Danskere: Helle tager EU-posten

EU-TOPPOST: Tre ud af fire danskere mener, at statsminister Helle Thorning-Schmidt vil sige ja tak til en EU-toppost, hvis hun får den tilbudt, viser ny måling.
Et overvældende flertal af danskerne tror, at Helle Thorning-Schmidt vil vinke farvel til statsministerposten, hvis hun får et jobtilbud i EU.
Et overvældende flertal af danskerne tror, at Helle Thorning-Schmidt vil vinke farvel til statsministerposten, hvis hun får et jobtilbud i EU.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Danskerne køber ikke statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) forsikringer om, at hun vil sige nej til et EU-topjob.

Det står klart i en ny måling lavet af A&B-analyse for Altinget.dk. Her svarer 73 procent af danskerne, at de tror, Thorning forlader statsministerposten, hvis hun får tilbudt en toppost i Bruxelles.

Det er særligt de danske mænd, som mener, at statsministeren kan lokkes til EU. Over 80 procent af dem er af den holdning, mens 66 procent af kvinderne tror, at hun vil forlade statsministerposten for et godt EU-tilbud.

Benægt, benægt, benægt
Helle Thorning-Schmidt er torsdag i Berlin for at møde kansler Angela Merkel forud for næste uges topmøde i Bruxelles, hvor det forventes, at der bliver kastet lys over i hvert fald dele af det topposthold, som skal besættes i løbet af de næste par måneder.

Fakta
Nøgledatoer i toppostkampen

19. juni: Angela Merkel møder Helle Thorning-Schmidt i Berlin.
Det giver yderligere vand på rygtesmedenes mølle, at den danske statsminister torsdag skal diskutere toppostpræferencer med den tyske kansler.

26.-27. juni: EU's stats- og regeringschefer mødes.
Det er målet, at de skal stille med deres bud på en ny kommissionsformand og måske også på jobbet som chefen for Det Europæiske Råd og som ny EU-udenrigsrepræsentant, som skal besættes.

16. juli: Parlamentet stemmer om den nye kommissionsformand.
Ved en hemmelig afstemning skal de 751 parlamentarikere se, om de kan mønstre et flertal for den kandidat, som EU-cheferne stiller med.

Efterspil: Udnævnelse af eventuelle resterende topposter
Hvis EU-cheferne ikke har fået sat navne på alle poster, må de mødes igen. Det er endnu uvist, hvornår det vil ske.

Ifølge Altinget.dks politiske analytiker Erik Holstein er der to grunde til, at danskerne ikke tror på statsministerens gentagne forsikringer om, at hun har tænkt sig at blive på sin plads til den bitre ende.

"Dels er der erfaringerne med Anders Fogh, der benægtede og benægtede, og alligevel gik efter jobbet i NATO. Selvom også Thorning afviser, tror folk ikke længere på den slags forsikringer. Dels står Thorning trods alt stadig til at tabe næste valg. Derfor virker det sandsynligt, at hun hopper videre til et andet topjob inden da," siger Erik Holstein.

Socialdemokraterne har en fuldstændig absurd kommunikationsmæssig udfordring her, for lige meget hvad der bliver gjort, så har folk Anders Fogh-situationen i så klar erindring, at det nærmest er umuligt for dem at forklare, at det skulle være anderledes. Derfor ender vi i en lidt komisk situation, hvor lige meget hvad hun siger, så vil det blive misforstået.

Kasper Møller Hansen
Professor ved Københavns Universitet

Ville elske EU-job
Han er enig med danskerne i, at statsministeren ikke ville tøve med at tage posten som enten formand for EU-Kommissionen, som såkaldt "EU-præsident" i Det Europæiske Råd eller som den næste EU-udenrigschef, som alle tre skal besættes inden for den kommende tid.

"Jeg tror, vælgernes vurdering er yderst realistisk. Thorning er kendt for sin begejstring for EU og vil elske et "top tre-job" i Bruxelles. Hun vil samtidig gøre sit parti en tjeneste, fordi Socialdemokraterne givetvis vil have større chancer for at genvinde magten med Mette Frederiksen som formand," siger Altinget.dks analytiker.

Danskerne forstår
Professor Kasper Møller Hansen, der forsker i danskernes meningsdannelse på Københavns Universitets Institut for Statskundskab, mener også, at sporene fra tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) skræmmer.

"Vi ved jo erfaringsmæssigt, at lederne ikke siger, at de er kandidater, selv om de er det. Og så kan danskerne nok godt forstå det dilemma, de står i, der gør, at de ikke kan sige det rent ud."

"De vurderer, at hvis hun får tilbudt en fantastisk post, som Danmark på alle måder kunne være stolt af, så vil hun sige ja," siger han.

Komiske Helle
Helle Thorning-Schmidt har den seneste tid på nærmest daglig basis afvist, at hun er interesseret i et EU-job. Det til en grad, hvor hun over for BT har erklæret, at spekulationerne forstyrrer hendes arbejde som statsminister.

Kasper Møller Hansen mener, at både hun og hendes parti står magtesløse over for den helt legitime offentlige spekulation i, om hun er udkig efter et andet job.

"Socialdemokraterne har en fuldstændig absurd kommunikationsmæssig udfordring her, for lige meget hvad der bliver gjort, så har folk Anders Fogh-situationen i så klar erindring, at det nærmest er umuligt for dem at forklare, at det skulle være anderledes. Derfor ender vi i en lidt komisk situation, hvor lige meget hvad hun siger, så vil det blive misforstået," siger han.

Røde tror mest på Thorning
Blå bloks vælgere er med 84,9 procent dem, der er mest tilbøjelige til at tro, at Helle Thorning er på vej ud af landet, hvis hun får chancen. Til sammenligning er det kun 58,3 procent af de røde vælgere, der er overbeviste om det.

Socialdemokraternes egne vælgere er dem, der stoler mest på statsministerens ord. Her er det 47,2 procent, der tror, hun vil forsvinde til Bruxelles over for 35,4, der tror på, at hun vil blive.

Ifølge professor Kasper Møller Hansen skyldes det, at et partis egne vælgere altid er mere modtagelige over for deres budskaber end andre - i hvert fald så længe der internt i partiet er opbakning om et fælles budskab.

"Så længe eliten står sammen, så vil man se den forskel på blokkene. Men lige så snart der måske er enkelte socialdemokrater, der begynder at sige, at hun er kandidat, så vil det ændre sig. Ligesom vi så det i Lars Løkke Rasmussens underbuksesag, hvor Venstres vælgere støttede op om partiet og ikke flyttede deres kryds, før nogle af folketingsmedlemmerne gik ud og kritiserede ham. Det er en helt naturlig psykologisk mekanisme, som er på spil her," siger Kasper Møller Hansen.

Altinget.dks politiske analytiker Erik Holstein er dog stadig overrasket over den relativt høje andel af socialdemokratiske vælgere, der tror, at deres partiformand og statsminister vil forlade skuden, hvis chancen byder sig.

"Det tyder på, at mange af Thornings egne vælgere ser hende som en karrierepolitiker, der befinder sig betydeligt bedre i Bruxelles end i København," siger Erik Holstein.

Dokumentation
Sådan har vi spurgt:

Det diskuteres for tiden, om Helle Thorning-­Schmidt vil forlade posten som statsminister, hvis hun bliver tilbudt en toppost i EU. Hvad er din forventning?

- Hvis Thorning får tilbudt en toppost i EU, vil hun sige ja og stoppe som statsminister.
- Hvis Thorning får tilbudt en toppost i EU, vil hun sige nej og fortsætte som statsminister.
- Ved ikke.

Sådan svarede danskerne: 

Thorning siger ja til EU-post: 

Total Mænd Kvinder Blå vælgere Røde vælgere 
72,9 % 80,7 % 66,4 % 84,9 % 58,3 %

Thorning siger nej til EU-post:

Total Mænd Kvinder Blå vælgere Røde vælgere 
15,5 % 11,9 %18,4 %7,1 %25,7 %

Ved ikke:

Total Mænd Kvinder Blå vælgere Røde vælgere 
11,6 % 7,4 % 15,2 % 8 % 16 % 

 

Om målingen:
Målingen er foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk og er indsamlet i perioden 12. juni til 17. maj. 1040 personer har deltaget i målingen på nettet. Data er vægtede efter Altinget.dk's seneste gennemsnit, så de er politisk repræsentative.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00