Danske museer mister støtte fra EU

EU-STØTTE: En stribe danske museer med landbrugsdrift mister klækkelige beløb i landbrugsstøtte fra EU, fordi de nu rubriceres som flyvepladser og vandværker. ”Tåbeligt,” mener DF's Morten Messerschmidt, der vil rejse sagen i EU.

Skrivebordsgeneralerne har været på spil, mener DF's Morten Messerschmidt, der nu vil rejse sagen over for EU-Kommissionen i Bruxelles.
Skrivebordsgeneralerne har været på spil, mener DF's Morten Messerschmidt, der nu vil rejse sagen over for EU-Kommissionen i Bruxelles.Foto: Europa-Parlamentet
Erik Bjørn Møller

Vi driver landbrug og prøver at formidle landbrugets kulturarv ud i landskabet med levende dyr. Og man kan jo ikke se forskellen på, om der er tale om en historisk ko eller en konventionel ko.

Kim Clausen
Museumsdirektør, Ringkøbing-Skjern Museum
Fakta
Foreløbig står det klart, at fem danske museer rammes økonomisk af den nye EU-lovgivning, der nu implementeres til dansk lovgivning. Det drejer sig om Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup, Herning Museum, Vendsyssels Historiske Museum, Naturhistorisk Museum i Aarhus og Ringkøbing-Skjern Museum. De har alle større arealer og har i den forbindelse modtaget landbrugsstøtte fra EU - men det er slut nu, ligesom flyvepladser, tankstationer, hoteller, golfbaner og vandværker heller ikke længere kan få støtte. De danske museer føler sig urimeligt ramt af lovgivningen, da de bl.a. arbejder med landbrugsdrift, historiske afgrøder og husdyrbevaring. 

I første omgang var de danske museumsdirektører overbevist om, at der var tale om en misforståelse nede i Bruxelles.

Men forespørgsler til EU-Kommissionen og til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri - som det hed før folketingsvalget - bragte museumsdirektørerne ud af dén vildfarelse.

For det var rigtigt nok. Mindst fem danske museer med større arealer mister her i 2015 sammenlagt flere hundrede tusinde kroner, som de hidtil har modtaget i støtte fra EU-midler til landbrugsstøtte. Alene Dansk Landbrugsmuseum på Gl. Estrup pådrager sig et indtægtstab på 230.000 kr. om året.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00