Debat

Danmark bør tilslutte sig banktilsynet

BLOG: Europas finansministre blev i torsdags enige om et fælles europæisk banktilsyn. Det er godt nyt for Danmark og danske banker, hvis altså vi tilslutter os. Derfor håber Europabevægelsen, at Danmark tilslutter sig hurtigst muligt.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er tvingende nødvendigt, at EU’s medlemmer går sammen om at matche bankernes potentiale. Både af hensyn til bankerne selv og af hensyn til de nationale samfund og borgerne. 

Erik Boel
Europabevægelsen
Fakta
BLAND DIG!

Deltag i debatten- send dit indlæg til [email protected]

Af Erik Boel,
Europabevægelsen

Det fælles banktilsyn er godt nyt for Danmark og danske banker, fordi alle europæiske banker nu bliver underlagt de samme spilleregler.

Tilliden til banksektoren er, efter fire år med adskillige bankkonkurser og dyb finanskrise, næsten ikke-eksisterende. Banksektoren betragtes af mange som uigennemskuelig og korrumperet. Tilliden til, at nationale finanstilsyn har den nødvendige størrelse til at matche internationale bankvirksomheder, er omtrent lig nul.

Det er forståeligt. Både at tilliden er væk, og at det virker usandsynligt, at nationale tilsynsmyndigheder skulle have en jordisk chance for at kontrollere virksomheder, som i mange tilfælde har en omsætning, der er mange gange de pågældende landes bruttonationalprodukt.

Et sæt fælles spilleregler er nødvendig 
Derfor er det tvingende nødvendigt, at EU’s medlemmer går sammen om at matche bankernes potentiale. Både af hensyn til bankerne selv og af hensyn til de nationale samfund og borgerne.

Samtidig er det en fordel for danske banker, fordi de – i modsætning til mange af deres konkurrenter– altid har været underlagt et af de mest effektive og strikse banktilsyn i Europa. Det vil således ikke betyde den store forskel i driften af de danske banker. Det betyder til gengæld, at bankerne i lande med mere afslappede tilsynsmyndigheder skal leve op til strengere krav i fremtiden, hvilket må forventes at betyde, at de skal stramme op og genoverveje deres systemer.

Et fælles sæt spilleregler gør det også nemmere for finansmarkederne at gennemskue bankernes sundhedsstilstand, hvilket er med til at give dem ro i maven, hvilket igen fremmer et mere stabilt og velfungerende finansmarked – i modsætning til det kaos, vi har været vidne til i de senere år, og som bærer broderparten af skylden for det økonomiske uvejr, der hærger Europa for tiden.

Banktilsyn giver adgang til fælles hjælpefond
Samtidig er det godt nyt for bankerne, fordi landene, der tilslutter sig tilsynet, får adgang til ECB’s hjælpefond til banker. Bankerne får således mulighed for at få støtte igennem denne fond uden om de nationale regeringer. Det er naturligvis bekvemt for bankerne, der nu har et egentligt sikkerhedsnet.

Samtidig er det godt for samfundet og den almindelige bankkunde, fordi et permanent, politisk uafhængigt sikkerhedsnet skaber en mere grundlæggende tillid til bankernes overlevelsesevne. Denne model står i kontrast til det nuværende system, hvor det er op til den enkelte regering i de enkelte medlemslande at træffe politiske beslutninger om intervention fra sag til sag, hvilket ikke fordrer den samme grundlæggende tillid.

Derfor ser Europabevægelsen gerne, at regeringen og Folketinget hurtigst muligt bestemmer sig for, at Danmark bør tilslutte sig banktilsynet, så længe at det er gearet til at optage de nationale forskelle. Her tænker vi blandt andet på den særlige indretning af den danske realkreditmodel.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00