Debat

Bendtsen: Ministre bør ikke stå skoleret i Parlamentet

DEBAT: Det er en uskik, at diverse ministre fra EU's medlemslande bliver indkaldt for at forklare sig foran Europa-Parlamentet. Det er slet ikke Parlamentets rolle at diktere, hvad enkelte medlemslande hør og bør gøre, skriver Bendt Bendtsen (K).

Europa-Parlamentet skal ikke lege overdommer og diktere, hvad enkelte EU-lande hør og bør gøre, skriver Bendt Bendtsen (K). 
Europa-Parlamentet skal ikke lege overdommer og diktere, hvad enkelte EU-lande hør og bør gøre, skriver Bendt Bendtsen (K). 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Der er meget at tage sig for i Europa-Parlamentet. Vi har faktisk store opgaver liggende foran os som en handelsaftale med USA, som vil skabe vækst og job i Europa.

Vi har en energiunion som skal sørge for blandet andet et indre marked for energi til gavn for virksomheder og forbrugere, og som vil mindske vores afhængighed af gas fra Putin og olie fra Mellemøsten. Men det er ikke anderledes her end derhjemme i Folketinget, der er også politikere i Europa-Parlamentet, som bruger deres tid på smagsdommeri og populisme.

Uskik at indkalde ministre
Det er en uskik, at diverse ministre fra EU's medlemslande skal indkaldes og forklare sig foran Europa-Parlamentet, sådan som det skete for udenrigsminister Kristian Jensen (V) og integrationsminister Inger Støjberg (V) forleden. De skulle forklare regeringens seneste stramninger på asylpolitikken foran Europa-Parlamentets udvalg for Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender (LIBE).

Fakta

Hvis der er problemer for et medlemsland i forhold til at overholde EU's traktater, er det EU-Kommissionen, der som traktatens vogter skal undersøge problemerne. Det er klart, at Europa-Parlamentet ingen formel rolle har i en sådan proces.

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

De to danske ministre gav ganske vist udtryk for, at det var fint at få muligheden for at rydde misforståelser af vejen over for medlemmer af LIBE-udvalget, og det gjorde de udmærket. En af lektionerne fra Muhammed-krisen er også, at det er bedre at tage diskussionen og forklare sig end at gå i flyverskjul, og i det lys er det godt, at ministrene mødte op.

Men grundlæggende er det forkert, at danske ministre skal stilles til regnskab for Europa-Parlamentet - blot fordi politiske modstandere i Parlamentet ikke bryder sig om deres politik. Det har måske en vis underholdningsværdi for medierne, men her må jeg sige fuldt stop.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Europa-Parlamentet er ikke overdommer 
Europa-Parlamentet skal ikke lege overdommer og diktere, hvad enkelte EU-lande hør og bør gøre. Hvis der er problemer for et medlemsland i forhold til at overholde EU's traktater, er det EU-Kommissionen, der som traktatens vogter skal undersøge problemerne og i sidste ende få prøvet sagen ved EU-Domstolen. Det er klart, at Europa-Parlamentet ingen formel rolle har i en sådan proces. Derfor bør vi stoppe praksis med at hive medlemslandene ind for at redegøre for dette og hine politiske tiltag.

I samme åndedrag kunne vi også afskaffe alle de meningsløse resolutioner fra Europa-Parlamentet om alverdens ting fra slipseknuder, europæiske is-dage til begivenheder på den verdenspolitiske scene, hvor Europa-Parlamentet alligevel ikke har nogen indflydelse. Det er og bliver papirflyvere uden nogen som helst betydning.

Ja, jeg vil endda gå så vidt at mene, at jo mere Europa-Parlamentet blander sig i den slags ting, jo mere vokser den generelle skepsis over for det europæiske projekt. Så lad os gøre op smagsdommeriet i Europa-Parlamentet og koncentrere os om vores rolle som medlovgiver på de vigtige dagsordener, der skal genskabe vækst, job og sikkerhed i Europa og i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00