Danskerne vil beholde grænsekontrollen

MENINGSMÅLING: EU-Kommissionens planer om at afvikle den interne grænsekontrol i løbet af et halvt år falder ikke i god jord hos danskerne. Et klart flertal vil beholde kontrollen, men i mange partier er vælgerkorpset delt.

Da strømmen af asylansøgere og migranter nåede de danske motorveje i efteråret 2015, var Venstre-regeringen først afvisende over for at indføre grænsekontrol. Men da svenskerne skiftede kurs 180 grader og indførte svensk grænsekontrol, ændrede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdning.<br>
Da strømmen af asylansøgere og migranter nåede de danske motorveje i efteråret 2015, var Venstre-regeringen først afvisende over for at indføre grænsekontrol. Men da svenskerne skiftede kurs 180 grader og indførte svensk grænsekontrol, ændrede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdning.
Foto: Claus Fisker/Scanpix
Erik Holstein

EU-Kommissionens planer om at afvikle den interne grænsekontrol i EU i løbet af et halvt år falder ikke i god jord hos danskerne. Et klart flertal vil beholde kontrollen, men i mange partier er vælgerkorpset delt.

Grænsekontrollen var populær, allerede før den blev gennemført for halvandet år siden, og selvom tilstrømningen af asylansøgere til Danmark siden er drastisk mindsket, er danskerne på ingen måde indstillet på at opgive grænsekontrollen igen lige med det samme.

Det viser en Norstat-måling for Altinget, hvor 57 procent af vælgerne siger nej til at opgive grænsekontrollen i løbet af det næste halve år. 33 procent er parat til afskaffe den igen.

EU-Kommissionen arbejder energisk for at få fjernet den interne grænsekontrol i Unionen, og Kommissionen gik kun modstræbende med til at forlænge kontrollen med et halvt år i maj måned.

”Forudsætningen for at ophæve grænsekontrollen er, at der er kommet styr på EU's ydre grænser. Det bliver vi nødt til at have en fornuftig dialog med EU-Kommissionen om.

Jakob Ellemann-Jensen
Politisk ordfører, Venstre

Dengang udtalte EU's migrationskommissær Dimitris Avramopoulos ligefrem:

”Det her bliver den sidste forlængelse. Jeg gentager: Det bliver den sidste forlængelse.”

DF-sag blev mainstream
Genindførelse af grænsekontrol har altid været en mærkesag for Dansk Folkeparti, et krav partiet i starten stod alene med. Men DF-formand Kristian Thulesen Dahl er mildt sagt i sync med sine vælgere: Ikke mindre end 92 procent af DF-vælgere går ind for at opretholde grænsekontrollen.

Det trumfes kun af Nye Borgerliges vælgere, hvor 100 procent vil fortsætte kontrollen, men her er tale om meget små tal.

Uenighed i Venstre
Hos regeringspartiernes vælgere er der et ganske klart flertal for at fortsætte kontrollen ud over det næste halve år. Omkring hver fjerde af VLAK-vælgerne er dog uenige.

Da grænsekontrollen blev indført i januar 2016, var der uenighed mellem ministrene i den dengang rene Venstre-regering: Daværende udenrigsminister Kristian Jensen og daværende justitsminister Søren Pind var modstandere af grænsekontrol, mens især integrationsminister Inger Støjberg var varm tilhænger af en dansk grænsekontrol.

Venstres vælgere var dengang udpræget på Støjbergs parti, og det er de stadig. 68 procent af V-vælgerne vil fortsætte kontrollen, mens 24 procent af V-vælgerne vil afvikle den.

”Folk vil gerne bevare grænsekontrollen, så længe situationen ved EU’s ydre grænser er uændret. Sådan har jeg det også selv. Men jeg håber da, det ikke er nødvendigt at blive ved med grænsekontrol,” siger Venstre politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen i dag.

Han anser det for tvivlsomt, at grænsekontrollen kan ophæves sidst på året:

”Forudsætningen for at ophæve grænsekontrollen er, at der er kommet styr på EU's ydre grænser. Det bliver vi nødt til at have en fornuftig dialog med EU-Kommissionen om. For selvfølgelig skal vi passe på Danmark,” tilføjer Jakob Ellemann.

Svært for S og SF
Hos Socialdemokratiet er vælgerkorpset mere delt: Her er 52 procent for fortsat grænsekontrol, men et stort mindretal på 38 procent vil have den ophævet. Det understreger, at den enighed, der er etableret om udlændingepolitikken i Socialdemokratiets ledelse, ikke i helt samme omfang dækker partiets vælgerkorps.

Også SF-vælgerne er delte, men her er der 55 procent, der vil ophæve kontrollen, mens 34 procent vil bevare den.

Alternativ løsning
Flertallet for at stoppe kontrollen er større blandt vælgerne fra Enhedslisten og Alternativet, men selv blandt disse partiers vælgergrupper vil hver fjerde bevare kontrollen ud over det næste halve år.

Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordquist, mener, at debatten er blevet fordrejet:

”Grænsekontrol bliver fremstillet som en løsning på de globale flygtningeproblemer, men den danske grænsekontrol har haft meget ringe effekt. Når der kommer færre asylansøgere op, skyldes det, at Vestbalkan-ruten er lukket,” siger Nordquist og tilføjer:

”Vi ønsker i stedet en solidarisk løsning, hvor vi fordeler flygtninge i Europa.”

Som ofte set i meningsmålinger om værdipolitikken placerer Radikale Venstres vælgere sig på den absolutte yderfløj som modpol til DF på den anden fløj.

Blandt R-leder Morten Østergaards vælgere går ikke mindre end 81 procent ind for at droppe grænsekontrollen. 11 procent af R-vælgerne er uenige.

Opgør efter tysk valg
Det er vurderingen, at EU-Kommissionen har valgt en relativt kompromisvillig attitude til grænsekontrol, indtil både det franske og tyske valg er overstået. Kommissionen vil meget nødig give EU-kritiske partier vind i sejlene.

Det er til gengæld helt uklart, hvad der sker, efter det tyske valg er afholdt til efteråret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Rasmus Nordqvist

Bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP), kandidat (SF), europaparlamentsvalget
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00