Aftaler i hus: EU vil styrke CO2-kvotesystemet og indføre klimatold

EU’s ministre og Europa-Parlamentet er blevet enige om nogle store ændringer i EU’s klimapolitik: CO2-kvotesystemet skal reformeres, og så skal verdens første klimatold igangsættes i efteråret 2023.

Danmarks nye klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) nåede knapt at blive minister før EU-aftalerne tikkede ind. Nu skal EU's kvotesystem også indlemme skibstransport, og fra 2027 skal transportsektoren og byggebranchen også have et kvotesystem. 
Danmarks nye klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) nåede knapt at blive minister før EU-aftalerne tikkede ind. Nu skal EU's kvotesystem også indlemme skibstransport, og fra 2027 skal transportsektoren og byggebranchen også have et kvotesystem. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Mens vi i Danmark har været optaget af at få ny regering, så har EU’s ministerråd og Europa-Parlamentet lavet store klimaaftaler.

Først nåede forhandlere fra EU-Parlamentet og Ministerrådet frem til en aftale om en klimatold natten til tirsdag. Og natten til søndag var der også enighed om en ny aftale om EU’s CO2-kvotesystem.

Det ville have været en god aftale for 10 eller 20 år siden, men i 2022 er det for lidt og for sent.

Alex Mason
Chef for klima og energi, WWF

Begge aftaler skruer betydeligt op for EU’s klimaindsats.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00