Belgisk kompromis baner vejen for CETA-aftale

GENNEMBRUD: EU rykker tættere på frihandelsaftale med Canada efter belgisk kompromis. Lovlighed af ombrust investorbeskyttelse står til at skulle testes ved EU-domstolen efter krav fra Vallonien.

De seneste uger og dage er modstanden med frihandelsaftalen mellem EU og Canada vokset. Og 27. oktober 2016 var der demonstrationer udenfor EU-Kommissionen hovedkvarter i Bruxelles. 
De seneste uger og dage er modstanden med frihandelsaftalen mellem EU og Canada vokset. Og 27. oktober 2016 var der demonstrationer udenfor EU-Kommissionen hovedkvarter i Bruxelles. Foto: John Thys/Scanpix
Kasper FrandsenMichael Hjøllund

Alle lande og institutioner på tværs af EU er rykket sammen for at stoppe den her kaotiske situation, og det illustrerer, hvor alvorligt det har været for EU.

Jens Ladefoged Mortensen
Lektor og ekspert i handelsaftaler fra Københavns Universitet

BRUXELLES/KØBENHAVN: Ugers usikkerhed om EU’s mulighed for at indgå en længe ventet frihandelsaftale med Canada ser ud til at nærme sig en afslutning.

Torsdag indgik den føderale belgiske regering et kompromis med de regionale parlamenter i landet om en erklæring, der skal gøre Belgien i stand til at bakke op om handelsaftalen, der kaldes CETA.

De belgiske del-parlamenter skal stemme om kompromiset fredag. Torsdag aften blev der samtidig opnået enighed mellem de 28 EU-lande om at igangsætte de sidste formelle drøftelser, der skal lede frem til, at EU-landene kan underskrive handelsaftalen med Canada. De forhandlinger ventes også færdige fredag.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00