO-afgiften. Og frem mod regeringens næste vækstpakke, som ventes i dette forår, vil industrien komme med samme ønske.

"Vi mener, at der er et behov for at ændre på PSO'en, som er en belastning for erhvervslivet. Men vi ser ikke noget behov for, at den skal over på indkomstskatten," siger Hans Peter Slente, branchedirektør for DI Energi.

PSO'en bliver jo betalt over alles elregning, så der er nok mange, der vil mene, den er et problem. Men jeg vil nok sige, at der, hvor problemet er allerstørst, er for virksomheder, hvor el udgør en meget stor del af virksomhedens omkostninger.

Andreas Steenberg (R)
Klima- og energiordfører

Men ifølge DI opstår andre problemer ved at lade indkomstskatten stige. Derfor foreslår DI i stedet, at finansieringen skal findes igennem effektiviseringer i den offentlige sektor.

"I det store regnestykke frem mod 2020, så er det vores vurdering, at der er plads til at finansiere omkostningerne til vedvarende energi ved at effektivisere i den offentlige sektor," siger han.

Energiaftale skal ikke beskæres
DI afviser samtidig Venstre og Dansk Folkepartis tanker om, at en lavere PSO-afgift skal finansieres ved at skære i energiaftalens ambitioner.

0:000:00