Corydon kritiserer Parlamentet for magtkamp

SAMRÅD: Det er Europa-Parlamentet, der spænder ben for, at der kommer et bedre samarbejde mellem Parlamentet og Rådet og mere åbenhed om deres budgetter. Det sagde Bjarne Corydon (S) på et samråd fredag. Rent spin, lyder det fra Enhedslisten.
Hvis Europa-Parlamentet ønsker mere åbenhed, må parlamentarikerne også selv være klar til at åbne op, lyder det fra finansminister Bjarne Corydon (S)
Hvis Europa-Parlamentet ønsker mere åbenhed, må parlamentarikerne også selv være klar til at åbne op, lyder det fra finansminister Bjarne Corydon (S)Foto: Lars Bertelsen
Michael Hjøllund

Det er trist, at den danske finansminister vælger at køre med på Rådets spin i stedet for at arbejde for åbenhed, og for at Rådet svarer på de spørgsmål, de bliver stillet.

Nikolaj Villumsen (EL)
EU-ordfører
Fakta
Overblik - Gentlemanaftalen

Indtil 2009 var der en fælles forståelse mellem Europa-Parlamentet og Rådet om ikke at blande sig i hinandens administrative budgetter. Forståelsen blev kaldt for gentlemanaftalen.

I 2009 begyndte Europa-Parlamentet at sætte spørgsmålstegn ved gentlemanaftalens indhold og rækkevidde. Parlamentet begyndte at stille Rådet en række spørgsmål, som Rådet ikke har besvaret.

I 2010 foreslog den daværende VK-regering, at gentlemanaftalen blev erstattet af en ny, formel aftale mellem Rådet og Parlamentet.

I 2011 tog Rådet initiativ til et forslag lignende det danske om en fornyelse af samarbejdet. Forslaget bygger på et princip om gensidig åbenhed mellem de to institutioner.

Europa-Parlamentet har endnu ikke svaret på Rådets forslag.


Kilde: Finansministeriet
Hvis Europa-Parlamentet vil have mere indsigt i Rådets budgetter, skal de også selv være klar til at åbne mere op. Det var beskeden fra Bjarne Corydon, der fredag var kaldt i samråd i Europaudvalget for at redegøre for, hvorfor Rådet afviser Parlamenets krav om indsigt i dets administrative budgetter.

Siden 2009 er Parlamentet begyndt at stille spørgsmål til eksempelvis Rådets udgifter til byggeri. Indtil da havde de to institutioner passet hvert deres budget ud fra en uformel aftale kaldet gentlemanaftalen om ikke at blande sig i hinandens økonomi.

Rådet har afvist at svare på Europa-Parlamenets spørgsmål og har i stedet tilbudt at lave en formel aftale om, hvordan de to institutioner kan få bedre indsigt i hinandens økonomi. Det tilbud har Parlamentet ikke svaret på, og derfor er situationen låst fast, mener Bjarne Corydon.

"Så længe vi ikke kan få gang i forhandlingerne om et moderniseret samarbejde, er perspektiverne for at få løst konflikten desværre begrænsede. Det er beklageligt, men sagt lidt populært, så skal der to til tango," sagde finansministeren under samrådet.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00