EU godkender indgreb i chaufførers arbejdstid

EU: Et flertal i Europa-Parlamentet har godkendt, at selvstændige chauffører skal omfattes af de samme arbejdstidsregler som ansatte chauffører. En sejr for et socialt Europa, mener SF. Dyneløfteri og ren katastrofe, mener DTL og Dansk Folkeparti.
Tyson W. Lyall

Det er ikke alene en stor sejr for arbejdstagerne, men et kæmpe skridt på vejen mod et mere solidarisk og socialt Europa.

Emilie Turunen
Medlem af Europa-Parlamentet, SF
Fakta
383 stemte for forslaget, 263 stemte imod.

De selvkørende vognmænds arbejdstid skal reguleres og kontrolleres, som om de var ansatte. Det blev resultatet af en afstemning i Europa-Parlamentet onsdag.

Afgørelsen betyder, at de selvkørende vognmænd nu kan vente øget bureaukrati og dyneløfteri, mener Dansk Transport og Logistik (DTL), der har kæmpet imod forslaget i flere år fra sit EU-kontor i Bruxelles.

"Dagens afstemning er udtryk for, at der fortsat er dele af Europa-Parlamentet, som tror på, at mere regulering og flere byrder er måden at styre et erhverv på. De krumme agurkers tid er tydeligvis ikke forbi hos denne gruppe af parlamentarikere, selv om de ofte i deres skåltaler siger noget andet," siger DTL's EU-chef, Søren Hyldstrup Larsen, i en pressemeddelelse.

SF: Et socialt Europa sejrer
SF's medlem af Europa-Parlamentet Emilie Turunen deler ikke DTL's kritikpunkter, men kalder derimod afstemningen for en sejr for et socialt og mere solidarisk Europa.

"Jeg er utrolig glad for, at vi har fået lukket for snyd og unfair konkurrence i transportbranchen. Nu gælder de samme arbejdstidsregler for alle chauffører. Det er ikke alene en stor sejr for arbejdstagerne, men et kæmpe skridt på vejen mod et mere solidarisk og socialt Europa. Vi begynder nu at lukke hullerne til social spekulation," siger Emilie Turunen, der er SF's medlem af arbejdsmarkedsudvalget og den Grønne Gruppes ordfører i sagen.

Hun kalder samtidig afgørelsen for en "stor lussing" til regeringen og Dansk Folkeparti og appellerer endvidere til, at regeringen må "op i omdrejninger og sørge for, at reglerne bliver implementeret."

DF: Katastrofalt
SF skal dog næppe forvente den store opbakning fra Dansk Folkeparti, hvor EU-ordfører Pia Adelsteen raser over afgørelsen.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00