Debat

Auken: Fornuftig stresstest styrker gennemsigtighed

DEBAT: Den Europæiske Centralbanks omfattende stresstest hjælper gevaldigt til at skabe større gennemsigtighed i banksektoren. Det skriver Margrete Auken (SF).

Den nye stresstest fra Den Europæiske Centralbank styrker gennemsigtighed i banksektoren, skriver Margrete Auken (SF).
Den nye stresstest fra Den Europæiske Centralbank styrker gennemsigtighed i banksektoren, skriver Margrete Auken (SF).Foto: Europa-Parlamentet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Søndag offentliggjorde Den Europæiske Centralbank (ECB) resultaterne fra den omfattende stresstest forud for bankunionens opstart 4. november, hvor ECB vil overtage tilsynet med bankerne.

Den omfattende stresstest er den største af sin art i EU nogensinde og hjælper gevaldigt til at skabe større gennemsigtighed i banksektoren. Finanskrisen afslørede et bundråddent finansielt system, og vi kæmper stadig for at komme ovenpå efter bankernes enorme svigt.

Nationale tilsyn er ikke nok
Sunde banker og finansielle institutioner er fuldstændig afgørende for en sund samfundsøkonomi, men som den finansielle krise tydeligt viste, er de nationale finansielle tilsyn slet ikke deres opgave voksen.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Når krisen rammer, tænker de kun på at redde deres egne nationale banker, men den slags kortsigtet interessevaretagelse skaber flere problemer, end den løser. Det finansielle system har for længst afskaffet landegrænserne i jagten på større profit, og derfor må vores tilsyn med bankerne selvfølgelig også fungere på samme niveau.

Kunne være bedre
Stresstesten er fornuftig og nødvendig, men den kunne have været meget bedre strikket sammen. Vi ved nu meget mere om de største bankers sundhed, men overblikket over hele systemet mangler fortsat.

Sunde banker og finansielle institutioner er fuldstændig afgørende for en sund samfundsøkonomi, men som den finansielle krise tydeligt viste, er de nationale finansielle tilsyn slet ikke deres opgave voksen.

Margrete Auken (SF)
MEP

De mest sårbare sektioner i den europæiske banksektor er nu blevet identificeret, men glem ikke, at en virkelig holdbar løsning kræver reelle strukturelle reformer. Vi må adskille bankernes spekulative forretninger fra deres almindelige bankforretning. Ellers kan vi som skatteborgere aldrig være helt sikre på ikke at skulle dække deres overtræk igen.

Danmark i bankunionen
Men selvom der næppe kommer flertal lige nu for denne adskillelse, er det i Danmarks interesse at tilslutte sig bankunionen. Selvom vi har et relativt sundt finansielt system i Danmark, er vi på godt og ondt sammenfiltret med vores nabolandes økonomier. Hvad der sker i andre lande - især i EU - har stor betydning for dansk økonomi.

Derfor skal vi selvfølgelig være med og give vores synspunkter stemme. Vi skal sikre, at usunde banker i Sydeuropa ikke får lov til at snige sig udenom ordentlig regulering og tilsyn. Det gøres bedst ved at søge indflydelse og melde sig ind i den politiske kamp.

Vi kan ligeså godt se det i øjnene: At stå uden for bankunionen sikrer på ingen måde dansk økonomi mod at blive friholdt af den næste finansielle krise. Tværtimod kan vores deltagelse være med til i tide at få en sund regulering og et effektivt tilsyn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00