Debat

DE: Der skal penge til at udvikle et digitalt Europa

DEBAT: Digital udvikling og penge hænger tæt sammen. For et europæisk Facebook kræver mere end den gode idé. Det kræver masser af hænder til programmering og markedsføring, og den slags koster penge, skriver Jelena Soskic, europapolitisk konsulent i Dansk Erhverv. 

Der skal penge på bordet, hvis intentionerne om et digitalt indre marked skal blive til noget, skriver Jelena Soskic, europapolitisk konsulent i Dansk Erhverv. 
Der skal penge på bordet, hvis intentionerne om et digitalt indre marked skal blive til noget, skriver Jelena Soskic, europapolitisk konsulent i Dansk Erhverv. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jelena Soskic
Europapolitisk konsulent i Dansk Erhverv

EU-Kommissionens strategi for et digitalt indre marked ligger lige rundt om hjørnet.

Strategien bliver offentliggjort 6. maj. Den kan indeholde nok så mange gode intentioner om, hvordan EU kan overhale USA eller Asien i det digitale ræs, men det vil ikke bringe os langt i sig selv. Der skal penge bag intentionerne. Ligesom der skal benzin på en bil.

Et europæisk Google kræver penge
I Silicon Valley, USA's hotspot for it-virksomheder, ligger venturekapitalister og investeringsbanker klar til at slå til, så snart de ser en god investeringsmulighed. Så når vi taler om, at vi skal skabe de rigtige vilkår for digital udvikling, handler det ikke kun om, at vi skal regulere mindre og nedsætte administrativt bøvl.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det handler også om at gøre det muligt for pengene at søge over grænser, og op i skala – amerikansk skala, så vi kan gøre alvor af, at vi også i Europa ønsker at bryste os af opfindelser som Facebook og Google. 

Penge, projekter og investorer bindes bedre sammen
Der skal penge til en industriel revolution. Det har formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, set, så han har også fremlagt en strategi for, hvordan EU kan få flere private investorer til at poste penge i levedygtige og profitable projekter – såsom energinetværk, infrastrukturer og digitale udviklinger – med sin investeringsfond, som i disse dage forhandles mellem EU-Parlamentet, EU-Kommissionen og Rådet.

Når vi taler om, at vi skal skabe de rigtige vilkår for digital udvikling, handler det ikke kun om, at vi skal regulere mindre og nedsætte administrativ bøvl.

Jelena Soskic
Europapolitisk konsulent, Dansk Erhverv

Ud over strategien for et indre digitalt marked og en investeringsfond har Juncker lavet en strategi for et indre marked for kapital, som binder de to øvrige initiativer sammen.

For Dansk Erhverv er dette et reelt forsøg på at skabe vækst og arbejdspladser i Europa. Vi mener, at det er gode initiativer, der kan komme til at batte noget, hvis vi kan blive enige om de konkrete love bag. Og det kan kun gå for langsomt. For vi har set mange eksempler på, at lovende europæiske virksomheder bliver købt af amerikanere eller asiater. Eller at europæiske virksomheder etablerer sig i USA, fordi det er meget nemmere for dem at finde finansiering dér. Europæiske virksomheder skal kunne blive i Europa og få finansiering hér til gavn for europæisk vækst og beskæftigelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00