Debat

Schaldemose: Kæmp mod social udstationerings-dumping i EU

DEBAT: En revision af udstationerings-direktivet ser ud til at få svære vilkår i EU, skriver Christel Schaldemose (S). Folketinget bør derfor give beskæftigelsesministeren et klokkeklart mandat, så social dumping og unfair konkurrence kan forhindres.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christel Schaldemose
Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet

Efter et pres fra blandt andet den store socialdemokratiske gruppe S&D i Europa-Parlamentet valgte EU-Kommissionen 8. marts sidste år at fremlægge forslag til revision af udstationeringsdirektivet. S&D-gruppens intention var at sikre, at man fik samme løn for samme arbejde på samme arbejdsplads i samme land. Men den intention kan godt blive svær at gøre til virkelighed.

Europa-Parlamentets arbejde med forslaget har nu været i gang nogle måneder. I forrige uge stemte vi i udvalget for det indre marked (IMCO) om vores udtalelse om lovforslaget. Det bliver en hård og meget principiel kamp, hvis det slagsmål, der var i IMCO, bliver repræsentativt for resten af parlamentets behandling af forslaget. Og det er der desværre en stor risiko for.

Udstationerings-direktivet udfordres fra højre
Jeg skriver dette indlæg i håb om, at Folketingets mandatgivning til udstationeringsdirektivet bliver givet så klart, at Danmarks beskæftigelsesminister for alvor lægger sig i selen for at sikre et ordentligt resultat. Det reviderede udstationeringsdirektiv må under ingen omstændigheder blive dårligere, end det vi har i dag.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Men hvis det står til et flertal i indre markedsudvalget bestående af de konservative (EPP), de liberale (Alde) og ECR, så ser det desværre ud til at blive ringere. Kombinationen af meget blå politikere, som er meget glade for det frie marked sammen med en række medlemmer fra de østeuropæiske lande bevirkede nemlig følgende:

IMCO’s udtalelse holdt blandt andet transportsektoren ude af reglerne fra direktivet. Man fjernede endvidere maksimumperioden for, hvor længe man må være udstationeret, og ydermere var man tilfreds med, at det kun er mindstelønnen, der skal betales.

En af forudsætningerne for, at der også i fremtiden vil være opbakning til et indre marked med arbejdskraftens fri bevægelighed, er, at konkurrencen om jobbene og lønnen er fair.

Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Alt sammen noget, der gør kampen mod social dumping sværere, og som i øvrigt skaber en unfair konkurrence.

Flere af de borgerlige MEP’ere syntes, det var fint, at der ikke var for mange regler for udstationerede, og de østeuropæiske MEP’ere frygtede, at det blev svært at være udstationeret, hvis ikke man kunne konkurrere på lønnen.

For kendere af Europa-Parlamentets arbejde er det ikke usædvanligt, at indre markedsudvalgets flertal er lidt mere ”indre marked-fanatisk” end Parlamentets flertal som helhed. Men når store dele af de østeuropæiske MEP’ere også deler disse synspunkter om ikke at regulere dette område for meget, så bliver det ikke nogen nem sag at få flertal for et fornuftigt udstationeringsdirektiv.

Beskæftigelsesudvalget kommer således på hårdt arbejde. Udvalget er allerede forsinket i sin behandling af sagen. Og med kun to år til næste Europa-Parlamentsvalg vil der være stort fokus på resultatet.

Samme løn for samme arbejde
Imens vi venter på beskæftigelsesudvalgets rapport, håber jeg, at Folketingets mandat til ministeren på sagen bliver, at der ikke skal accepteres noget andet end, at løndefinitionen fortsat skal være en national kompetence, at løn ikke kun ses som den rene mindsteløn, men som aflønning bredt defineret, at ingen sektorer skal kunne gå fri af reglerne, at der kan sættes et loft over, hvor længe man kan få lov at være udstationeret, og at de regler, der vedtages, selvfølgelig også skal kunne håndhæves ordentligt.

En af forudsætningerne for, at der også i fremtiden vil være opbakning til et indre marked med arbejdskraftens fri bevægelighed, er, at konkurrencen om jobbene og lønnen er fair. Fri bevægelighed skal ikke komme før ordentlig behandling af lønmodtagerne.

Samme løn for samme arbejde på samme arbejdsplads i samme land er en forudsætning for, at EU's frie bevægelighed for arbejdskraften fungerer. Det går jeg ud fra, at regeringen er enig i og vil arbejde for i de kommende måneder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00