Aukens plastikposeregler får hug af Kommissionen

POSEKAMP: Kom ikke til os og klynk, hvis nye regler for plastikposer bliver svære at implementere, lyder det fra EU-Kommissionen, efter ministre og parlamentarikere er blevet enige om et nyt direktiv. Margrete Auken afviser kritikken.

SF's Margrete Auken var ordfører for Parlamentet på det nye plastikposedirektiv. Hun er langtfra enig i kritikken fra Kommissionen.
SF's Margrete Auken var ordfører for Parlamentet på det nye plastikposedirektiv. Hun er langtfra enig i kritikken fra Kommissionen.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det nye sæt regler, der skal begrænse brugen af de tynde engangsplastikposer, som hver dag langes over disken i europæiske butikker, er ikke godt lovgivningsmæssigt håndværk.

Sådan lyder kritikken fra EU-Kommissionens nye første-næstformand med ansvar for bedre regulering, Frans Timmermans.

Han mener, at det nye plastikposedirektiv, der blev forhandlet færdigt mellem Europa-Parlamentet og det italienske formandskab for Ministerrådet mandag aften, risikerer at blive et eksempel på den slags komplicerede regler, som han forsøger at komme til livs.

”jeg kan ikke forudse, hvordan medlemsstaterne vil oversætte direktivet i deres nationale lovgivning. Men som én, der har en del erfaring med den slags lovgivning, vil jeg bare gøre opmærksom på, at implementeringen i mine øjne nok bliver ret indviklet,” siger Timmermans og understreger, at medlemsstaterne nu ligger, som de har redt.

Hvis der nu om tre, fire eller fem år viser sig problemer med implementeringen nationalt, så kom ikke og sig, at det er Kommissionen, der gjorde sit arbejde dårligt. Jeg vil have præciseret ansvaret her.

Frans Timmermans
Første-næstformand i EU-Kommissionen

”Hvis der nu om tre, fire eller fem år viser sig problemer med implementeringen nationalt, så kom ikke og sig, at det er Kommissionen, der gjorde sit arbejde dårligt. Jeg vil have præciseret ansvaret her,” siger han.

Lader nødbremsen være
Timmermans havde tidligere truet med helt at trække forslaget, hvilket Kommissionen har ret til, hvis den ikke finder, at det endelige regelsæt afspejler ånden i det oprindelige forslag. I så tilfælde skal der enstemmighed til blandt EU-ministrene, før det alligevel kan blive til lov.

Det afstår Kommissionen dog i sidste ende fra.

”Jeg respekterer den aftale, der er indgået mellem Parlamentet og Rådet. Den er god, fordi det er godt, at der bliver færre plastikposer, men jeg ville have foretrukket vores forslag, fordi det ville give bedre lovgivning,” siger Timmermans.

Noget pjat
SF’s Margrete Auken, der var ordfører for Parlamentet på sagen, kalder kritikken fra Timmermans for noget vrøvl og understreger, at det var nødvendigt at skærpe det oprindelige forslag betydeligt, hvis det skulle batte noget.

”I betragtning af, at Kommissionens forslag gik ud på, at der slet ikke skulle gøres noget, så bliver det da sværere at implementere. Det har han indlysende ret i,” siger Margrete Auken.

”Det, der stod i deres forslag, var jo det rene ingenting. Der stod bare nogle formanende opfordringer om, at det må der gøres noget ved.”

I kompromiset mellem de to institutioner får landene mulighed for at vælge mellem bindende reduktionsmål for antallet af plastikposer, der bruges, eller indførslen af obligatorisk betaling eller skatter.

”Det vi gør, er at sætte en pris på plastikposer, så vi stopper med at udlevere dem gratis. Det har Kommissionen selv sagt er den mest effektive måde. Så vi får en win-win-situation, hvor forhandlerne tjener på ikke at skulle udlevere gratis plastikposer, og naturen også vinder,” siger hun.

Hun kritiserer samtidig Timmermans’ tilgang til regelforenkling.

”Han mener, at bedre regulering er deregulering,” understreger hun.

EU’s Ministerråd skal nikke endeligt ja til aftalen fredag, ligesom et samlet Parlament også skal stemme om den.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frans Timmermans

Fhv. EU-kommissær for klimapolitik, ledende næstformand for den europæiske grønne aftale
mag.art. i fransk litteratur (Nijmegen Uni. 1985)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00