Debat

Venstre: Vi er sluppet med våde EU-strømper

DEBAT: Efter et år med en lækket EU-skude går vi nu mod roligere tider. I det kommende år skal asylsystemet, samarbejdsvilkår og frihandel prioriteres, skriver Venstres Jan E. Jørgensen.

Med Angela Merkel og Emmanuel Macron ved roret kan vi kigge fremad mod et mere driftssikkert EU-år, skriver Jan E. Jørgensen (V).
Med Angela Merkel og Emmanuel Macron ved roret kan vi kigge fremad mod et mere driftssikkert EU-år, skriver Jan E. Jørgensen (V).Foto: /ritzau/Francois Mori
Julie Arnfred Bojesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan E. Jørgensen (V)
Folketingsmedlem

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at EU-projektet har taget en del vand ind i de forgangne år. Det har fået partierne herhjemme til at reagere meget forskelligt.

DF mente, at vi skulle tage springet og bede til, at der var plads på det tømmer, som briterne drev væk på. Det radikale orkester valgte i stedet at lukke øjnene og spille videre, mens vi i Venstre har forsøgt at lappe hullerne i skroget for at undgå forlis. Nok har vi fået våde sko og strømper, men EU-samarbejdet er gudskelov stadigvæk flydende. Angela Merkel har netop sikret sig endnu en periode som tysk kansler, og med Mutti og Macron som førstestyrmænd er vi mange, som tror på et mere driftssikkert år i EU. Samarbejdet er efter en periode med høj søgang kommet relativt sikkert i havn, og vi kan nu fokusere vores kræfter på at finde holdbare løsninger på EU’s mest presserende udfordringer.

Prioriterer asylsystem
Migrationskrisen tegner sig uden tvivl som én af samarbejdets største udfordringer, og beskyttelsen af EU’s ydre grænser ligger derfor også højt på dette års dagsorden. Over én million mennesker søgte i 2015 asyl i EU, og selvom vi med regeringens målrettede indsats har formået at nedbringe ansøgerantallet til Danmark betragteligt, er der stadig stort pres på EU’s ydre grænser. Venstre har derfor stor fokus på både eksisterende og kommende EU-initiativer, der vil styrke de ydre grænser og dermed også kontrollen med, hvem der rejser ind i EU. Samtidig ønsker vi at afsøge mulighederne for, at vi på længere sigt kan modtage asylansøgere på baggrund af et andet system end i dag.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det nuværende system har vist sig at give fortrin til mennesker, der har penge og kræfter, og det understøtter menneskesmuglernes kyniske forretningsmodel. Venstres fokus er i første omgang at drøfte idéerne og principperne for et nyt asylsystem sammen med ligesindede europæiske lande. Der er dog selvsagt en lang række spørgsmål af både praktisk og juridisk karakter, som vil skulle afklares og drøftes, inden et nyt asylsystem vil kunne blive udrullet.

Et rimeligt samarbejde
Arbejdet mod mere rimelighed i EU-samarbejdet bliver en anden vigtig prioritet for det kommende år. Statsministeren benyttede dette års sommergruppemøde til at præsentere en såkaldt rimelighedspakke, der blandt andet udstikker regeringens ambitioner for mere rimelighed i forhold til den frie bevægelighed og træk på danske velfærdsydelser. Hvad angår sidstnævnte, har Danmark længe arbejdet for at ændre EU’s regler, så det blandt andet bliver muligt at indeksere børnechecken. Foreløbigt har Kommissionen stillet sig noget på bagbenene i dette spørgsmål, men det får nu ikke Venstre til at indstille kampen for et mere rimeligt EU-samarbejde.

I en lille, åben økonomi som vores har vi utrolig stor gavn af EU’s frihandelsaftaler

Jan E. Jørgensen (V)
Folketingsmedlem

Mere frihandel
Endelig vil vi også fokusere vores kræfter på at fastholde en ambitiøs handelspolitik, hvor vi fortsætter med at åbne os mod hinanden og handle frit. I en lille, åben økonomi som vores har vi utrolig stor gavn af EU’s frihandelsaftaler, der forbedrer adgangen for danske virksomheder til vigtige markeder, og som gavner vores fælles velstand og velfærd. I folketingets sidste samling lykkedes vi blandt andet med at ratificere den omfattende CETA-aftale mellem EU og Canada. Og hvis det står til os, så skal vi holde gang i velstandsmotoren og udbygge vores frihandel endnu mere i de kommende 12 måneder.

Der er altså med andre ord rigeligt at tage fat på. Heldigvis er EU i langt bedre tilstand end sidste år, og jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at regeringen kan bidrage til at udstikke en sikker kurs for EU-samarbejdet i det kommende politiske år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00