Corydon fremlægger gentleman-aftalen

KONTROL: En gammel aftale fra 1970 betyder ifølge finansminister Bjarne Corydon (S), at Rådet og Europa-Parlamentet ikke skal blande sig i hinandens administrative budgetter. Her kan du læse aftalen.
Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Morten Øyen
Hvor stor åbenhed skal der være om EU-institutionernes administrative budgetter?

Det er omdrejningspunktet for den konflikt, der afholder europaparlamentarikerne fra at godkende Rådets administrative budget for 2010. Parlamentarikerne vil have Rådet til at besvare en række spørgsmål og udlevere dokumenter, inden de vil godkende budgettet.

Ifølge ministrene i Rådet er det et brud med den "gentleman-aftale" fra 1970, man indgik med Parlamentet, som kræver, at de to institutioner ikke blander sig i hinandens budgetter.

Aftalen er blevet udfordret af parlamentarikerne siden 2009 og er efter Enhedslistens ønske nu blevet fremlagt af finansminister Bjarne Corydon (se linkboks).

Af ministerens svar fremgår det, at "gentleman-aftalen" oprindeligt var en rådsbeslutning i april 1970, hvorefter Rådet forpligtede sig til ikke at ændre i Europa-Parlamentets budgetforslag. Siden har drøftelser angående de to institutioners budgetter foregået uformelt.

Dokumentation
Sagen kort:

På plenarsamlingen 23. oktober 2012 nægtede parlamentarikerne at give deres godkendelse til Rådets budget for regnskabsåret 2010.
Parlamentets afvisning skyldes det manglende samarbejde med Rådet. Ifølge parlamentarikerne nægter Rådet at besvare Parlamentets spørgsmål, møde Budgetkontroludvalget og udlevere de dokumenter, der er nødvendige for at gennemgå institutionens budget.
Parlamentarikerne hævder samtidig, at de ifølge traktaten skal have adgang til de oplysninger, de behøver vedrørende Rådets udgifter. Det, mener Rådet, er et brud på den såkaldte "gentleman-aftale". 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00