Debat

DE: Overimplementering skal bekæmpes som ukrudt

DEBAT: Det er positivt, at et flertal i Folketinget har ændret praksis omkring implementeringen af EU-regler i Danmark. Men regeringens forslag om en såkaldt bagatelgrænse bør skrottes, skriver Kasper Ernest, chef for EU & International afdeling i Dansk Erhverv.

EU-overimplementering skal bekæmpes som ukrudt, skriver Kasper Ernest fra Dansk Erhverv. 
EU-overimplementering skal bekæmpes som ukrudt, skriver Kasper Ernest fra Dansk Erhverv. Foto: Dansk Erhverv
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kasper Ernest
Chef for EU & International afdeling, Dansk Erhverv

Vi kender det alle sammen – vi luger og luger i haven, men ukrudtet springer alligevel konstant frem fra alle kroge og sprækker.

Overimplementeringen af EU-lovgivning har samme egenskaber. Den fremkommer konstant i implementering, gennemførelse eller fortolkning af de regler, vi har vedtaget i Bruxelles.

Derfor er det overordentligt positivt, at det er lykkedes et flertal i Folketinget at få ændret de administrative praksisser omkring implementering af EU-lovgivning i Danmark. Vi bliver nødsaget til at tage det alvorligt, at den danske overimplementering koster både konkurrenceevne og forbrugervelfærd.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Bagatel-problemet
På et overordnet plan kan man godt forstå tankerne bag en bagatelgrænse, som regeringen fremførte. Men tager man et spadestik dybere, så begynder problemerne at vise sig ved netop dette.

For eksempel foreslås det, at der først skal foretages en vurdering, hvis det skønnes, at de administrative omkostninger for erhvervslivet er over fire millioner. Problemet er bare, at disse ”skøn” ikke foretages på baggrund af viden og konsekvensanalyser – men netop er skøn. Dem har vi i erhvervslivet ikke megen grund til at have tillid til ud fra fortidens erfaringer.

Folketingets Europaudvalg med formand Eva Kjer Hansen har i denne sammenhæng set helt rigtigt, når de vedholdende har holdt fast i, at bagatelgrænser ikke kan nytte.

Kasper Ernest
Chef for EU og international afdeling, Dansk Erhverv

Dertil er der også den gamle devise om ”mange bække små”. Vi snakker om 149 implementerende bekendtgørelser alene i 2014. Hvis bare en brøkdel ”skønnes” at være under bagatel-grænsen på fire millioner, så bliver de reelle økonomiske konsekvenser hurtigt store for virksomhederne.

Alle frø skal fjernes
Folketingets Europaudvalg med formand Eva Kjer Hansen har i denne sammenhæng set helt rigtigt, når de vedholdende har holdt fast i, at bagatelgrænser ikke kan nytte.

Der er kun én kur mod ukrudt – det er at fjerne ethvert frø fra jorden. På samme måde bør overimplementeringen håndteres med hård hånd og ikke efterlade rum til for mange fortolkninger og bagatelgrænser, som kan fungere som frø for nyt ukrudt. Det hele skal med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00