Danmarks ønskeseddel til EU er stadig blank

EUROPOL PLUS/MINUS: To måneder efter folkeafstemningen om retsforbeholdet er det fortsat uafklaret, om Danmark udover Europol også vil prøve at tilslutte sig andre retsakter. Vi har spurgt ordførerne, hvad de venter på.

Den 20. januar modtog EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, et brev fra den danske statsminister. Her indrømmer han, at Danmark endnu ikke har afklaret sin stilling om tilslutningen til EU. 
Den 20. januar modtog EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, et brev fra den danske statsminister. Her indrømmer han, at Danmark endnu ikke har afklaret sin stilling om tilslutningen til EU. Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Det her tager tid - det har vi på intet tidspunkt lagt skjul på.

Morten Løkkegaard
EU-ordfører, Venstre

Det er et forløb, man skal igennem, fordi det skal se rigtig besværligt ud.

Kenneth Kristensen Berth
EU-ordfører, Dansk Folkeparti

Der er gået to måneder, siden regeringen og de øvrige ja-partier slukørede måtte konstatere, at danskerne ikke ønskede at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

Selv blandt nej-partierne Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten, var der dog enighed om, at Danmark gennem en parallelaftale skulle forsøge at tilslutte sig Europol - og eventuelt andre væsentlige retsakter.

Men siden har drøftelserne mellem partierne ligget stort set stille - og det er dermed fortsat uafklaret, hvad Danmark egentlig ønsker at anmode EU om.

0:000:00