Debat

Iværksætterfond til Bødskov: Vi skal ikke fortabe os i definitioner af en ideal-iværksætter

Iværksættere, virksomheder og innovative ideer er ikke ens. Hvis vi skal have alle talenter, ideer og evner i spil, skal der ikke bruges alt for mange kræfter på at definere, hvad en rigtig iværksætter er, skriver Christian Vintergaard.

Iværksætter-Danmark har et stort behov for, at regeringen melder sig tydelig ind på iværksætterarenaen
Iværksætter-Danmark har et stort behov for, at regeringen melder sig tydelig ind på iværksætterarenaenFoto: Arthur J. Cammelbeeck
Christian Vintergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er den tid på året, hvor nytårsforsæt fylder hos danskerne, og regeringen har sikkert også nogle stykker. En regering kan hverken holde hvid januar eller gå til fitness, men på toppen af dens vigtigste nytårsforsæt tror jeg lanceringen af den længe ventede iværksætterstrategi må være.

Morten Bødskov har udskudt den af flere omgange, men mon ikke indfrielsen af dette fortsat er mindst lige så vigtigt for regeringen som manges ønsker om at lægge livsstilen om.

Mens vi har ventet, er der afsat flere midler, og det er tænkt sammen med en kommende life science strategi. Alt sammen meningsfuldt i min optik. Men iværksætter-Danmark har et stort behov for, at regeringen melder sig tydeligt ind på iværksætterarenaen.

Et stærkt politisk fokus på ideelle rammevilkår og synlig opbakning til iværksætteri fra Christiansborg er en vigtig del af opskriften på at skabe et effektivt økosystem i Danmark.

Nuvel, de fleste iværksættere klarer selv dagligdagen med at drive deres virksomheder, men ønskerne står også i kø, hvis vi skal gøre det endnu bedre. Og det tror jeg på, vi kan.

Mindre fokus på definitioner og rammer

I Fonden for Entreprenørskab arbejder vi for at sikre fødekæden af kommende iværksættere og fremtidens store erhvervseventyr. Vi er med til at skabe iværksætterdrømme for børn og unge fra grundskolen til videregående uddannelse.

Entreprenørskab skal være for alle, fordi det netop handler om at bringe alle talenter, ideer og evner i spil i en given nutid

Christian Vintergaard
Administrerende direktør, Fonden for Entreprenørskab

Det gør vi gennem entreprenørskabsprogrammer, undervisningsmaterialer, lokale udviklingsprojekter, legater til studerende, opkvalificering af lærere og undervisere og ved konstant at måle, evaluere, forske og skabe viden inden for feltet og meget mere.

Tilbage i april sidste år leverede vi under DM i entreprenørskab vores ti anbefalinger til erhvervsministeren til iværksætterstrategien. Det handler om at udbrede undervisning i entreprenørskab til hele uddannelsessystemet og sikre bedre vilkår for de unge mennesker, der forfølger en iværksætterdrøm.

En helt afgørende pointe fra mit arbejde med iværksætteri de seneste 20 år er, at fremtidens iværksættere, virksomheder og innovative ideer ikke er ens.

Iværksætterne drives af noget forskelligt og vil ikke det samme. De tilpasser behovet i markedet og tidens tendenser. Og sådan er det nok også bedst. Styrken og mulighederne ligger i bredden, mangfoldigheden og den løbende tilpasning.

Fondens mission er, at entreprenørskab skal være for alle, fordi det netop handler om at bringe alle talenter, ideer og evner i spil i en given nutid.

Det er tydeligt for os, når vi for eksempel oplever 6. og 7. klasse børn skabe løsninger for den grønne omstilling, når vi uddeler mikrolegater til studerende, der skaber virksomheder baseret på verdensmål. Eller når vi som nu netop har igangsat et treårigt forskningsprojekt, der skal sikre mere kønsmæssig ligestilling indenfor iværksætteri.

Debatten om definitioner splitter mere end det samler

Christian Vintergaard
Administrerende direktør, Fonden for Entreprenørskab

Derfor vil vi også anbefale erhvervsministeren, ordførerne, der skal indgå i forhandlingerne, og vores kollegaer i ministerierne, at man ikke bruger alt for mange kræfter på at definere og rammesætte hverken iværksættere eller iværksættervirksomhederne, som det fremgår af regeringsgrundlaget.

Vi er med på, at der kan være behov for rammer og definitioner, hvis der skal være mulighed for at søge puljer og så videre. Men i min optik står denne øvelse ikke mål med det tids- og ressourceforbrug, som kan bruges på andre vigtige opgaver, ligesom den blot vil skabe barrierer og blinde vinkler for andre spirende potentialer.

Desuden kan jeg også forestille mig, at debatten om definitioner splitter mere end det samler.

Vi aner ikke, om den næste store virksomheds, gode ide eller innovative løsning på et samfundsproblem vokser frem af en bestemt branche, en bestemt geografisk lokation, en iværksætter med den ene eller anden baggrund, etnicitet, eller køn. Vi ved heller ikke, om ideen er en teknologi, et forbrugerprodukt, life science, velfærdsydelser eller noget helt andet.

Derfor er vi overbevist om, at diversitet på tværs af alle parametre udgør styrken i dansk iværksætteri. Og iværksætterdrømmene, talenterne og ideerne skal skabes og dyrkes uden snævre rammer og definitioner.

Læs også
     

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Vintergaard

Adm. direktør, Fonden For Entreprenørskab
ph.d. (CBS 2005), msch. (CBS 2001)

0:000:00