Det sker i EU: Ny formand for Europa-Parlamentet og Brexit-tale fra May

OVERBLIK: EU-parlamentarikere går til kampvalg om ny formand, mens EU's udenrigsministre drøfter konflikter i Mellemøsten. Briternes premierminister Theresa May holder en ventet Brexit-tale.

Tirsdag skal Europa-Parlamentet vælge ny formand. På papiret står den konservative italiener Antonio Tajani (t.h.) stærkest, mens hans hovedudfordrer – socialdemokraten Gianni Pittella (midten) bider ham i haserne. En outsider til posten er den liberale gruppe-leder Guy Verhofstadt (t.v.).
Tirsdag skal Europa-Parlamentet vælge ny formand. På papiret står den konservative italiener Antonio Tajani (t.h.) stærkest, mens hans hovedudfordrer – socialdemokraten Gianni Pittella (midten) bider ham i haserne. En outsider til posten er den liberale gruppe-leder Guy Verhofstadt (t.v.).Foto: Francois Lenoir/Scanpix
Michael Hjøllund

Mandag 16. januar

Udenrigsministre drøfter Syrien-krig og Israel-Palæstina-konflikten
Mandag finder årets første ministerrådsmøde sted i bruxelles. Det sker med det nye EU-formandskab fra Malta ved bordenden. Fra dansk side deltager udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), og sammen med sine kolleger skal han drøfte krigen i Syrien – herunder situationen efter storbyen Aleppo er faldet til Assad-regimet og dets støtter. Ministrene skal også drøfte en mulig Syrien-konference, der kan finde sted i foråret.

Over en frokost skal udenrigsministrene diskutere Israel-Palæstina-konflikten. Det sker, efter FN’s Sikkerhedsråd i december for første gang i syv år vedtog en resolution om konflikten. Diskussionen om Israel-Palæstina-konflikten er også aktualiseret af, at USA's kommende præsident Donald Trump tager plads i Det Hvide Hus senere på ugen – fredag.


Tirsdag 17. januar

Hård kamp om formandposten i Europa-Parlamentet
Tirsdag stemmer EU-parlamentarikerne om, hvem der skal efterfølge den tyske socialdemokrat Martin Schulz som ny formand for Europa-Parlamentet. Efter en koalitionsaftale om at dele formandsposten mellem de to store politiske grupper – de konservative og socialdemokraterne – er faldet fra hinanden, ventes et hårdt kampvalg. Den konservative EPP-parlamentariker Antonio Tajani står på papiret stærkest blandt de i alt syv kandidater, men valget kan blive tæt. Spændingen øges af, at afstemningen er hemmelig. Den finder sted over flere runder, og selvom første afstemningsrunde er tirsdag morgen, kan processen vare til langt ud på aftenen. Det er heller ikke udelukket, at nye kandidater melder sig på banen i løbet af de i alt fire mulige afstemningsrunder.

Afstemningen finder sted i Strasbourg, hvor Europa-Parlamentet i denne uge afholder plenar-samling.

Pape på Europol-charmetur
Også justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er tirsdag at finde i Europa-Parlamentet Strasbourg. Her skal han gøde jorden for en hurtig godkendelse af en dansk særaftale om Europol. Regeringen har travlt, da Europol-aftalen skal være godkendt i alle EU-institutioner inden 1. maj 2017. For derefter falder det juridiske grundlag for aftalen Og med en presset tidsplan kan særligt processen i Europa-Parlamentet vise sig problematisk. For selvom EU-parlamentarikerne ikke formelt skal stemme om den danske særaftale, skal de have forslaget i høring. To gange. Og op til tre måneder hver gang.

Regeringen har derfor også bedt de andre danske partiledere om hjælp til at skaffe velvilje blandt de 751 EU-parlamentarikere.

Justitsministeren vil tirsdag være i Strasbourg til samtaler om Europol.

Britiske May løfter sløret for sin Brexit-strategi
Storbritanniens premierminister Theresa May ventes tirsdag at give en længe ventet tale om sin regerings planer for de kommende skilsmisseforhandlinger med EU. Den konservative regering har sagt, at man vil begynde exit-forhandlingerne med Bruxelles senest i slutningen af marts, men indtil nu har det været småt med konkrete udmeldinger om, hvor briterne vil hen med forhandlingerne. Derfor følges et hvert lille hint om briternes kurs med stor interesse i både Bruxelles resten af Europa med stor interesse.

EU-Kommissærer drager til Davos-topmøde
Tirsdag rejser en række af EU-Kommissionens kommissære mod Schweiz, hvor World Economic Forum afholder sit årlige topmøde i Davos. Mødet varer frem til fredag, hvor temaer som migration, sikkerhedspolitik, klimaforandringer og økonomi er på dagsordenen. EU-Kommissionens førstenæstformand Frans Timmermans deltager sammen med i alt elleve andre EU-kommissærer.


Onsdag 16. januar

Status på sagaen om en europæisk finansskat
Under Europa-Parlamentets samling i Strasbourg skal de folkevalgte drøfte muligheden for en skat på finansielle transaktioner med repræsentanter fra EU’s Ministerråd. Forslaget om en europæisk finansskat blev fremsat helt tilbage i 2011, men strandede i EU-systemet. Nu arbejder ti lande – hvor Danmark ikke er iblandt – på at vedtage skatten inden for rammerne af et såkaldt ”forstærket samarbejde”. Men den diskussion halter og var lige ved at gå i stå i efteråret. I et dansk perspektiv bliver en status på finansskatten interessant at følge, da Socialdemokratiet i weekenden meldte ud, at de er klar til at melde Danmark ind i det forstærkede samarbejde. 


Torsdag 17. januar

Ny fordeling af udvalgsposter i Europa-Parlamentet
Efter at have valgt en ny formand tirsdag skal Europa-Parlamentet torsdag stemme om en ny fordeling af udvalgsposter mellem de 751 EU-parlamentarikere. Udvalgsposterne bestemmer - ligesom i Folketinget - hvilke fagområder hver EU-parlamentariker særligt arbejder med. Det kan være alt fra arbejdsmarked til miljø og kultur eller forholdet mellem EU og Palæstina.

Flere danske politikere ventes at være på listen over EU-parlamentarikere, der skifter fra ét udvalg til et andet. Kabalen lægges i anledning af, at parlamentet er halvvejs gennem sin valgperiode.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00