Debat

Barroso løfter blikket: "EU needs to be big on big things"

DEBAT: EU-Kommissionens formand skylder handlekraft. Der er behov for et reelt indre energimarked, og der mangler lovgivning om klimamålene for 2030, skriver EU-chef i Dansk Energi, Ulrich Bang.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulrich Bang
EU-chef, Dansk Energi

Den 11. september svingede formanden for EU-kommissionen, José Manuel Barroso, den europæiske taktstok i sin måske sidste 'State of the Union'-tale: 'The EU needs to be big on big things and small on smaller things', lød den mest markante oneliner.

Hørt, og så er det jo med at komme i gang!

Indre marked for energi 
To ting springer i øjnene. Først og fremmest er der behov for et indre marked for energi, hvor nationalt nærsynethed og forhindringer ikke – med Barrosos ord – 'holder dynamiske virksomheder og mennesker tilbage'. Barroso mener, at vi skal 'færdiggøre sammenknytningen af Europa'.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Ja, vi kunne ikke være mere enige. Et reelt indre energimarked kan være med til at sikre Europas energiforsyningssikkerhed, og vækst, udvikling og fremgang hænger uløseligt sammen med adgang til sikker energi til konkurrencedygtige priser.

I dag importerer vi i Europa over 60 procent af vores naturgas og 80 procent af vores olie fra bl.a. Rusland og Mellemøsten. Knap halvdelen af kullene kommer også udefra.

Et fælles energimarked burde ikke være en vanskelig politisk opgave. Det er jo 'bare' en ukompliceret, teknisk øvelse med fælles standarder og regler samt en effektiv håndhævelse fra konkurrencemyndighederne. Hvor svært kan det være!

Men ak. Europa er fortsat et kæmpe energilaboratorium bestående af 28 medlemsstater med hver deres politiske prioriteringer. I skåltalerne er alle lande enige om vigtigheden af det indre marked, men udfordringen kommer, når der skal afgives suverænitet, og man ikke kan gøre, som man plejer.

At sværge til fælles regler og standarder og samtidig ville bestemme alt selv... Dét hænger ikke sammen.

Danmark oplever allerede i dag forsyningssikkerhedsproblematikken og problemerne med det manglende indre marked på nært hold. Kan vi være sikre på, at elmotorvejene mellem Danmark og vores naboer er åbne, når vi har brug for dem?

Svaret er nej, ikke endnu. De seneste år har den sønderjyske elmotorvej til Tyskland kun kørt for halv kraft. Grænsebommen går bogstaveligt ned for eksport af bl.a. dansk vindstrøm, når det blæser. Risikoen for, at det kan ramme forsyningssikkerheden i Danmark under særlige markedsomstændigheder, er derfor til stede. Det, vi ser i dag, er en parodi på et indre marked.

Så Barroso: Det indre marked er 'a big thing to be big on'. Det er måske ikke særlig sexet, men uanset hvilken produktionsmetode eller infrastruktur man sværger til i det enkelte land, så er en stabil forsyning med sikker energi til konkurrencedygtige priser forudsætning for fremgang. Det er, hvad det indre marked handler om.

Langsigtet klimapolitik 
Det andet område, hvor Barroso skylder handlekraft, er på den langsigtede klimapolitik. Det er opmuntrende, at han i talen annoncerer, at EU-kommissionen 'inden udgangen af 2013 vil komme med konkrete forslag til vores energi- og klimaramme indtil 2030'.

Men ak. Europa er fortsat et kæmpe energilaboratorium bestående af 28 medlemsstater med hver deres politiske prioriteringer.

Ulrich Bang
EU-chef, Dansk Energi

Det er fint. Men her skal han også tænke stort og gå efter det, som virker godt, og ikke blot lyder godt. Helt konkret skal der lovgivning på bordet om 2030-rammen og ikke mindst i forhold til en genopretning af EU-kvotesystem. Hvis kommissionen går efter noget som lyder godt – men som reelt kræver enstemmighed blandt EU's 28 medlemslande – så retter industri og investorer øjne og øre mod Polen, som har nedlagt veto mod 2030 energi- og klimamål tre gange.

Speget er situationen også i EU-parlamentet, der har kørt flikflak på forslag om nødhjælp til kvotesystemet, og som senest har sendt 2. generation biobrændstoffer til tælling.

Så kære Barroso, Hedegaard, Oettinger m.fl.:

Vi støtter op EU's nye dogme om at være 'big on big things and smaller on small things', og I kan starte med at sikre et reelt indre energimarked, så vi også i fremtiden kan være sikre på, at der er energi i kontakten, så vi kan sætte mere gang i økonomien. Dernæst skal vi have forslag til konkret lovgivning om 2030-mål...

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00