Debat

Bendtsen: Hvordan klarede Barroso-Kommissionen sig?

DEBAT: Inden vi siger endeligt farvel til José Manuel Barroso og hans ti år som kommissionsformand, er det på sin plads at gøre status. Det skriver Bendt Bendtsen (K), der blandt andet vurderer Kommissionens resultater under krisen.

Bendt Bendtsen ser tilbage på Barrosos tid som kommissionsformand. 
Bendt Bendtsen ser tilbage på Barrosos tid som kommissionsformand. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bendt Bendtsen (K) 
Medlem af Europa-Parlamentet

Har Jean-Claude Juncker en ny Europa-Kommission klar fra november? Forhåbentlig, men inden vi siger endeligt farvel til José Manuel Barroso og hans ti år om formand for Kommissionen, er det på sin plads at gøre status.

Jeg noterer mig særligt resultaterne under Barroso II fra 2009 til 2014 og dens arbejde på tre væsentlige områder - Euroen og krisen, regelforenklingen og klima og energi.

Dramatikken om euroen
Vi skal blot gå tre år tilbage for at forstå, hvor dramatiske begivenheder Barroso II skulle håndtere. Da var euroen reelt truet på sin eksistens – ja, populisterne fra det yderste højre og yderste venstre havde skrevet dødserklæringen.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Barroso har gjort det godt i en meget svær tid.

Bendt Bendtsen (K)
MEP

Hvis euroen var bukket under for den græske, spanske, portugisiske, irske og italienske krise, havde det været en trussel mod hele EU-samarbejdet. Et svækket samarbejde havde ikke stillet Danmark bedre, det havde stillet Danmark dårligere. Men det skete ikke - euroen overlevede, og på blot et år forstummede snak om euroens overlevelse.

Man kan naturligvis ikke alene give Barroso II æren for at have reddet euro-projektet. Mange havde en finger med i spillet - Angela Merkel i Tyskland, Den Europæiske Centralbank og et godt samarbejde med amerikanerne - men Kommissionen spillede en nøglerolle i at genskabe tilliden på de finansielle markeder og præsentere en troværdig genopretningsplan. Og vi fik udspil om strengere budgetregler, en bankunion med fælles banktilsyn, og ECB fik styrket sin rolle som sidste forsvarsskanse. Det arbejde skal Barroso II have stor anerkendelse for.

Det er afgørende, at Junckers Kommission får etableret det indre marked for energi på det fundament, som er lagt – og fortsætter med at være ambitiøs på det europæiske klimas vegne.

Bendt Bendtsen (K)
MEP

En forbedret EU-lovgivning
Et andet centralt punkt, hvor Barroso II har lagt op til, at der i de kommende år kan høstes gevinster, er ved at forbedre EU-lovgivning.

De seneste fem år har Kommissionen arbejdet dedikeret for enklere og mere målrettet EU-lovgivning og for at mindske administrativt bøvl for borgere og virksomheder. Det er kommet til udtryk både gennem afskaffelse af regler, omarbejdelse af regler, og større fokus på den nationale gennemførelse af EU-reglerne.

I min optik er det vigtigt, at EU begrænser sig til at lovgive, når og hvor det giver mening. Til gengæld er det så også nødvendigt, at EU-landene gennemfører EU’s lovgivning loyalt – hverken mere eller mindre.

Senest har det rådgivende Stoiber-udvalg fremsat anbefalinger til, hvordan der skal arbejdes videre med at optimere EU’s lovgivning. Men der er stadig lang vej igen for at skabe et sundt reguleringsmiljø i EU, og det bliver den kommende Kommissions arbejde at levere flere resultater på dette område. Jeg kan godt love, at jeg også i de næste fem år vil kigge Kommissionen over skulderen, så vi får fjernet unødige, byrdefulde EU-regler.

Stolt over Connie Hedegaard
På klima- og energiområdet har vi været godt stillet med Connie Hedegaard, som har leveret en rigtig god indsats som kommissær de sidste fem år. Som danskere kan vi klart være stolte over hendes tid som kommissær, og jeg synes i al beskedenhed også, at Connie og jeg har haft et stærkt samarbejde.

Det har været en hård kamp at kæmpe for bindende 2020-mål i energipolitikken, men det har været helt nødvendigt at sikre en fast og sikker ramme for danske virksomheder. Her synes jeg, Barroso II har leveret godt ved at sætte ambitiøse mål på både energieffektivitet, på vedvarende energi og på CO2-reduktion. Og helt ærligt: Uden bindende EU-mål ville nogle lande bare sjofle klimaindsatsen og lade os andre om at tage slæbet. Dansk enegang på det her område rækker overhovedet ingen steder.

Der er også arbejdet på at skabe et såkaldt indre marked for energi. Altså med andre ord at sørge for, at intet EU-land er isoleret fra europæiske gas- og elektricitetsnetværk i 2015. Det er sket ved at fremme investeringer i infrastruktur og alternative energikilder, for at gøre Europa bedre forbundet, mindre sårbar og mere konkurrencepræget. Øget konkurrence har – sammen med blandt andet en mindre efterspørgsel - bidraget til, at prisen på elektricitet i EU er faldet med mellem 35 og 45 procent mellem 2008 og 2012.

Den nye kommission får nok at se til
Den nye Kommission får nok at se til, for vi er i dag alt for afhængige af Putins gas og af olie fra Mellemøsten. Vi importerer hvert år energi ind i EU for 500 milliarder euro! Det er med til at give Putin alt for stor magt over Europa. Derfor er det afgørende, at Junckers Kommission får etableret det indre marked for energi på det fundament, som er lagt – og fortsætter med at være ambitiøs på det europæiske klimas vegne.

De tre nævnte store områder er blot et udsnit af de sidste fem års virke. Men i forhold til de prioriteringer, jeg har i mit parlamentariske arbejde, vil jeg uden tvivl konkludere, at Barroso II har gjort det godt i en meget svær tid.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00