Debat

DF: Parlamentet skal blande sig uden om dansk valglov

DEBAT: Hvis reglerne for valget til Europa-Parlamentet skal ændres, bør det udelukkende være et nationalt anliggende, skriver Kenneth Kristensen Berth (DF).

Reglerne for valget til Europa-Parlamentet skal besluttes nationalt, skriver Kenneth Kristensen Berth (DF). 
Reglerne for valget til Europa-Parlamentet skal besluttes nationalt, skriver Kenneth Kristensen Berth (DF). Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kenneth Kristensen Berth (DF)
EU-ordfører 

Europa-Parlamentet har i sin uudgrundelige visdom besluttet sig for, at reglerne for valg til selvsamme organ skal revideres.

Jeg vil jo egentligt mene, at subsidiaritetsprincippet burde medføre, at regler for valgs afholdelse udelukkende skulle besluttes på nationalt plan i medlemslandene. Den indvending er flere landes parlamenter da også kommet med.

Men den slags bagateller stopper naturligvis ikke flertallet i Europa-Parlamentets missioneren for dybere europæisk integration. Af Parlamentets forslag fremgår det, at ”vælgernes manglende interesse for EU-anliggender udgør en trussel mod Europas fremtid”. Intet mindre!

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Forslag har ingen gang på jord
Eksempelvis er man meget stødt over, at ideen om europæiske politiske partier aldrig for alvor er fænget an blandt vælgerne. Jeg mener, at det er helt logisk, eftersom der reelt ikke findes nogen ”europæisk offentlighed”, og den politiske debat i al væsentlighed er solidt forankret i nationalstaten.

De europæiske politiske partier spiller ingen reel rolle i europæernes hverdag. Men flertallet i Parlamentet vil ikke lade detaljer som den virkelighed, borgerne befinder sig i, komme i vejen for ambitionerne om at skabe ”en europæisk politisk bevidsthed”. Nej, man vil hellere have medlemsstaterne til at sikre de europæiske politiske partier og deres hovedkandidater en større rolle i valgkampen og foreslår, at deres logoer trykkes på stemmesedler og valgmateriale.

Regler for valgs afholdelse skal besluttes på nationalt plan. Punktum.

Kenneth Kristensen Berth (DF)
EU-ordfører

Det har efter min bedste overbevisning ingen gang på jord. Om end det selvfølgelig kunne være med til, at gøre Venstres og de Radikales vælgere opmærksomme på, at de rent faktisk stemmer på kandidater, som tilhører samme europæiske parti. Det er dog nok tvivlsomt, om Venstre-regeringen vil være begejstrede for udsigten til, at de og de Radikale kommer til at fremstå som partifæller ved næste valg til Europa-Parlamentet.

Parlamentet skal blande sig udenom
Man er heller ikke tilfreds med de kandidater, som partierne opstiller. Der er for få kvinder blandt kandidaterne, ligesom etniske, sproglige og andre mindretal heller ikke er repræsenteret i tilstrækkelig grad. For mig betyder ligestilling, at man har lige muligheder, og jeg har altså virkeligt svært ved at forstå, at nogen kan se på dansk politik, hvor vi for kort tid siden havde en kvindelig statsminister og har haft mange kvindelige partiformænd, og nå frem til den konklusion, at kvinder ikke har mulighed for at sætte sig igennem i politik. Selvfølgelig har de det. Så det skal Parlamentet bare blande sig udenom.

Derudover indeholder forslaget en lang række luftige formuleringer, som ingen kan være uenige i. Det ville ikke være et rigtigt EU-dokument uden.

Det er i øvrigt pudsigt, at Parlamentet ikke har været i stand til at overholde EU’s protokoller på området ved ikke at fremsende forslaget til de nationale parlamenter samtidigt med de andre europæiske lovgivningsinstitutioner. Brud på procedurerne er nok mere alvorlige, hvis det er andre, der begår dem …

Som læseren utvivlsomt har gennemskuet, så er jeg ikke tilhænger af forslaget. Regler for valgs afholdelse skal besluttes på nationalt plan. Punktum. Jeg trøster mig med, at forslaget skal vedtages med enstemmighed i Rådet og ratificeres af de nationale parlamenter for at blive til virkelighed. Det har heldigvis lange udsigter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

0:000:00