Debat

Auken til landbruget: Der er ingen grund til at jamre

DEBAT: Landbruget behøver slet ikke at være skræmte over EU’s krav om mindre CO2-udledning. Udnytter Danmark fleksibiliteten i Kommissionens forslag, skal der slet ikke spares så meget i alt, skriver Margrete Auken (SF).

Foto: Europa-Parlamentet
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

EU’s samlede indsats er for ringe. EU skal reducere drivhusgasudledningerne mindst 40 procent i år 2030 sammenlignet med 1990. Det er det helt overordnede løfte som EU gav det internationale samfund forud for klimaaftalen i Paris, og det er i underkanten.

Målet var allerede for lavt sat hvis vi skulle tage vores del i at holde den globale opvarmning under to grader, og derfor er det slet ikke tilstrækkeligt set i forhold til at alle verdens lande i Paris blev enige om at forsøge at holde den globale opvarmning under 1,5 grader.

Vi kan ikke risikere at europæerne fremstår som utroværdige over for resten af verden ved ikke at løfte vores del af opgaven.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Alligevel var blækket knapt tørt på Paris-aftalen - som i april blev ratificeret af de første 175 lande i New York - før EU-Kommissionen fremlagde denne klimapakke for ”bilister, boliger og bønder” på en måde så man skulle tro at Paris-topmødet slet ikke havde fundet sted.

”Bilister, boliger og bønder” - som man populært sagt kalder de sektorer der ikke er med i EU’s CO2-kvotesystem - står for hele 60 procent af EU’s samlede udledninger, og nu skal der altså for alvor skub i omstillingen på disse områder.

Landbruget behøver altså ikke at jamre og male fanden på væggen. Men tænk hvor befriende det ville være hvis det danske landbrug stolt så sig selv som partner i denne opgave og indså potentialet i at bidrage til den innovation inden for klima som resten af verdens landbrug snart kommer til at efterspørge.

Margrete Auken, medlem af Europa-Parlamentet for SF

Særligt transportsektoren har været skånet, og de manglende krav og slatne ambitioner for sektoren har gjort at den nødvendige drivkraft på markedet - til for eksempel at få elbiler gjort attraktive - totalt er udeblevet.

Landbrugets skrækscenarie er falsk
I forslaget til ”arbejdsfordelingen” mellem EU-landene fra 2020 til 2030 er ideen at de rigeste lande skal løfte mest. Der er dog taget særligt hensyn til at nogle lande allerede har gjort en stor indsats, og der er også taget særligt hensyn til de lande som har en stor landbrugssektor.

Derfor er det ynkeligt når Landbrug & Fødevarer mener at de nærmest bliver straffet for den indsats landmændene har gjort.

Danmark har i høj grad mulighed for at benytte sig af den fleksibilitet som EU-Kommissionen har lagt ind i forslaget. Der er både mulighed for at klare noget af indsatsen med CO2-kvoter som vi har til overs i energien og industrien, og mulighed for at få rabat i CO2-regnskabet når det gælder arealanvendelse – en særlig fordel for landbruget der således respekterer at reduktionerne her er sværest at opnå.

Ser vi på de bidder som de forskellige EU-lande skal tage frem mod 2030 i forhold til den indsats vi allerede har frem mod 2020, bliver der i den grad taget hensyn til at Danmark allerede er nået langt.

Fleksibiliteten giver lav besparelse
Hvis Danmark således benytter sig fuldt ud af den fleksibilitet der er lagt ind, skal vi faktisk kun reducere drivhusgasudledningen fra ”bilister, boliger og bønder” med 13 procent fra 2020 til 2030. Vores nabolande Tyskland og Sverige skal derimod reducere henholdsvis 24 procent og 20 procent. Og de østeuropæiske lande Slovakiet og Tjekkiet med henholdsvis 25 og 23 procent.

Langt det meste af Danmarks industri og erhvervsliv ser positivt på forslaget. Således står både Dansk Industri, Dansk Energi og Dansk Fjernvarme klar på at lave store varmebesparelser i bygninger, elektrificering af transportsektoren og udbygning af biogas inden for affaldssektoren.

Landbruget behøver altså ikke at jamre og male fanden på væggen. Men tænk hvor befriende det ville være hvis det danske landbrug stolt så sig selv som partner i denne opgave og indså potentialet i at bidrage til den innovation inden for klima som resten af verdens landbrug snart kommer til at efterspørge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00