Debat

Unge kvinder: Den nye abortgrænse er en sejr, men nu skal vi kæmpe for at hæve grænsen til uge 22

Abort er ikke et etisk anliggende for staten, men tager alligevel livsomvæltende beslutninger på kvinders og familiers vegne. Derfor skal vi kæmpe for en fri abortgrænse ved minimum uge 22 og en afskaffelse af abortsamrådet, skriver Christin Bihl Winum og Ida Ehrenreich.

Vi er ikke i mål endnu. Abortgrænsen bør hæves til minimum uge 22 og
vigtigst af alt skal det formynderiske abortsamråd afskaffes, skriver Christin Bihl Winum og Ida Ehrenreich.
Vi er ikke i mål endnu. Abortgrænsen bør hæves til minimum uge 22 og vigtigst af alt skal det formynderiske abortsamråd afskaffes, skriver Christin Bihl Winum og Ida Ehrenreich.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lad os endelig fejre Folketingets flertal for at hæve den frie abortgrænse til uge 18. Det er en sejr for kvindens og individets autonomi - men ikke en endegyldig sejr.

Så når vi har fejret dette vigtige skridt på vejen, lad os så endnu engang trække i arbejdstøjet og kæmpe for en fri abortgrænse ved minimum uge 22 og dermed - og vigtigst af alt - en afskaffelse af de formynderiske abortsamråd. Et nationalt råd er naturligvis bedre, men stadig ikke godt nok. 

Formynderisk

Hvorfor så det?

I Danmark har vi allerede en grænse for abort ved uge 22, men efter uge 12, og i den nærmeste fremtid uge 18, er den ikke fri. Det vil sige, at en kvinde, der ønsker en abort senere, skal ansøge herom og lade skæbnen i andres - abortsamrådets - hænder. Det er der unægteligt flere lag i.

Hvis man ideologisk set er af den holdning, at vi skal have mere frihed og mindre stat og bureaukrati, er dette et åbenlyst sted at starte.

Er det ikke at presse citronen at påstå, at det er staten, der bestemmer over individets krop og frie valg qua abortsamrådene? Det synes vi faktisk ikke.

Læs også

Det er statsligt bestemt, at der ved senaborter skal træffes en beslutning af abortsamrådet. Disse har indtil nu været sammensat af regionerne og håndteret i samme regi. Nu samles det så i et nationalt nævn, men man må fortsat udlede, at det de facto er staten, der tager livsomvæltende beslutninger på kvinders og familiers vegne. Formynderisk, ikke? 

Sundhedsfagligt er det allerede vurderet, at det er forsvarligt at foretage aborter frem til uge 22 - sågar senere, og som tidligere nævnt, bliver aborter i uge 22 allerede foretaget i Danmark.

Der kan være mange årsager til, at man vælger en senabort. Men én ting er sikkert - man gør det ikke for sjov.

Der ligger tungtvejende overvejelser bag, og tro os, kvinder er smerteligt bevidste om, at jo tidligere en abort udføres, jo mindre omfattende er den. Ingen ønsker at tage den senere end nødvendigt “bare fordi”. 

Ingen tillid

Når vi kigger på det sundhedsfaglige aspekt, kommer vi ikke uden om, at den sidste misdannelsesscanning ligger omkring uge 20-21.

At fastholde den gravide i denne situation er grundlæggende en mistillidserklæring til samtlige kvinder.

Christin Bihl Winum
Studerende
Forestil dig at stå i en situation, hvor du har fået alvorligt dårlige nyheder om fosteret. Ikke alene skal man stå med smerten og sorgen, men man skal gudhjælpemig også ansøge om at få foretaget en abort, der i værste tilfælde kan være livsnødvendig.

Og processen stopper ikke der, du skal affinde dig med, at beslutningen i sidste ende ikke er din.

Ja, i de fleste tilfælde - og særligt i de ganske alvorlige - er der tale om formalia. Men hvorfor så? 

Hvorfor har vi ikke tillid til, at kvinden eller familien selv er i stand til at træffe denne beslutning, uanset årsagen? Selvfølgelig med kompetent råd og vejledning.

At fastholde den gravide i denne situation er grundlæggende en mistillidserklæring til samtlige kvinder.

Læs også

Et etisk spørgsmål for individ frem for stat

Hvis tanken om, at der fremadrettet vil foretages langt flere senaborter, virker skræmmende, så vil vi gerne berolige med, at absolut intet tyder på, at antallet vil stige.

Men er grænsen ikke placeret ved uge 12 af grundige etiske overvejelser? Nej, det er den faktisk ikke. Grænsen blev udelukkende bestemt ud fra, hvad der ville være medicinsk forsvarligt for den gravide. Lægevidenskaben har heldigvis udviklet sig siden. 

Ingen af os anfægter, at abort uden tvivl er et etisk spørgsmål. Men det er ikke et etisk anliggende for staten, men derimod for det enkelte individ. 

Det må derfor siges, at en højere grænse og endegyldig afskaffelse af samrådene burde kunne samle over politiske skel. Er det kvindekamp, ligestilling, kropslig autonomi, mindre stat eller mindre bureaukrati, der er en vigtig dagsorden for dig? Så træk endelig i arbejdstøjet med os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00