Det mener EU-landene om russisk gasrørledning

OVERBLIK: Energistyrelsen har modtaget en ansøgning fra Nord Stream 2 om tilladelse til anlæg af russisk gasrørledning i dansk farvand nær Bornholm. Læs her, hvordan andre EU-lande ser på projektet.

Foto: Axel Schmidt/Nord Stream 2
Simon Friis Date

Vi ser det som en investering, der vil føre til en splittelse af Europa.

Beata Szydlo
Polens premierminister

Planerne om at anlægge en godt 1200 kilometer lang gasrørledning gennem Østersøen fremtvinger ikke kun dybe panderynker hos danske politikere.

Fakta
Sagen kort

Det russiske gasselskab Gazprom er med Nord Stream 2 på vej til at anlægge en ny gaslinje, som skal løbe parallelt med forløberen, Nord Stream, fra 2011.

Nord Stream 2 er planlagt til at løbe fra Rusland tværs gennem Østersøen tæt ved Bornholm. Gasrørledningen krydser finske, svenske, danske og til sidst tyske farvande, før den slutter ved Greifswald i Nordtyskland.

Med den nuværende rute skal anlæggelsen af Nord Stream 2 godkendes af både Finland, Sverige, Tyskland og Danmark.

Den russiske gasrørledning Nord Stream 2 har udviklet sig til et storpolitisk stridsemne, efter EU har indført sanktioner mod Rusland grundet landets rolle i konflikten med Ukraine om Krim-halvøen.

Herudover peger kritikere af projektet på, at det ikke lever op til ånden i EU’s energiunion og klimamål.

Altinget har samlet et udpluk af reaktioner på projektet i EU.

Tyskland - Danmarks nabo mod syd er en stor fortaler for projektet, der vil fordoble gastilførslen fra Tyskland til EU. Derfor har forbundskansler Angela Merkel også understreget, at “Nord Stream 2 er et kommercielt projekt med private investorer.”

0:000:00