Debat

Elberth: Mediefisken Messerschmidt

KLUMME: Morten Messerschmidt har en helt særlig evne, som andre politikere kun kan misunde ham. Han kan få dårlige sager til at ligne bagateller, når han nøje udvælger og bruger de medier, der får ham ud af krisen. Benjamin Rud Elberth analyserer Messerschmidts EU-sag.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Benjamin Rud Elberth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

6. maj klokken 10.31. Mens størstedelen af landet småslumrede oven på en indeklemt Kristi Himmelfarts-fredag, som egentlig ikke var en fridag, bedrev Morten Messerschmidt krisekommunikation af høj kvalitet oven på noget, der ligner en voldsomt dårlig sag.

I en lang Facebook-status gik Messerschmidt først på talerstolen og forklarede om den eksterne revisionsrapport fra revisionsfirmaet Ernst & Young, som DR ”er kommet i besiddelse af". Læg lige mærke til ordlyden i DR-artiklen om Messerschmidts Facebook-status: ”… skriver han i Facebook-opdatering kort tid efter, at DR Nyheder har kontaktet ham om sagen”.

Hvis rækkefølgen er korrekt gengivet i DR’s artikel, der først ”breaker” historien på nettet og Twitter omkring klokken 11, er de 29 minutter efter Messerschmidt, der altså skriver, efter DR er i den klassiske ”genmæleproces” og er ved at skrive deres artikel. Messerschmidt kommer bare først. Fordi han vælger, at han skal først ud med historien.

Hvad betyder forspringet? At Messerschmidt selv får lagt en tone ned over historien, hvor han kan gennemføre et modangreb og tale om politisk motiveret kritik, så han ikke bare ligner en slagen mand. Det er hurtig reaktion, og det er at bruge sine egne kanaler og sin egen rækkevidde til selv at forme historien, så DR's Breaking får taget bare en smule af storm-styrken af og bliver en opfølgende historie, der allerede er breaket – i det mindste til en del af befolkningen, som følger med hos Messerschmidt.

Med hans forklaring kan de nu begynde at vandre fra hans kommentarfelter og rundt i de artikler, der ligger på Facebook og farve receptionen af historien. Vi har set Løkke mestre det samme i kampe mod Ekstra Bladet.

DR's drenge gør ondt på Twitter
Til gengæld er der en verden til forskel på, hvilken politisk redaktion i Danmark man kommer i kløerne på som politiker, hvis man skal have henholdsvis en blid eller en hård medfart i Twitter-meningsdanner-land.

Med Ole Ryborg, Uffe Tang og Jens Ringberg med solid rækkevidde på DR’s politiske redaktion var Twitter i timerne efter klokken 11 fredag fyldt op med historien i en grad, så de 4 procent af Danmarks befolkning, der frekventerer Twitter hver dag, ikke kunne undgå at se den. Med al respekt for andre medier er der en lang række andre medier, man som politiker hellere vil se historien breaket og delt på Twitter fra, hvis man skal lande blødt. Og DR's journalister er efterhånden over en bred kam aldeles slagkraftige ikke kun i rækkevidde, men også i den efterfølgende samtale på sociale medier.

Messerschmidt har de seneste dage valgt ikke at pippe noget på mediet, men har valgt helt andre medier, de klassiske og Facebook, hvor han kan tale og skrive langt, og hvor DR ikke har en chance i kommentarfelterne.

Gode kriser skal peake inden for samme dag
Ser man på en række danske shitstorms og kriser, har de mest ramte ofre ikke formået at lukke sagen ned samme dag. Esben Lunde fik forlænget sit angreb mod Ida Auken over næsten tre døgn. Carl Holst fik forlænget sine sager i noget, der lignede en hel sommerferie og en sensommer med. Messerschmidt kan det der med at lukke sager ned, så der skal noget markant nyt til, før det bliver interessant at tale videre om.

Det kom der også, da vi næste dag, lørdag, fik at vide, at der muligvis var betalt EU-gæld med EU-penge, men det fik stadig aldrig for alvor styrke, som når andre, mindre medievante politikere med mindre teflon (tak til Dorte Toft for den) end Messerschmidt på kroppen, skal tackle deres krise.

Ser man på Messerschmidts weekend, blev der fredag 6. maj genereret 472 omtaler på sociale medier med ord, der har ”messerschmidt” i sig – altså også hans Twitter-handle @mrmesserschmidt og alle ”trunkerede søgninger” af Messerschmidt på det overvågningstjenesten Overskrift.dk måler på (store danske blogs, Twitter på dansk og fra de største Facebook-sider). Messerschmidts krise peaker i omtale fra klokken 11 til 12. Og så fader den faktisk ud i en grad, så man skulle tro, at Messerschmidt havde sendt hele Danmark på grillaften uden internet.

Allerede om aftenen fredag holdt vi op med at tale om Messerschmidt på sociale medier, mens aftensolen bagte ned over danskernes forårsbrændte skuldre på årets første rigtige sommerforårsdag. Næste dag lørdag var der sølle 79 omtaler, og derefter var vi tilbage på normal frekvens - de cirka 20 gange, hvor *Messerschmidt* bliver nævnt på sociale medier. Sent mandag den 9/5 har vi så i ly af Panamapapers en lille opblomstring i antal omtaler af Messerschmidt. Men det tager bare aldrig rigtig for alvor fart a la selvsving, som vi har set hos andre politikere, fordi Messerschmidt selv går voldsomt i offensiven og beskylder EU for forskelsbehandling – og som Tv2's Knud Brix så elegant fik sagt i interview fredag med Messerschmidt endnu engang ”hvirvler støv op”.

Tallene skal selvfølgelig tages udelukkende som et pejlemærke. Der kan sagtens sidde en horde af danskere på private Facebook-profiler, som Overskrift.dk ikke måler på, men det er en særdeles god indikation af, at Messerschmidt simpelthen bare er bedre til at lukke danskernes omtale af hans dårlige sager hurtigere. Det behøver heller ikke indikere, at han nødvendigvis er hurtigere til at lukke selve sagen – MELD og FELD-sagen er et tilbagevendende tema i flere tempi og kapitler med både helte og skurke, ”små forvirrede piger” og nu en politisk motiveret hetz mod Messerschmidt ifølge hans eget udsagn.

 

Og hvad er det så Messerschmidt kan?
”Jamen, jeg står da lige nu her ude i solen og taler med dig, hvor man kunne have ligget på stranden”.

Det klassiske konfrontationsinterview foran Christiansborg fredag med Knud Brix, som tidligere har fået selv garvede politikere i knæ med drilske spørgsmål, blev fra et sociale medier-perspektiv aldrig for alvor slemt for Messerschmidt, der klarede resten af krisen fredag med rundtur til medierne og særdeles offensive svar på spørgsmålene fra kritiske journalister.

De politiske analytikere må bedømme, om det gik godt eller skidt i den virkelighed, der foregår uden for de sociale medier. Politisk analytiker og chefredaktør, direktør Fyns Amts Avis - Fynske Medier, Troels Mylenberg mente, at News-interviewet hos Knud Brix måske ikke var det kønneste, men baseret på tidligere interviews af Løkke, Holst, Lunde eller andre i krise, hvor interview-ofrets sætninger bliver en hel føljeton i sig selv på sociale medier bagefter, lykkedes det faktisk for Messerschmidt ikke at få sagt noget, der havde power til at vandre særlig langt.

 

Det er også en kunst ikke at forværre krisen med en ”tweetable sentence”, hvor man får sagt noget under pres, der kan rives løs til spot og spe for meningsdannerland. Og det er i særdeleshed en kunst at vide, hvornår man skal melde noget ud på Facebook, før alle andre, og så holde sin mund, når sagen ikke skal tales yderligere op.

Venstre er rene
Andres ulykke er i øvrigt ikke at foragte. I EU er Dansk Folkeparti en åbenlys modstander for Venstre. Men stadig ikke nok til, at Venstres politikere kan gå ud på sociale medier og skabe med-tryk på pressens pres på Messerschmidt. Det er det, man har ungdomspartierne til, eller de politiske konsulenter i partierne. Fredag fik vi det lille drilleri-peak, som dansk politik efterhånden er så kendt for.

 

VU startede selvfølgelig #mortenerren-hashtagget og forsøgte at køre en længere føljeton på det – hjulpet en anelse på vej af et par politiske konsulenter (eller tidligere politiske konsulenter) fra S, der også nok skulle minde os om, hvis vi nu havde glemt det, at der var en ”lille forvirret pige” i ligningen. Det hashtag peakede aldrig for alvor. Det var simpelthen ikke sjovt nok for Twitterland at drille Messerschmidt. Han gik jo rundt på tv og svarede, og havde skrevet sin egen version på Facebook.  


---
Benjamin Rud Elberth er digital chef i Geelmuyden Kiese og fast politisk digital ekspert på TV 2. Han er tidligere digital chef for Socialdemokraterne og har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere. Hver tirsdag skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benjamin Rud Elberth

Digital direktør, Operate
cand.mag. i nordisk sprog og litteratur (Aarhus Uni. 2004), master i tværmedial kommunikation (Københavns Uni. 2008)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00