Lisbeth Knudsen: Det herreløse EU-projekt

KLUMME: Europa mangler ledere, der kan puste en nytænkende kraft ind i det kriseramte EU. Hvis danske politikere begyndte at tale om EU som en del af os selv og noget, vi selv har et ansvar for at bringe i en ny retning, ville meget være vundet, skriver Lisbeth Knudsen. 

Foto: Colourbox
Lisbeth Knudsen

De seneste ugers debat har vist, at vi ikke er kommet ud over at betragte EU som et eller andet fantom, der, uden at vi vil det, tiltager sig mere magt og beskæftiger sig med alt muligt, som vi ikke har bedt fantomet om at lave.

Lisbeth Knudsen

Europa mangler i den grad – og i sidste øjeblik inden EU-projektet er truet på livet – modige og visionære politiske ledere, der kan puste en markant, moderne og nytænkende kraft ind i den kriseramte organisme, som i dag samler 508 millioner europæere. Eller samler er måske netop så meget sagt, for gennemsnittet af EU-landenes befolkninger er tiltagende skeptisk over for projektet.

Det gælder faktisk ikke den danske befolkning, som med årene er blevet mere positive over for EU. Hvad man bestemt ikke skulle tro, når man hører danske politikerne tale om EU. Et massivt flertal af danskerne på 58,6 procent ville faktisk stemme ja til fortsat EU-medlemskab, hvis Danmark fik en folkeafstemning nu, viser en Rambøll-måling ifølge Jyllands-Posten.

Tiden nærmer sig hastigt den britiske folkeafstemning 23. juni om at blive eller forlade EU efter over 40 års medlemskab. Bliver det et nej, vil det bringe EU tæt på opløsning og i hvert fald fremtvinge den efterlyste nye vision og retning, fordi den britiske udmeldelse så kommer oven i en række andre interne kriser.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00