DF’s politiske venner i EU-Parlamentet mistænkes for snyd med EU-midler

ROD: Det polske regeringsparti, PiS, der sidder sammen med Dansk Folkeparti i EU-Parlamentet, betalte partikongres med EU-midler, lyder anklager i Bruxelles.

Partileder for det polske Lov og Retfærdighedsparti, PiS, Jaroslaw Kaczynski.
Partileder for det polske Lov og Retfærdighedsparti, PiS, Jaroslaw Kaczynski.Foto: Scanpix / Kacper Pempel
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Endnu et parti er nu kommet i Europa-Parlamentets ledelses søgelys for at have brugt EU-midler til nationale formål.

Denne gang er det det polske regeringsparti, Lov & Retfærdighed (PiS), der har brugt lidt over en million EU-penge til en national partikongres forud for det polske valg i 2015.

Det fremgår af et journalistisk samarbejde mellem medier i Polen, Holland og Belgien.

EU-midlerne er givet til partiet via Alliancen af konservative og reformister i Europa (ACRE), der er den europæiske partifamilie bag den konservative ECR-gruppe i EU-Parlamentet, hvor Dansk Folkeparti sidder.

Morten Messerschmidt og Anders Vistisen var en kort overgang opgjort som medlemmer af ACRE*, indtil Europa-Parlamentets ledelse opdagede, at de var medlem af hele tre europæiske partifamilier, herunder det skandaleramte MELD-parti, som DF selv er under mistanke for uretmæssigt at have fået penge til nationale aktiviteter fra.

Den færøske forbindelse
EU-pengene må kun bruges til aktiviteter, der har et klart europæisk element. Ifølge den hollandske avis NRC Handelsblad er det ikke tilfældet for polske PiS’ kongres i byen Katowice, der næsten kun beskæftigede sig med partiets valgprogram. Derfor undersøger Europa-Parlamentet nu, om pengene er retmæssigt givet ud.

Ifølge avisen fremgår det af interne ACRE-dokumenter, at begivenheden oprindeligt var planlagt til at blive afholdt på Færøerne som en konference med titlen ”Polsk-færøske erfaringer omkring traditionelle konservative værdier og familiens rolle som samfundets grundlag”. Det skyldes, at det færøske parti Folkeflokken er med i ACRE.

Konferencen blev så flyttet til Katowice, hvor alt tyder på, at pengene i stedet er gået til PiS' partikongres.

Rundt i karrusellen
NRC påpeger, at den konservative britiske EU-parlamentariker Ashley Fox fra ECR-gruppen optrådte i en paneldebat om den britiske exit fra EU sammen med en anden brite, men at det overvældende flertal af de i alt 300 talere på forsamlingen havde ”stærk polsk karakter”.

Parlamentets ledelse har også en anden ACRE-støttet PiS-konference i Poznan i april 2015 i søgelyset, som ifølge NRC mest handlede om kulturpolitik og reform af det polske retsvæsen.

Tidligere på ugen afslørede de tre medier, at EU’s antisvindelenhed OLAF nu undersøger, om flere medlemmer af AECR har benyttet sig af en slags støttekarrusel for at få fat i EU-midlerne ved at donere penge til hinanden for at kunne leve op til EU-reglerne om, at projekter skal være delvist egenfinansierede.

ACRE: Vi er rene
Europa-Parlamentet diskuterede torsdag i Strasbourg, om der er behov for at stramme op i reglerne for finansieringen af de europæiske partier.

Her understregede formand for ACRE, tjekkiske Jan Zahradil, at partiet har orden i regnskaberne.

”Jeg er stolt af at kunne sige, at siden vi blev stiftet i 2009, har vi altid været meget forsigtige med at bruge offentlige penge i tråd med Europa-Parlamentets regler. Hvert år har vi været under revision uden en eneste anmærkning. Hvert år er vores regnskaber blevet godkendt af alle relevante autoriteter,” sagde han og understregede, at det, ud over et eksternt revisionsfirma, også gælder parlamentets top.

Også Dansk Folkepartis MELD/FELD-regnskaber var dog revisorgodkendte, selvom der senere blev fundet uregelmæssigheder i udbetalingerne.

Går hårdere til fløjene
Medlem af Den Grønne gruppe, Ulrike Lunacek, understregede, at der er behov for at se på reglerne igen, selvom den seneste opstramning kun har været i kraft siden januar.

“Det har vi, fordi vi har fundet, at gennem de seneste et-to år er der flere partier og fonde, som har fundet smuthuller i vores regler, som har gjort ulovlige ting, som nu bliver undersøgt. Derfor er det nødvendigt,” sagde den østrigske europaparlamentariker.

Peter Lundgren fra Sverigedemokraterne mente, at de EU-skeptiske partifamilier bliver behandlet uretfærdigt hårdt i forhold til partierne på midten.

”Det, der er tilladt for nogen, er forbudt for andre. Alle euroskeptiske partier på det europæiske plan fra både højre og venstre er blevet ofre for nyfortolkning af eksisterende regler med tilbagevirkende kraft. Forbrug, der var tilladt for euro-føderalisterne, blev forbudt for andre,” sagde Peter Lundgren under debatten.

 

* Af artiklen fremgik det først, at det var Dansk Folkeparti som parti, og ikke Morten Messerschmidt og Anders Vistisen individuelt, der var opgjort som medlemmer af ACRE. Altinget beklager fejlen. 

Dokumentation

ACRE

Alliancen af Europæiske Konservative og Reformister er den europæiske partifamilie bag den konservative ECR-gruppe i Europa-Parlamentet, der kom til verden, da den tidligere britiske premierminister David Cameron valgte at bryde med den store kristendemokratiske partifamilie EPP tilbage i 2009.

Den tæller partier fra mere end 20 lande, hvoraf flere er uden for EU-kredsen, herunder det tyrkiske regeringsparti, AKP, Republikanerne i USA og det færøske Folkeflokken.

Der er ingen danske medlemmer, selvom Morten Messerschmidt(DF) og Anders Vistisen (DF) meldte sig ind efter EU-parlamentsvalget i 2014, hvor de gik med i ECR-gruppen. Daværende gruppeleder Morten Messerschmidt gjorde over for parlamentets ledelse klart, at det var en ”administrativ fejl”, at de var kommet til at melde sig ind.

ACRE beskriver sig selv som ”den hurtigst voksende politiske bevægelse i Europa”.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00