Blå vælgere foretrækker Connie Hedegaard

MÅLING: De borgerlige vælgere ser meget hellere Connie Hedegaard end Lars Barfoed som De Konservatives formand. Der er ingen garanti for, at Barfoed er leder ved næste folketingsvalg, lyder vurderingen fra politisk analytiker.
De blå vælgere foretrækker Connie Hedegaard som De Konservatives formand.
De blå vælgere foretrækker Connie Hedegaard som De Konservatives formand.
Morten ØyenKasper Frandsen

Det er ikke Lars Barfoed, men i stedet EU-kommissær Connie Hedegaard, de blå vælgere helst ser som formand for De Konservative. Faktisk er der også flere, som foretrækker gruppeformand Brian Mikkelsen som formand frem for Lars Barfoed, der kommer ind som de blå vælgeres nummer tre.

Det viser en meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk.

Målingen er overraskende dårlig for Lars Barfoed, mener politisk analytiker på Altinget.dk Erik Holstein.

"Det er ventet, at Connie Hedegaard scorer højt, men det er meget overraskende, at Lars Barfoed scorer så lavt," siger Erik Holstein, der mener, at sådan en måling vil være underminerende for en hvilken som helst politisk leder.

Kommunalvalg bliver afgørende
Af målingen fremgår det, at 43 procent af de vælgere, som ønsker Lars Løkke Rasmussen som statsminister, foretrækker Connie Hedegaard som formand for De Konservative. Godt 18 procent foretrækker Brian Mikkelsen - heraf en meget stor gruppe af Dansk Folkepartis vælgere - mens Lars Barfoed foretrækkes af godt 10 procent. Benedikte Kiær, der ellers er blevet omtalt som partiets "kronprinsesse", foretrækkes kun af fem procent af de borgerlige vælgere.

Fakta

Sådan er der blevet spurgt:

Hvem foretrækker du som konservativ leder?

Benedikte Kiær 4,5 procent

Brian Mikkelsen 18,5 procent

Connie Hedegaard 43,2 procent

Lars Barfoed 10,8 procent

Ved ikke 22,9 procent

Menningsmålinger bygger på 1319 svar, hvor 467 "blå vælgere", der alle foretrækker Lars Løkke Rasmussen som statsminister, er blevet anvendt.


Kilde: A&B Analyse og Altinget.dk

Men selvom målingen langt fra er godt nyt for Lars Barfoed, tyder meget på, at partiformanden får tid til at vende nedturen i målingerne - hvor De Konservative ifølge Altingets snit har svært ved bare at gentage partiets meget skuffende valgresultatet på 4,9 procent.

"Målingen er ikke en akut trussel for Barfoed, for i øjeblikket udfordres han ikke af nogen. Men bliver Konservative massakreret ved kommunalvalget næste år, så bliver hans snor meget kort. Så er der ingen garanti for, at Barfoed også er leder ved næste folketingsvalg," siger Erik Holstein.

Hvis Connie Hedegaard vælger at "tage hjem til gården", når hendes kommissær-periode udløber, så vil hun efter alt at dømme kunne blive ny leder. Spørgsmålet er mere, om hun vil.

Erik Holstein
Politisk analytiker, Altinget.dk

Hvad vil Connie?
Næste folketingsvalg skal afholdes inden september 2015, og trækkes valgdatoen til efter sommeren 2014, vil de blå vælgeres foretrukne K-formand, Connie Hedegaard, efter alt sandsynlighed ikke være EU-Kommissær mere. 

"Connie står for mange konservative som den bedste leder, de aldrig fik. Hun er politisk visionær, har faglig tyngde og masser af karisma," siger Erik Holstein.

Han slår samtidig fast, at selvom hun i udgangspunktet appellerer til de midtersøgende konservative, er det fejlagtigt at se hende som en slapper i værdipolitikken. Derfor vil hun appellere bredt i partiet og vil kunne trække vælgere fra en række partier, hvis hun en dag bliver formand. 

"Hvis Connie Hedegaard vælger at "tage hjem til gården", når hendes kommissær-periode udløber, så vil hun efter alt at dømme kunne blive ny leder. Spørgsmålet er mere, om hun vil," siger Erik Hostein.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, OECD’s Round Table for Sustainable Development, fhv. minister & MF (K), EU-kommissær
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00