Danskere vil have Facebook til at betale musikere

RETTIGHEDER: Facebook bliver i højere grad brugt til musikstreaming, viser ny rapport. Men flere af de sociale medier betaler ikke til musikerne. Det arbejder kræfter i EU på at ændre.

Foto: /ritzau/Gonzales Peter
Peter Pagh-Schlegel

En skov af mobiltelefoner, der peger mod scenen, er efterhånden blevet et sædvanligt syn til sommerens musikfestivaller. Koncertgængerne livestreamer på livet løs via Facebook, Instagram og Snapchat. Sågar de udøvende musikere uploader deres egen musik på de sociale medier, da det er en nødvendighed for at nå ud til sit publikum.

36 procent af danskerne ser musikindhold på Facebook ugentligt, hvilket er næsten en fordobling i forhold til 2015. Det viser den nye rapport Digital Music in the Nordics, som rettighedsorganisationen Koda og dens to søsterorganisationer i Skandinavien har foretaget i samarbejde YouGov.

Safe Harbour-bestemmelse
Men mens både spillesteder, radio- og tv-stationer og abonnementsbaserede streamingstjenester betaler rettighedshaverne for at afspille musik, er eksempelvis Facebook og YouTube undtaget fra at betale. Det skyldes, at de dækker sig ind under den såkaldte "safe harbour"-bestemmelse, der fritager passive digitale platforme for at skulle stå til ansvar for, hvad deres brugere uploader til sitet.

Musikbranchen og rettighedsorganisationerne har længe argumenteret for en lovændring, således Facebook og YouTube også kommer til lommerne. Og ifølge Koda sætter deres seneste undersøgelse en tyk streg under, at der er tale om en hastesag.

I dag regerer den totale junglelov. Hvis kommercielle tjenester vil have udgivelser på deres site, så må de betale, nøjagtigt som de gør det på radio og fjernsyn.

Jens Rohde
MEP, Radikale

"Vi kan se, at Facebook i højere grad er blevet et sted, hvor borgerne får adgang til musikindhold. Musikken generer trafik på sitet, og trafikken genererer annoncerindtægter. De indtægter skal selvfølgelig deles med vores medlemmer," forklarer direktør i Koda, Anders Lassen, og understreger:

"De kan derfor ikke længere gemme sig bag Safe Harbour-princippet. Det er et kæmpe hul i lovgivningen, som på langt sigt truer med at underminere alle de indtægtsstrømme, der er grundlaget for, at der bliver lavet ny musik," siger han.

Det er dog ikke kun almindelige brugere, der lægger musik på de sociale medier, men i høj grad også kunstnerne selv. Men det gør ingen forskel, mener Anders Lassen.

"Det er et argument, vi ofte hører, men det klinger lidt hult. Selvfølgelig bruger musikere Facebook som et markedsføringsværktøj, ligesom de gerne vil spilles på P3. Forskellen er, at det aldrig har afholdt Danmarks Radio fra at betale," siger Anders Lassen.

Færre anarkister med sjove masker
Rapporten viser også, at et stigende antal danskere finder det retfærdigt, at Facebook betaler rettighedshavere. 44 procent af danskerne mener, at de bør betale dele af deres overskud til kunstnere, hvis musik kan findes på mediet. Det er en stigning på 5 procent i forhold til 2015.

"Det er jo dejlige tal, fordi det viser politikerne, at befolkningen forstår problematikken og bakker op om en ændring," siger Anders Lassen, der håber, at rapporten også når ud til beslutningstagerne i Danmark og EU.

"Tidligere har vi oplevet, at politikerne var tudenervøse for at røre ved internettet, fordi de hver gang følte, at de kom i konflikt med de her anarkister med sjove masker, for hvem internettet er blevet et symbol på alt godt i verden."

Jens Rohde: Total junglelov
Lige nu er Europa-Parlamentet i gang med at behandle et lovforslag, som EU-Kommissionen fremlagde i foråret. Forslaget lyder på, at en tjeneste med brugergenereret indhold, der er offentligt tilgængelig, ikke længere kan være omfattet Safe Harbour-bestemmelsen og dermed skal betale rettighedshaverne på lige fod med de abonnementsbaserede streamingtjenester.

Medlem af EU-Parlamentet Jens Rohde (R) sidder i retsudvalget og er med i forhandlingerne om den nye copyright-reform. Selv er han på linje med rettighedsorganisationerne.

"I dag regerer den totale junglelov. Hvis kommercielle tjenester vil have udgivelser på deres site, så må de betale – nøjagtigt som de gør det på radio og fjernsyn. Teknikken er faktisk ikke særlig vanskelig," siger Jens Rohde, der dog møder en del modstand i parlamentet.

Stor splittelse i EU
"Der er rigtig mange holdninger til det her. Selv i den liberale gruppe er vi meget uenige om, hvordan det skal tackles."

Særligt østeuropæerne ser helt anderledes på det, forklarer han.

"Østeuropæerne har en anden tradition. De har i mange år levet af en stor kopiindustri, ligesom kineserne, og har derfor en superliberalistisk tilgang til det. Det kalder de det i hvert fald. Jeg vil nu nøjes med at kalde det tyveri," siger Jens Rohde, der dog forventer, at reformen er blevet færdigbehandlet senest til foråret 2018.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Lassen

Selvstændig konsulent, fhv. adm. direktør, Koda, formand, Gesac
journalist (DJH 1987)

Jens Rohde

Fhv. MF
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00