Måling: Danske EU-politikere halter bagud på indflydelse

MAGT: De danske EU-parlamentarikeres indflydelse ligger under gennemsnittet i EU, viser ny opgørelse fra analyseinstituttet VoteWatch.

Ifølge en ny opgørelse fra tænketanken VoteWatch ligger de danske medlemmer af Europa-Parlamentet langt fra toppen, når det kommer til at have indflydelse.
Ifølge en ny opgørelse fra tænketanken VoteWatch ligger de danske medlemmer af Europa-Parlamentet langt fra toppen, når det kommer til at have indflydelse.Foto: European Union 2016
Amalie Bjerre ChristensenRikke Albrechtsen

STRASBOURG: De danske medlemmer af Europa-Parlamentet havner langt nede på listen over politiske sværvægtere blandt EU’s folkevalgte.

Det viser en ny analyse af den politiske indflydelse hos parlamentarikerne udført af tænketanken VoteWatch i Bruxelles.

Her fremgår det, at de danske parlamentarikere samlet set ligger under gennemsnittet, når det kommer til magt og indflydelse.

(Artiklen fortsætter under billedet)

(Opgørelsen viser, at Tyskland, Rumænien, Belgien og Finland er de lande, der har de mest indflydelsesrige parlamentsmedlemmer målt ud fra parlamentarikernes gennemsnitlige score. Grafik: VoteWatch)

VoteWatch har i analysen både set på de folkevalgtes aktiviteter og hverv i Parlamentet og bedt 234 embedsmænd, lobbyister, akademikere og andre, der har regelmæssig kontakt med EU-politikerne, om deres vurdering.

Helt i top ligger formanden for Parlamentet og lederne af de store politiske grupper. Formændene for Parlamentets forskellige udvalg ligger også højt, ligesom de øverste pladser i høj grad besættes af folk fra Unionens store lande.

Til gengæld skal man flere hundrede pladser ned ad listen blandt de 751 medlemmer, før man støder på en dansker. Både finnerne, svenskerne, hollænderne og belgierne, som er lande, Danmark normalt sammenligner sig med, klarer sig bedre.

Danskerne er spredt
Ifølge VoteWatch skyldes den lave placering blandt andet, at nogle danske parlamentarikere ligger lavt, når man ser på deltagelsen i det parlamentariske arbejde.

Samtidig peger VoteWatch på, at de 13 danske parlamentarikere befinder sig spredt ud over Parlamentets politiske grupper.

"Det betyder, at deres magt inden for grupperne er relativt lille, og at det derfor er sværere for dem at få vigtige ordførerskaber eller blive udpeget til vigtige hverv i Parlamentet," siger Doru Frantescu, stifter og direktør i VoteWatch.

VoteWatch har i analysen kun sat navn på de 70 mest indflydelsesrige parlamentarikere. Men i et udtræk fra opgørelsen for Altinget kan det ses, hvor i feltet danskerne ligger, og hvilke point de er blevet tildelt i målingen.

Øverst placerer VoteWatch Radikales Morten Helveg Petersen og Socialdemokraternes Jeppe Kofod, som begge sniger sig ind blandt de 151 til 300 mest indflydelsesrige parlamentarikere. I bunden ligger tidligere DF’er Rikke Karlsson blandt de 100 mindst indflydelsesrige parlamentarikere.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Morten Helveg Petersen glæder sig over at være placeret som det mest indflydelsesrige danske parlamentsmedlem. Men ligesom Doru Frantescu mener han også, at de danske medlemmer har sværere ved at søge indflydelse, end medlemmer fra større lande har.

"Det er klart, at vi langt hen ad vejen selvfølgelig rammes af, at vi er 5 millioner ud af 500 millioner. I et direkte valg, som valget til Europa-Parlamentet er, sætter det sig i forhold til størrelsen på delegationer og dermed også mulighederne," siger Morten Helveg Petersen og tilføjer:

"Men det er i høj grad et system, hvor det er meget op til dig selv, hvor meget du gør ud af det, og hvordan du holder dig til og dermed også søger indflydelse."

Usynligt arbejde
Analysens danske bundskraber, løsgænger Rikke Karlsson, har ifølge Parlamentets egen hjemmeside det sidste år kun deltaget i en enkelt af den slags parlamentariske aktiviteter, som primært bliver målt og vejet i VoteWatch-målingen, da hun tidligere i denne uge holdt et indlæg i Parlamentets plenarsal.

Hun påpeger selv, at hun har valgt at bruge meget af sin energi og sin politiske vægt som EU-parlamentariker på at fordybe sig i borgersager frem for at forsøge at få ordførerskaber, tillidsposter, stille ændringsforslag og andre ting, der giver point i sådanne analyser. Hun er lodret uenig i konklusionen fra VoteWatch om, at det skulle betyde, at hun ikke har nogen indflydelse.

"Jeg retter en skarp kritik mod den måde, de vurderer det på. Jeg synes, det går ud over det levende demokrati, og jeg fortsætter med at gøre det på min egen måde," siger Rikke Karlsson.

"Det kan godt være, jeg har prioriteret at sidde oppe på mit kontor og have kontakt med nogle borgere i stedet for at sidde nede i mit udvalg og høre på, hvorfor trøffelsamlerne er sure over, at der kommer en eller anden ekstra skat. Kan det måles nogle steder? Nej. Men jeg vil fastholde, at min måde at arbejde på også får rykket noget," siger hun. 

Dokumentation

Sådan har VoteWatch gjort:
Analysen består af fakta om deltagelsen i det politiske arbejde i Parlamentet om blandt andet udvalgsposter, ordførerskaber, ændringsforslag, deltagelse i afstemninger med mere.

Dertil kommer kvalitative input fra 234 adspurgte, der ofte har med parlamentarikerne at gøre. Det gælder ansatte i de øvrige EU-institutioner, folk fra det private erhvervsliv, akademikere, tænketanke, ngo’er med flere.

Kilde: VoteWatch


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00