Debat

Bendtsen: Slingrekurs om retsforbehold koster os dyrt

DEBAT: Regeringen bør sende retsforbeholdet til afstemning med det samme. Bliver det først efter næste folketingsvalg, kan det nemlig være for sent, for så er vi allerede røget ud af det gode selskab i Europol, skriver Bendt Bendtsen (K).

Det danske EU-retsforbehold bør sendes til afstemning med det samme, skriver Bendt Bendtsen (K).
Det danske EU-retsforbehold bør sendes til afstemning med det samme, skriver Bendt Bendtsen (K).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Danmark risikerer snart ikke længere at være en del af det europæiske politisamarbejde. Som det står nu, blokerer det danske retsforbehold nemlig for, at vi kan være en del af Europol efter nytår. Det har sådan set stået lysende klart for alle meget længe.

Man kan spørge sig selv, hvorfor regeringen synes, det er passende at udskyde en afstemning om retsforbeholdet til efter et valg. Kommer valget først til næste efterår, kan det nemlig være for sent, for så er vi allerede røget ud af det gode selskab i Europol. Og ved at stå udenfor, kan vi heller ikke deltage i den fælles europæiske indsats mod organiseret kriminalitet, f.eks. de østeuropæiske indbrudsbander.

Det er såre simpelt - hvis vi fra dansk side mener det alvorligt, kan vi ikke stå uden for samarbejdet i en periode, ind til afstemningen kommer, blot fordi regeringen har lavet en svipser og ikke rykket hurtigt nok.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Udskriv afstemning nu
Derfor har regeringen én opgave: Udskriv den afstemning om retsforbeholdet. Nu. Vi skal ikke stå uden for det retlige samarbejde, og danskerne skal have lov at bekræfte, at bekæmpelse af kriminalitet i Europa er en prioritet. Det har danskerne i øvrigt flere gange bekræftet i meningsmålingerne.

Retsforbeholdet i dets nuværende form blokerer for, at vi effektivt kan tage hånd om grænseoverskridende problemer, men en afskaffelse af forbeholdet vil ikke give EU frie tøjler. Tværtimod vil vi fra dansk side få mulighed for at gøre brug af en tilvalgsordning. Det står i traktaten. En dansk tilvalgsordning, hvor vi kan tilmelde os dele af det europæiske politisamarbejde - for eksempel Europol. Men også en ordning, hvor vi kan stå udenfor på andre områder, hvor vi gerne vil bestemme selv.

Med hele fedtspilleriet omkring retsforbeholdet, risikerer regeringen at sende regningen ud til de danske familier efter nytår.

Bendt Bendtsen (K)
MEP

Som tidligere politimand ved jeg, at man ikke kan overvurdere betydningen af retligt samarbejde og særligt Europol. De kriminelle arbejder i højere og højere grad på tværs af landegrænser.  Det gælder desværre både østeuropæiske tyvebander og forbrydere inden for f.eks. kvindehandel og datakriminalitet. Derfor bliver Europol kun mere og mere relevant for Danmark. Vi skal sidde med ved bordet og deltage i kampen mod forbryderne.

Tøven går ud over danskerne
Uden dansk deltagelse i Europol går vi forbrydernes ærinde - til rigtig stor skade for danskerne. Og med hele fedtspilleriet omkring retsforbeholdet, risikerer regeringen at sende regningen ud til de danske familier efter nytår.

Svaret ligger sådan set ligefor. Regeringen skal udskrive den afstemning straks og med det samme, så vi kan komme i gang med at forhandle indholdet i en tilvalgsordning, hvor Danmark bevarer sin position i Europol og sin selvbestemmelse. Ved at udskyde problemerne til efter et valg, stikker regeringen hovedet i busken og sender regningen videre til danskerne. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets Maritime Netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00