Cameron bliver i sadlen

VALG: Med næsten alle stemmer talt op i det britiske valg står den på uventet ren konservativ sejr. Labour bløder vælgere og er udslettet i Skotland, men værst går det ud over Camerons koalitionspartner, Liberaldemokraterne.

David Cameron er det britiske valgs store vinder. 
David Cameron er det britiske valgs store vinder. Foto: Olivier Hoslet
Rikke Albrechtsen

Alt tyder på, at David Cameron kan få lov til at blive i Downing Street. Med næsten alle sæder fordelt i det britiske Underhus kan den siddende premierminister notere sig en betydelig fremgang, der er på nippet til at ende med at give hans Konservative Parti et fuldt flertal.

Resultatet er i slående kontrast til meningsmålingerne, der gennem hele valgkampen har erklæret det fuldstændig usandsynligt, at et enkelt parti ville kunne sætte sig på magten.

Slut med Cleggmania
Vælgerne er til gengæld løbet skrigende bort fra hans koalitionspartner gennem fem år, Liberaldemokraterne, der står til at blive fuldstændig decimeret. Partieder Nick Clegg beholder sin plads i Parlamentet, men har måttet se flere af sine prominente partifæller smidt på porten og ydmygende stemmeantal i mange kredse.

Det spås, at han vil gå af senere i dag.

Også Labour-leder Ed Miliband har ryggen mod muren efter et skuffende resultat, der ikke mindst skyldes partiets fuldstændige nedsmeltning i Skotland, hvor Labour taber over 50 mandater til det skotske nationalparti SNP, der før sad på bare seks sæder.

Miliband i chok
Det var forventet, at Labour ville få en skotsk afklapsning efter at have valgt side mod skotsk uafhængighed i sidste års folkeafstemning, og efter SNP-leder Nicola Sturgeon har ført en formidabel valgkamp.

Men Labours manglende evne til at tilbageerobre stemmer i resten af landet har været et chok for mange.

”Det har helt klart været en meget skuffende og svær aften for Labour,” sagde Miliband, da han selv blev genvalgt.

Ind kom også statsminister Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, der var stillet op i en sikker Labour-valgkreds.

UKIP lægger pres på systemet
Det er blandt andet tilslutningen til det EU- og indvandrerfjendske UK Independence Party (UKIP), der har gjort indhug i Labour-stemmerne. Partiet har fået pæne valg i mange kredse og ender i stemmeprocent som valgets tredjestørste parti. Og selv om kun førstepladsen tæller i det britiske ”first past the post”-system, har vælgervandringen gjort sit til at tippe balancen i de kredse, hvor der var tæt løb.

Mandattallet kommer dog ikke til at stå mål med vælgertilslutningen. Det er endnu ikke klart, om UKIP’s leder, Nigel Farage, kommer ind, eller om partiet sætter sig på et eller to mandater.

UKIP har dog for første gang sikret sig et sæde i Underhuset ved et britisk parlamentsvalg, da den konservative afhopper Douglas Carswell blev genvalgt til det mandat, som han blev skiftet ind på i løbet af valgperioden.

Han brugte sin takketale til at harcelere mod det britiske valgsystem med flertalsvalg i enkeltmandskredse og påpegede det absurde i, at UKIP og de Grønne til sammen står til at høste over fem millioner stemmer, men ikke engang sammenlagt kan få en håndfuld pladser ud af det resultat, mens SNP i Skotland på langt færre stemmer kan hente over halvtreds mandater.

”At det mislykkedes at overføre de fem millioner stemmer til mandater er mindre et udtryk for, hvordan mit parti eller de Grønne har ført valgkamp, men er derimod et tegn på, hvor dysfunktionelt vores politiske system er blevet. Cirka fire gange flere mennesker stemte på enten de Grønne eller UKIP end på SNP,” sagde Douglas Carswell.

Bye bye EU?
Valgresultatet sender briterne ud på uvis kurs, når det kommer til EU. Premierminister David Cameron har lovet, at han vil afholde en afstemning om britisk medlemskab af EU senest i 2017. Det løfte gentog han, da han blev genvalgt.

I Bruxelles frygter mange, at det betyder, at han kan tage resten af Unionen som gidsel frem mod afstemningen. Cameron har nemlig lovet vælgerne, at han vil genforhandle Storbritanniens status i Unionen inden en folkeafstemning, så det er på det grundlag, de skal vælge, om de vil være ude eller inde.

Hans erklærede ønske er at hente magt tilbage fra Bruxelles. Men det er usikkert, hvad det reelt er muligt at give briterne, der allerede, ligesom Danmark, står uden for vigtige områder som den fælles mønt og dele af det retlige samarbejde, og som dertil heller ikke er med i Schengen.

En 3000 sider lang redegørelse udført af hans egne embedsmænd har kortlagt, at magtbalancen mellem Bruxelles og London er sådan cirka, som den skal være.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Cameron

Udenrigsminister, Storbritannien, president, AlzheimerResearch UK
master i filosofi, politik og økonomi (PPE) (Oxford 1988)

0:000:00