Danske folkevalgte: EU-Parlamentet skal barberes efter Brexit

BESKÆRING: De 73 pladser i Europa-Parlamentet, som briterne efterlader sig, når de forlader EU, bør bortfalde, mener flere danske EU-parlamentarikere. Kun Folkebevægelsen mod EU’s Rina Ronja Kari er sikker på at ville beholde alle 751 pladser.

73 pladser bliver tomme i Europa-Parlamentets plenarsal, når briterne forlader Unionen.
73 pladser bliver tomme i Europa-Parlamentets plenarsal, når briterne forlader Unionen.Foto: European Union 2016
Rikke Albrechtsen

Står det til mange af de danske folkevalgte, skal de 73 tomme sæder i Europa-Parlamentet, som briterne efterlader sig, når de efter planen forlader bygningerne inden 30. marts 2019, også efterfølgende være ubesatte.

Det fremgår af en rundspørge, som Altinget har foretaget blandt de danske parlamentarikere.

Det interne EU-rivegilde om, hvordan Parlamentet skal se ud efter Brexit, forventes at spidse til hen over efteråret. Parlamentets Forfatningsudvalg har allerede skudt processen i gang og præsenteret en række matematiske modeller for, hvordan de maksimalt 751 pladser kan fordeles mellem landene fremover.

Dokumentation

Sådan er reglerne for fordelingen af pladser i Parlamentet
I Lissabon-traktaten er det udpenslet, at Europa-Parlamentet maksimalt kan have 750 medlemmer plus formanden, hvilket sætter loftet til 751.

Et enkelt land kan ikke have flere end 96 medlemmer. Det har kun Tyskland. Det mindste antal er seks folkevalgte, hvilket gælder Malta, Luxembourg, Cypern og Estland.

Pladserne er fordelt efter såkaldt degressiv proportionalitet, som betyder, at de små lande har flere parlamentarikere pr. indbygger end de store.

Denne degressive proportionalitet kan dog regnes ud på mange måder og har været præget af politiske studehandler undervejs. Derfor har Parlamentet fået til opgave at fremlægge et forslag til en ny metode, der kan fungere som regnemodel forud for fremtidige parlamentsvalg.

Forslaget skulle egentlig have været fremsat med udgangen af sidste år. På grund af usikkerheden skabt af Brexit, er det dog forsinket.

Det forventes, at Europa-Parlamentet i løbet af efteråret vil udarbejde et forslag til, hvordan fordelingen kan se ud. Det ender i sidste ende på EU-ledernes bord.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00