SF-parlamentarikere: Mere EU i principprogram

EU: EU skal fylde mere i partiets nye principprogram, mener SF's Europaparlamentarikere. Samtidig afviser de baglandets krav om at lægge afstand til et føderalt EU.
Morten Øyen

Det, som truer Europa, er altså ikke, at vi får for meget europæisk samarbejde, det er, at vi får for lidt.

Margrete Auken
Europarlamentariker, (SF)
Fakta
SF afholder landsmøde i dagene 13.-15. april hos Comwell i Kolding.
På landsmødet skal partiet vedtage et nyt principprogram. Det nuværende er et "princip- og perspektivprogram" og blev vedtaget på landsmødet i Odense i 2003.

Kilde: sf.dk
Står det til SF's to Europaparlamentarikere, så skal EU gerne fylde noget mere i partiets kommende principprogram. I det udkast, landsledelsen har lavet, fylder EU nemlig kun godt tre linjer.

"Det er da en ynk, afsnittet ikke er længere. Det er trods alt i EU, de vigtigste ting sker," siger Margrete Auken, der dog klart bakker op om det, der nu står.

"Det er fint, det er lige mig. Hvis det ikke er SF-classic, så er det tæt på."

Og hun bakkes op af sin kollega i Europa-Parlamentet.

Dokumentation
SF's landsledelsesudkast til principprogram om EU (2012):

"Vi støtter Danmarks medlemskab af EU, som vi ønsker at videreudvikle som et forpligtende politisk og økonomisk samarbejde mellem de europæiske lande, der kan modvirke nationalisme, skabe samling i hele Europa samt være en politisk modvægt overfor ustyret kapitalisme".

 

Ændringsforslag til EU-afsnittet fra baglandet i SF:

SF-Middelfart:
Linje 210 erstattes af: "EU-samarbejdet er en væsentlig del af det internationale samarbejde og en hjørnesten i SF's internationale strategi. SF afviser en føderal europæisk statsdannelse. De europæiske velfærdsstater er og skal blive ved med at være forskellige, men det europæiske samarbejde skal bruges til at sikre rammerne for de nationale velfærdsudviklinger. Derfor er der behov for at samle venstrefløjskræfterne i et Europa til et opgør med den liberalistiske dominans i EU's politikker og institutioner.

Begrundelse:
Vi må samarbejde i EU om forskellige dele, der kan beskytte samfundene over for større grænseoverskridende påvirkninger - både inden for miljø, sociale rettigheder samt finansregulering. Dog skal det ikke være således, at Danmark bliver en delstat i en EU-stat, hvor hensynet ofte vil blive givet til større "lande" med andre kulturer og velfærdssystemer. Her må vi have respekt for mangfoldigheden og forskelligheden i kulturen (Grækenland og de nordiske lande er gode eksempler på forskellighed). Her må vi altså fremhæve, at EU er en god kamparena for samarbejde, men at vi samtidig må bekæmpe liberalismen i EU ved at samle andre venstrefløjskræfter i EU til at tage del i kampen for at få indført folkesocialistiske tendenser i samarbejdet.

Stillet af Christoffer Albertsen, Partiforeningsformand SF-Gentofte:
Linje 208-213. "FN" ændres til "en bredt accepteret international organisation" og "EU" ændres til "et bredt europæisk samarbejde".

Begrundelse: Et principprogram skal beskrive, hvilke principper SF arbejder ud fra. De principper og det langsigtede mål kan ikke være afhængigt af, hvordan verden ser ud lige nu. Det har vi handlingsprogrammer mm. til, der beskriver, hvordan vi kommer tættere på de mål, principprogrammet beskriver, fra der hvor vi står nu. Det kan ikke være principielt vigtigt, at det internationale og kontinentale samarbejde er i organisationer, der hedder FN hhv. EU. Det principielt vigtige må være, at Danmark er med i bredt accepterede internationale og kontinentale organisationer og samarbejde, uanset navnet, og om det er de samme om 20 år som nu.

Stillet af SF Lejre:
Linje 213: Tilføj tekst om SF's arbejde med at gøre EU til et folkeligt projekt.

Begrundelse: Uden opbakning fra befolkningen er det svært at udvikle samarbejdet i EU. SF bør arbejde for at sikre borgernes opbakning til projekt EU.

Stillet af SF Randers:
Linje 213: EU erstattes "støtter" af "anerkender"

Stillet af SF Horsens:
Linje 213-217: Linjen ændres til: Vi støtter Danmarks medlemskab af EU, som vi ønsker at videreudvikle som et forpligtende politisk og økonomisk samarbejde mellem suveræne stater, der kan modvirke nationalisme, skabe samling i hele Europa samt være en politisk modvægt over for ustyret kapitalisme.

Begrundelse: Formålet med ændringen er at fokusere på, at EU er et forpligtende samarbejde mellem suveræne stater.

Stillet af SF Bornholm:
Linje 213 - 217: ændres til: "SF anerkender Danmarks medlemsskab af EU, men afviser en europæisk føderal statsdannelse. SF ønsker, at EU udvikler sig til et forpligtende politisk og økonomisk samarbejde med udvidelse og sikring af demokratiske principper og rettigheder, frihed, lighed, solidaritet og økonomisk ansvarlighed som kerneområder."

Begrundelse: de præciserer og fastholder SF's mål for det politiske arbejde.

Stillet af SF-Favrskov: 
Linje 213-217: Ændres til: "Vi støtter Danmarks medlemskab af EU. Derfor arbejder SF for at samle venstrekræfterne og de grønne i EU for at stække den liberalistiske dominans i EU's politikker og institutioner. Den blinde tro på markedskræfterne skal erstattes af erkendelsen af, at de europæiske befolkningers interesser tilgodeses ved at give de bedst tænkelige betingelser for at udvikle demokrati, velfærd og miljø i et forpligtende fællesskab. Vi ønsker at videreudvikle det forpligtende politiske og økonomiske samarbejde mellem de europæiske lande for at modvirke nationalisme, skabe samling i hele Europa og være en politisk modvægt over for ustyret kapitalisme."

Begrundelse: Vi ønsker at understrege samarbejdet med venstrekræfterne og de grønne i EU, både i EU-Parlamentet og i de enkelte lande.

Stillet af SF Valby
Linje 213-217 (fra "Vi støtter" til "kapitalisme.") ændres til: "Vi støtter Danmarks medlemskab af EU, som vi ser som et praktisk og forpligtende samarbejde mellem europæiske lande til løsning af fælles, grænseoverskridende problemer. SF afviser dermed en føderal europæisk statsdannelse. Vi ønsker at bruge EU som politisk modvægt til den globale kapitalisme, som foregangsregion for grøn omstilling og til fremme af kulturel forståelse og tolerance. Vi ser EU som en kampplads mellem højre og venstre, hvor der er rigeligt at kæmpe for og imod for venstresiden for at skabe et socialt snarere end et liberalistisk EU. Europæernes interesser tilgodeses bedst ved at give optimale betingelser for demokrati, velfærd og miljø i et demokratisk fællesskab, der gennem nærhedsprincippet giver plads til forskellige befolkningers forskellige ønsker for deres samfund."

Begrundelse: Knap tre linjer om SF's holdning til og mål for EU er for lidt i 2012. Vi skal skrive, hvad vi særligt ønsker at bruge EU-samarbejdet til, heriblandt grøn omstilling, hvilket slet ikke er nævnt i teksten uden dette ændringsforslag. Desuden er erkendelsen af EU som politisk kampplads en vigtig pointe: Det handler ikke om ind eller ud, men højre eller venstre. Endelig er det centralt at lægge vægt på EU som demokratisk fællesskab, og i den forbindelse slå EU's nærhedsprincip fast for også dermed at tage afstand fra, at EU udvikler sig til en rent overstatslig føderation, sådan som vi også beskrev det i 2003-programmet.

Stillet af SF Østerbro
Linje 216 - 218: "ustyret" erstattes med "ureguleret".


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00