Brexit kan skade topforskningsprogram

JUBILÆUM: Ti år med Det Europæiske Forskningsråd har været en stor succes. Men Brexit kan skabe udfordringer i det næste årti, lyder det fra vicepræsident Klaus Bock op til ERC's jubilæum.

Klaus Bock har de seneste fire år været medlem af Det Europæiske Forskningsråd, som støtter topforskere i Europa. Han mener at rådet, som fylder 10 år i denne uge, har været en udelt succes.<br>
Klaus Bock har de seneste fire år været medlem af Det Europæiske Forskningsråd, som støtter topforskere i Europa. Han mener at rådet, som fylder 10 år i denne uge, har været en udelt succes.
Foto: PR-foto/ESOF2015
Mads Bang

Problemet er den usikkerhed der opstår, indtil vi ved hvordan forholdet mellem EU og Storbritannien bliver.

Klaus Bock
Professor og vicepræsident for Det Europæiske Forskningsråd
Fakta
Excellence-kriterie

European Research Council giver tre forskellige typer bevillinger, men bedømmer udelukkende ud fra et kriterie om højest mulig excellence i forskningen.

Blandt de danske forskere som har modtaget bevillinger kan nævnes Flemming Besenbacher og Ivan Damgård fra Aarhus Universitet og Eske Willerslev og Peter Lodahl fra Københavns Universitet.

Kilde: Københavns Universitet og Aarhus Universitet

I disse uger markeres 10-året for en sjældent succesfuld EU-institution. Det Europæiske Forskningsråd, ERC, har i 10 år været medvirkende til, at europæiske forskere og forskningsinstitutioner markerer sig i verdenseliten.

De næste år kan succesen dog komme i modvind, når briterne forlader EU. Sådan lyder det fra en af rådets tre vicepræsidenter, danske Klaus Bock, der er professor ved DTU, i forbindelse med fejringen af ERC, som blandt andet blev til med dansk støtte for 10 år siden.

”Brexit vil have konsekvenser hovedsageligt på kort sigt. Problemet er den usikkerhed der opstår, indtil vi ved, hvordan det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien bliver,” siger Klaus Bock.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00