Debat

EL om EU-hær: Verden har ikke brug for flere militære stormagter

DEBAT: Enhedslisten vil fortsat kæmpe imod en yderligere militarisering af EU. Hvad enten præsidenten i USA hedder Trump eller ej. Det skriver Søren Søndergaard (EL).

Foto: /ritzau/Mads Nissen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Søndergaard (EL)
EU-ordfører

Valget af den noget utilregnelige rigmandssøn Donald Trump har sat fart på diskussionen om det militære samarbejde i EU. Med en sådan præsident i USA er det nødvendigt med en fælles EU-hær, hedder det.

Den politiske hukommelse er kort. Og måske kan det virkelig lykkes at overbevise nogen om, at det er på grund af Trump, at EU skal have en militær gren. Men det er og bliver noget vrøvl.

Ønske om EU-hær længe før Trump
Trump er alene anledningen til at sætte lidt mere skub i det fælles militær, som EU altid har ønsket sig.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

I dag er Jens Rohde medlem af EU-parlamentet for Radikale Venstre. Men det har han jo ikke altid været. For fem år siden var planen faktisk, at han på Venstres landsmøde i 2012 skulle være valgt til dette partis spidskandidat. Men noget gik galt på landsmødet i Messecenter Herning og Jens Rohde blev aldrig Venstres spidskandidat.

Det, der gik galt, var, at han – sammen med den daværende landsformand for den danske EU-bevægelse, Erik Boel – lige inden landsmødet havde skrevet en kronik til Berlingske Tidende, hvor han bl.a. agiterede for et tættere militært samarbejde i EU og direkte kaldte det ”hul i hovedet og et stort spild af ressourcer, at de 27 EU-lande har hver sit forsvar”.

EU forsøges ofte i Danmark fremstillet som et slags humanistisk handelssamarbejde. Men grundlæggende er formålet med EU at opbygge en ny stormagt, som kan tage kampen op med andre stormagter.

Søren Søndergaard (EL)
EU-ordfører

Det vakte postyr i Venstres top. Lars Løkke lod forstå, at Venstre havde brug for ”en spidskandidat og ikke en debattør” og antydede dermed, at diskussionen om EU-militæret var en teoretisk debat. Rohde forsvarede sig med, at det faktisk var noget, der blev diskuteret i EU.

Og han havde ret. Længe før Trump blev brugt som undskyldning, var et fælles militær på EU’s dagsorden – også selvom Lars Løkke af vælgertaktiske grunde ønskede at fremstille det som et spørgsmål nærmest på månen.

Men opbygningen af et fælles militær er og har længe været en uadskillelig del af EU og fremgår direkte af EU-traktaten, hvori det hedder: ”Den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik omfatter gradvis udformning af en fælles EU-forsvarspolitik. Denne vil føre til et fælles forsvar, når Det Europæiske Råd med enstemmighed træffer afgørelse herom” (artikel 42, styk 2).

Faktisk går EU-traktaten så langt, at de ligefrem pålægger hvert enkelt medlemsland at styrke sig militært: ”Medlemsstaterne forpligtiger sig til gradvis at forbedre deres militære kapacitet” (artikel 42, styk 3).

Døden skal have en årsag
EU forsøges ofte i Danmark fremstillet som et slags humanistisk handelssamarbejde. Men grundlæggende er formålet med EU at opbygge en ny stormagt, som kan tage kampen op med andre stormagter. På det økonomiske plan er det gået i den retning. Men som talsmænd for EU ofte har understreget gennem tiderne, så er det et problem, at EU nok er en økonomisk kæmpe, men en politisk og militær dværg.

Det er dette grundlæggende ønske om at opbygge EU som en militær supermagt, der kan sætte sin politiske og økonomiske vilje igennem overalt i verden, som Trump nu bruges til at fremme. Døden skal jo have en årsag.

Efter Enhedslistens opfattelse har verden ikke brug for flere militariserede stormagter. Derfor vil vi fortsat kæmpe mod en yderligere militarisering af EU. Hvad enten præsidenten i USA hedder Trump eller ej.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

0:000:00