Debat

EL: Europa skal ikke ses gennem EU-briller

DEBAT: Storbritanniens udmeldelse af EU har en gang for alle gjort op med drømmerierne om at samle hele Europa under EU-traktaten, skriver Søren Søndergaard (EL).

Foto: Folkebevægelsen mod EU
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Søndergaard (EL)
EU-ordfører

Et nyt folketingsår står for døren. Og uanset om de danske politikere ønsker det eller ej, så kommer EU til at stå centralt på dagsordenen. For tingene kan ikke køre uændret videre. Ikke efter Brexit og den fortsatte krise i EU.

Nogen håber tilsyneladende, at det hele kan løses med en aftale med Storbritannien, en forstærket bevogtning af de ydre grænser og så et effektivt EU skabt ved hjælp af mere magt til EU-institutionerne på bekostning af de enkelte medlemslande. Sådan må man fortolke udmeldingerne fra bl.a. EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og bakket op af en række toneangivende ledere, f.eks. den franske præsident Macron og den tyske kansler Merkel.

Men der er mindst to grunde til, at det ikke kommer til at ske.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Brexit og mindre magt til EU
For det første fordi befolkningerne i en række EU-lande ikke ønsker mere magt til EU. F.eks. udtrykt i forslaget fra den tidligere tyske finansminister Schäuble om, at EU skal udstyres med en ”budgetzar”, som skal underskrive de enkelte landes finanslove, før de kan træde i kraft. Forsøges den slags gennemført på demokratisk vis via traktatændringer, vil de blive forkastet. Og hvis de gennemføres uden traktatændringer, vil EU’s demokratiske underskud øges. I begge tilfælde vil krisen i EU forstærkes.

Og for det andet fordi Storbritanniens udmeldelse af EU en gang for alle har gjort op med drømmerierne om at samle hele Europa under EU-traktaten eller i lydige satellitter omkring. Det kommer bare ikke til at ske. Ud over at en række europæiske lande har valgt at stå uden for EU, så er der en lang række lande, som måske nok ønsker at komme med i EU, men som EU-lederne under ingen omstændigheder vil optage i årtier fremover, f.eks. landene på Balkan, Ukraine og Tyrkiet.

Tænkt på Europa, ikke kun EU
På den måde er situationen i dag helt anderledes, end den har været i hvert fald siden murens fald i 1989. Og hvis man bliver ved med at se Europas udvikling og europæisk samarbejde alene gennem EU’s briller, så har man intet forstået.

Der er i dag brug for en fordomsfri diskussion om, hvordan vi sikrer et tæt, ligeberettiget og forpligtende samarbejde i hele Europa. Det vil sige ikke bare EU, men også de lande, der ikke må komme med i EU, plus alle de lande, der ikke ønsker at være med i EU. Et sådant samarbejde kan naturligvis ikke bygge på EU’s liberalistiske og centralistiske model. Et sådant europæisk samarbejde må tværtimod give plads til forskelle og til valg af forskellige økonomiske udviklingsmodeller.

At tage hul på den debat er en af de vigtigste opgaver i det kommende års europapolitiske debat. Også fordi det er forudsætningen for en reel diskussion om, hvor Danmarks placering skal være i dette samarbejdende Europa. Ønsker vi fortsat at binde os til et stadig mere centraliseret EU? Eller ønsker vi en placering med flere frihedsgrader end EU-medlemskabet giver, f.eks. i forhold til at være et foregangsland i at bekæmpe social dumping og sikre høje standarder, når det gælder sociale rettigheder, fødevaresikkerhed, miljø og dyrevelfærd?

Jeg ved selvfølgelig godt, at de allermest forstenede EU-tilhængere vil afvise denne debat. Men så velkommen til alle jer andre. For husk: Man stopper ikke tidens gang ved at sætte viserne på sit ur i stå. Det eneste man opnår er, at uret ikke længere går rigtigt!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

0:000:00