Debat

Bendtsen: Frihandelsmodstandere sat til vægs

DEBAT: Med EU-Kommissionens nye investor-beskyttelsesmekanisme (ISDS) har modstanderne af frihandelsaftalen mellem EU og USA mistet deres sidste dårlige undskyldning, skriver Bendt Bendtsen (K).

EU-Kommissionens nye investor-beskyttelsesmekanisme (ISDS) har sat modstanderne af frihandelsaftalen mellem EU og USA til vægs, skriver Bendt Bendtsen (K).
EU-Kommissionens nye investor-beskyttelsesmekanisme (ISDS) har sat modstanderne af frihandelsaftalen mellem EU og USA til vægs, skriver Bendt Bendtsen (K).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Der kan ikke længere være nogen gode grunde til at bremse den omfattende handels- og investeringsaftale mellem EU og USA (TTIP), efter EU-Kommissionen for nylig har præsenteret en ny investorbeskyttelsesmekanisme (ISDS).

Jeg har længe været fortaler for både TTIP, men protektionisterne har nu mistet den sidste dårlige undskyldning for at være modstandere af aftalen – med mindre de endelig vil bekende kulør som deciderede modstandere af frihandel.

Ny beskyttelse imødegår kritik 
Forslaget til et nyt investorbeskyttelsessystem viser, at man har taget borgernes bekymring til efterretning og slår fast, at nationale regeringer og parlamenters ret til at lovgive ikke undergraves. Man har også derved imødegået kritikken om, at en handelsaftale med investorbeskyttelse vil medføre et tag-selv-bord for store amerikanske virksomheder til at sagsøge europæiske regeringer.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Ser man på investorbeskyttelse for virksomheder fra et generelt perspektiv, er det en helt naturlig funktion. Som samfund beskytter vi også borgeres retssikkerhed og ejendomsret – for eksempel ved at sørge for, at staten skal betale godtgørelse, hvis der bygges en jernbane eller en motorvej i folks baghave.

Og venstrefløjen har i øvrigt også ofte undladt at fortælle, at vi både internt i Europa og i forhold til tredjelande allerede har regler om investorbeskyttelse. Det skal selvfølgelig også gælde i frihandelsaftaler. Ikke fordi erhvervsvenlige partier mener det, men fordi private virksomheder skaber arbejdspladser og vækst i samfundet – men kun, hvis de har en vis sikkerhed for deres investeringer.

Forslaget til et nyt investorbeskyttelsessystem viser, at man har taget borgernes bekymring til efterretning og slår fast, at nationale regeringer og parlamenters ret til at lovgive ikke undergraves. 

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Venstrefløjens argument har længe været, at investorbeskyttelse i TTIP ville medføre, at europæiske lande vil fortabe muligheden for at ændre nationale regler – for eksempel for miljø- eller fødevaresikkerhed. Med det nye system er det slået fast, at det skræmmescenarie ikke bliver aktuelt. Heller ikke selvom ændringerne eksempelvis måtte betyde et lavere forventet overskud hos de amerikanske virksomheder, der investerer i EU – og vice versa.

Stor transparens og offentlighed
Hidtil har venstrefløjen og den yderste højrefløj misbrugt borgernes bekymringer til at afspore forhandlingerne. Det nye internationale voldgiftssystem, der skal håndtere eventuelle tvister mellem stater og virksomheder, skal være grundlagt på stor transparens og offentlighed.

Derved imødekommes den sidste skepsis hos dele af befolkningen og forhåbentligt også endegyldigt modstandernes desperate afsporingsforsøg.

Forhåbentlig gør udkastet til en ny investorbeskyttelse, at vi kan gøre reelle fremskridt i forhandlingerne om handelsaftalen. For lad os ikke glemme, at aftalen ville give meget konkrete fordele for danske forbrugere og for virksomhederne. Beregninger fra Dansk Industri viser, at TTIP alene i Danmark kan løfte den eksporten til USA med 27 milliarder kroner, sænke priserne på et række varer og skabe mindst 15.000 nye danske arbejdspladser.

For at vi kan skabe vækst og flere jobs i Danmark, og Europa, er der utvivlsomt brug for en frihandelsaftale med USA. Med det nye investorbeskyttelsessystem må frihandelsmodstanderne være sat til vægs.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00