Britisk Brexit-opblødning i sigte

ANALYSE: Den britiske regering kravler langsomt ned fra sit træ i Brexit-forhandlingerne, men mangler stadig et godt stykke vej for at genvinde jordforbindelsen.

Den britiske premierminister, Theresa May, inspicerede onsdag en fabrik, der skal sælge de ikoniske røde London-dobbeltdækkerbusser til Mexico som led i det britiske forsøg på at blive en endnu større handelsnation.
Den britiske premierminister, Theresa May, inspicerede onsdag en fabrik, der skal sælge de ikoniske røde London-dobbeltdækkerbusser til Mexico som led i det britiske forsøg på at blive en endnu større handelsnation.Foto: /ritzau/AP/Jack Taylor
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der er nogle gange stor forskel på, hvad politikere siger, og hvad de mener. Det er den sidste uges linde strøm af politiske udspil om forholdet til EU efter Brexit, som den britiske regering er kommet med, et klasseeksempel på.

Retorisk svinger regeringen Union Jack højt over hovedet, mens den taler om sin ”lyse fremtid uden for EU”, når den først har ”taget kontrollen tilbage” fra Bruxelles, som man kan læse i papirerne.

I praksis tegner det dog til, at den såkaldte hårde Brexit, som premierminister Theresa May har stået for, måske ikke er så hård endda. I hvert fald ligner hendes løfter om, at hun hellere ville lade borgere, virksomheder og myndigheder famle sig frem i et regelvakuum efter Brexit-dag end at acceptere en dårlig skilsmisseaftale fra europæerne, nu snarere en ansøgning om at kunne beholde et EU-medlemskab light.

Dokumentation

Her er briternes udspil

Håndhævelse og tvistbilæggelse. Briterne vil ikke ligge under for EU-Domstolen efter Brexit. Derfor peger de på en række andre muligheder

Toldunionen. Briterne vil garantere så friktionsløs handel som muligt med EU og foreslår to forskellige veje derhen.

Irland. Briterne vil undgå en hård grænsen mellem Irland og Nordirland. 

Fortrolighed og aktindsigt. Briterne vil sikre sig, at dokumenter og information udvekslet med EU-landene gennem deres medlemskab forbliver fortrolige

Varer: Briterne vil have varer til fortsat at cirkulerer mellem dem og EU, blandt andet via fortsat gensidig anerkendelse af varestandarder.

Civilret. Briterne ønsker fortsat i vid udstrækning at være en del af EU’s civilretlige samarbejde. 


0:000:00