Debat

Barfoed: En ny kurs for EU er i vente

Der er lagt op til en ny retning for EU-samarbejdet. Med den nye kommission ved roret kommer EU til at tage større hensyn til nærhedsprincippet og til de nationale parlamenter. Det skriver Lars Barfoed (K), der hilser den nye kurs velkommen.

Med den nye EU-Kommission kommer der større fokus på nærhedsprincippet og på de nationale parlamenter. Det skriver Lars Barfoed (K).
Med den nye EU-Kommission kommer der større fokus på nærhedsprincippet og på de nationale parlamenter. Det skriver Lars Barfoed (K).Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Barfoed
EU-ordfører

Mange havde nok frygtet, at det ville blive mere af det samme med den nye kommissionsformand i EU, Jean-Claude Juncker. Men med udpegningen af de nye kommissærer og ikke mindst ny struktur og opdeling af ansvarsområderne i Kommissionen er der lagt op til en ny kurs.

Vi afventer naturligvis nu Europa-Parlamentets endelige godkendelse af Kommissionen. Her kan der komme kritik af udpegningen af en enkelt kommissær eller to. Men i det store og hele må man forvente, at Junckers hold bliver godkendt.

Og det bliver en kommission med mere fokus og prioritering, det vil sige med mere topstyring. Og det bliver en ny kurs med større hensyn til nærhedsprincippet og til de nationale parlamenter.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

En kommission med topstyring
Topstyringen ligger i, at Juncker lader de seks næstformænd hver for sig få ansvaret for et område, hvor de øvrige kommissærer, der dækker området, må siges at skulle referere til den koordinerende næstformand. Næstformændene får således kompetence til at stoppe forslag fra kommissærer inden for området.

Der bliver ikke mindst fokus på vækst og beskæftigelse. Det er glædeligt. Styrkelse af det indre marked og konkurrencen i EU bør være en helt overordnet og højt prioriteret indsats. Det er så at sige et kerneområde i unionen, der nu bliver topprioritet, med den tidligere finske statsminister, Jyrki Katainen, som ansvarlig næstformand. Jeg kender Jyrki Katainen godt fra adskillige møder, også i nordisk konservativt regi, og han er særdeles kompetent og engageret netop på det felt.

Timmermann vil have kompetence til at bremse forslag fra de øvrige kommissærer, hvis han vurderer, at de er i strid med nærhedsprincippet. Det er tiltrængt, at netop de hensyn kommer i højsædet.

Lars Barfoed (K)
EU-ordfører

Mere kritisk er jeg over for sammenlægningen af klima og energi under den spanske Miguel Arias Cañete. Det er vigtigt fortsat at prioritere klimamålsætningerne højt i EU, og det kan umiddelbart se ud som en svækkelse af den dagsorden. Det skal vi holde øje med.

Nærhedsprincip og nationale parlamenter i fokus
Den største nyskabelse er imidlertid udnævnelsen af Frans Timmermann, som er tidligere hollandsk udenrigsminister, til 1. næstformand med helt særlige stærke beføjelser.

Timmermann bliver Junckers højre hånd og får som noget helt nyt beføjelser til at holde særligt øje med, om nærhedsprincippet bliver overholdt, og med relationerne til de nationale parlamenter. Timmermann vil således have kompetence til at bremse forslag fra de øvrige kommissærer, hvis han vurderer, at de er i strid med nærhedsprincippet. Det er tiltrængt, at netop de hensyn kommer i højsædet.

Som konservativ partiformand på daværende tidspunkt deltog jeg i et møde mellem de nationale partiformænd i den konservative gruppe EPP umiddelbart efter valget til Europa-Parlamentet i maj, hvor også bl.a. Jean-Claude Juncker som EPP´s kandidat til posten som kommissionsformand deltog.

Også her var der et bredt ønske om en fokusering på det væsentligste, nemlig vækst og beskæftigelse, samt respekt for nærhedsprincippet. EPP er det største parti i Europa-Parlamentet og i Det Europæiske Råd, og man kan derfor forvente, at den moderne konservative europapolitik, Juncker lægger op til, vil blive bakket op, når beslutningerne skal tages.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00