Grupperne i Europa-Parlamentet

OVERBLIK: Europa-Parlamentets medlemmer er, ligesom i det danske Folketing, delt op i politiske grupper. Få et overblik over gruppernes størrelser, og i hvilke af dem danskerne sidder, her.

Politikerne i Europa-Parlamentet har organiseret sig i politiske grupper ligesom i Folketinget.
Politikerne i Europa-Parlamentet har organiseret sig i politiske grupper ligesom i Folketinget.Foto: Lars Helsinghof
Henrik Axel Lynge BuchterKristoffer HecquetRikke Albrechtsen

Grupperne udgøres af europæiske paraplypartier, der er organiseret ideologisk efter det højre-venstre-spektrum, vi kender fra Danmark. Således sidder socialdemokrater fra hele Europa i samme gruppe som de danske socialdemokrater. Tilsammen udgør de det europæiske socialdemokratiske parti.

Men ikke hele gruppen består af socialdemokrater. De fleste grupper i Europa-Parlamentet består af alliancer mellem flere beslægtede paraplypartier eller større nationale partier, der ser fordele i et forbund. Det mest kendte eksempel i Danmark er, at Venstre og Radikale Venstre sidder i samme gruppe, den liberale ALDE-gruppe, i Europa-Parlamentet.

Medlemmerne af Europa-Parlamentet har flere fordele af at sidde i en gruppe. For det første lettes arbejdet ved, at man kan uddelegere ansvarsområder imellem gruppernes medlemmer, men der er også økonomiske og praktiske fordele, da grupperne får tildelt økonomisk støtte og gruppelokaler m.v. Uden for grupperne findes ligeledes 15 løsgængere i Europa-Parlamentet.

 

 

Dokumentation

De politiske grupper:

EPP (Det Europæiske Folkepartis Gruppe, Kristelige Demokrater):
215 mandater

Kristendemokraterne – eller de Europæiske Folkepartier, som de retteligt hedder – er fortsat Parlamentets ubestridt største gruppe. Deres vægt er dog knapt så knusende som i sidste samling, efter de er gået mere end 50 mandater tilbage. Gruppens nye formand er tyske Manfred Weber fra CSU, hvilket er et udtryk for, at tyskerne har sat sig tungt på gruppen som langt den største nationale delegation. Bendt Bendtsen (K) er eneste danske medlem.


S&D (Det progressive forbund af Socialdemokrater):
189 mandater

EU's socialdemokratiske gruppe, S&D, forbliver andenstørst, men kommer til at mærke en anderledes intern magtfordeling, efter at blandt andre François Hollandes franske Socialister led et svidende nederlag ved valget. Pladsen som den største nationale delegation går til italienerne, efter premierminister Matteo Renzis Partito Democratico fik 31 medlemmer af gruppen – hvilket er flere, end selv Tyskland kan præstere. De tre danske socialdemokrater, Jeppe Kofod, Christel Schaldemose og Ole Christensen, sidder her.


ECR (De Europæiske Konservative og Reformister):
74 mandater

Parlamentets største overraskelse er den konservative, EU-kritiske gruppe European Conservatives and Reformists (ECR), som blev dannet rundt om de britiske Konservative, da disse trak sig fra EPP i 2009. De erobrer pladsen som Parlamentets tredjestørste gruppe fra de liberale i ALDE. Til gengæld bliver det interessant at følge, hvordan de 18 partier i gruppen skal arbejde sammen, når de skal spænde fra moralkonservative SGP fra Holland over nationalkonservative partier som Dansk Folkeparti og De Sande Finner til de flamske separatister og økonomiske liberale N-VA, som har en fortid blandt De Grønne i Europa. De danske medlemmer er Morten Messerschmidt, Anders Vistisen og Jørn Dohrmann, alle fra Dansk Folkeparti. Derudover er Rikke Karlsson også medlem, som blev meldt ind for Dansk Folkeparti, men sidenhen har valgt at forlade partiet – hun er dog stadig medlem af ECR.


ALDE (Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa):
70 mandater

Det er en svidende lussing til Venstre og De Radikales liberale gruppe, ALDE, at de nu er forvist til pladsen som Parlamentets fjerdestørste parti. Men en tilbagegang i en række lande, og ikke mindst udraderingerne af det tyske FDP-parti, har svækket dem. ALDE har hidtil haft en nøgleposition, når EU's to store politiske grupper ikke har kunnet blive enige. Den særstilling er nu mindre given, ligesom gruppen også vil have mindre adgang til fremtrædende udvalgsposter og ordførerskaber end før.

De danske medlemmer er Morten Løkkegaard fra Venstre, Morten Helveg Petersen og Jens Rohde fra De Radikale.


GUE/NGL (Den europæiske venstrefløjs fællesgruppe/Nordisk Grønne Venstre):
52 mandater

Ikke mindst på grund af en overbevisende sejr til græske Alexis Tsipras' SYRIZA-parti i Grækenland og tilkomsten af nye spanske protestpartier er det lykkedes Parlamentets mest venstreorienterede gruppe, GUE/NGL, at placere sig som Parlamentets femtestørste gruppe. En storsejr til irske Sinn Fein vil også kunne mærkes i gruppen, som også byder velkommen til en irsk løsgænger med tilnavnet Ming den nådesløse og til det hollandske Dyrepartiet. Til gengæld er det græske kommunistparti KKE trådt ud af gruppen og vil hellere være løsgængere. Fra Danmark sidder Folkebevægelsen mod EU's Rina Ronja Kari i gruppen.


De Grønne:
50 mandater

Fra en plads som Parlamentets fjerdestørste gruppe er De Grønne, hvor SF sidder, blevet henvist til en sjetteplads efter massiv tilbagegang i en række lande. Det tyske Piratparti erstatter det svenske, der ikke opnår genvalg. De Grønne tabte undervejs blandt andre det flamske separatistparti N-VA og dets fire mandater til ECR, mens partiet også blev decimeret i Frankrig, hvor de ellers stod stærkt ved sidste valg.

Margrete Auken fra SF er det danske medlem.


EFDD (Europæisk Frihed og Direkte Demokrati):
46 mandater

I sidste øjeblik lykkedes det UK Independence Party-leder Nigel Farage at finde medlemmer fra syv nationaliteter til sin EFD-gruppe, som nu omdøbes til EFDD -– Europa for Frihed og Direkte Demokrati. Det sker for at give plads til den italienske komiker Beppe Grillos Femstjernebevægelse, der skatter den slags højt. På trods af et godt valgresultat måtte gruppen vinke farvel til blandt andre Dansk Folkeparti, De Sande Finner og Lega Nord, der valgte at afsøge nye partnerskaber. Derfor holdt det hårdt med at få de påkrævede antal lande repræsenteret i gruppen. Men det lykkedes ved hjælp af Femstjernebevægelsen, de svenske Sverigedemokrater samt en utilfreds afhopper fra franske Front National, der var blevet forsøgt presset af sit parti til at opgive sin plads i Parlamentet. Ingen danskere er medlem af gruppen.


ENF (Et Nationernes og Frihedens Europa):
39 mandater

Front National fik et fantomvalg i Frankrig i forbindelse med Europa-Parlamentsvalget. Partiet kunne dog ikke danne en gruppe til at starte med, og de måtte indlede deres tid i den nye valgperiode med at være løsgængere. Front Nationals leder, Marine le Pen, formåede dog at samle 38 politikere, som opfyldte kravene til at oprette en gruppe og dermed få økonomisk støtte og taletid ved plenarsamlingerne. Ud over Front National er blandt andet italienske Lega Nord og hollandske Partij voor de Vrijheid medlem.


Løsgængere:
16 mandater

16 politikere har ingen gruppe, de samarbejder med. Det er en broget flok, der har titlen som løsgængere. Nogen er blevet smidt ud af deres tidliger grupper, og andres politik passer ikke ind i de eksisterende grupper. En komiker, der i forbindelse med Europa-Parlamentsvalget oprettede sit eget parti, formåede at blive valgt i Tyskland. Derudover er to medlemmer fra det højreekstreme græske parti Gyldent Daggry løsgængere, ligesom et tysk medlem af NPD, der af flere eksperter bliver sammenlignet med Nazi-partiet NSDAP, har titlen som løsgænger.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00