Vismænd slår alarm: Regeringen undervurderer skader fra brændeovne

BRÆNDEOVNE: De Økonomiske Vismænd kritiserer regeringens nye analyse af skaderne fra brændeovne. Der bruges gamle tal, og skaderne er i virkeligheden fire gange så store, lyder det fra vismændene.

Foto: Niels Ahlmann Olesen / Scanpix
Morten Øyen

Skaderne fra brændeovne er langt større, end det bliver beskrevet i en ny rapport fra Skatteministeriet.

Det vurderer De Økonomiske Vismænd, der føler det nødvendigt at gå ud offentligt med kritikken.

”Regeringens embedsmænd vurderer, at helbredsomkostningerne fra brændeovne er knap en milliard kroner om året – vores vurdering er, at de er over fire milliarder kroner. Så det er ikke en petitesse. Ellers var vi ikke gået ud med det,” siger medlem af De Økonomiske Råds formandskab professor Lars Gårn Hansen.

Bruger gamle tal
Han konstaterer, at regeringens embedsmænd har valgt at bruge tal fra Aarhus Universitet fra 2014 i stedet for de nyeste fra 2015. Oveni bruger embedsmændene Finaministeriets ”værdi for statistisk liv”, som heller ikke er opdateret. Begge dele er ifølge vismanden med til, at embedsmændene ender med at undervurdere skaderne fra brændeovne markant.

Det er klart, at det pres, som er for at gøre noget, er væsentligt større, hvis helbredsomkostningerne i virkeligheden er fire gange så store.

Lars Gårn Hansen
Professor i økonomi og medlem af De Økonomiske Råds formandskab

Samtidig kender vismændene tallene for forureningen af brændeovne indgående, da det var dem, som bestilte tallene fra Aarhus-forskerne til en rapport i 2016.

”Regeringens embedsmænd når stadig frem til, at det kan betale sig at regulere området. Men det er klart, at det pres, som er for at gøre noget, er væsentligt større, hvis helbredsomkostningerne i virkeligheden er fire gange så store,” siger Lars Gårn Hansen.

Ingen faglig tvivl
Han mener ikke, at der kan være nogen faglig tvivl om, at partikelforureningen fra de danske brændeovne er så stor, at der skal en eller anden form for regulering til.

”Man kan sagtens diskutere, om der skal være en afgift, forbud eller måske bare en regulering af brændeovne i byområderne. Men vi er ikke i tvivl om, at brændeovnene er skyld i betydelige helbredsomkostninger, og et område, som i dag slet ikke er reguleret,” siger Lars Gårn Hansen.

Skatteministeriets rapport er en del af regeringens afgifts- og tilskudsanalyse på energiområdet. Hele analysearbejdet ventes færdigt til sommer, hvor regeringen har meddelt, at den også vil tage politisk stilling til embedsmændenes anbefalinger.

Christiansborg er oppositionen klar til at se på reguleringen af brændeovne, mens de blå partier er mere skeptiske.

De seneste tal fra Miljøministeriet viser en stigning i antallet af brændeovne i Danmark i de seneste år. Der skønnes at være godt 840.000 brændeovne i Danmark.

Altinget: energi og klima bringer tirsdag et længere interview med Lars Gårn Hansen om vismændenes syn på brændeovne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Gårn Hansen

Professor, lic.polit., Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Uni., miljøøkonomisk vismand
ph.d. (Københavns Uni. 1997), cand.polit. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00