Det nye Europol: Større magt, men mere demokratisk kontrol

REPORTAGE: 1. maj bliver Europol et overstatsligt samarbejde, hvor flere beføjelser går hånd i hånd med mere kontrol. Danmark står udenfor, og derfor tikker uret for en særaftale. Altinget har besøgt Europols hovedkvarter i Haag.

Ved hjælp af data og teknologi skal Europol i stigende omfang forudse og forstå trusler fra eksempelvis terrororganisationer, mener Europol-direktør, Rob Wainwright.
Ved hjælp af data og teknologi skal Europol i stigende omfang forudse og forstå trusler fra eksempelvis terrororganisationer, mener Europol-direktør, Rob Wainwright.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Frederik Tillitz

I disse år ser vi, hvordan den mørke side af globaliseringen gør det muligt for kriminelle at forøge deres aktiviteter på tværs af landegrænser

Rob Wainwright
Direktør for Europol

HAAG: Inden for murene er den indåndede luft renset for at undgå gasangreb, og drikkevandet i hanerne filtreret af frygt for forgiftning af hovedkvarterets omkring 1100 ansatte.

Specialister, forbindelsesofficerer, politimænd, agenter og analytikere fra 28 EU-lande er samlet i en denne topsikrede bygning, der allerede var for lille, da den stod færdigbygget til 800 medarbejdere i 2011.

Siden da er pladsen kun blevet mere trang: For i den intensiverede kamp mod terrorisme og organiseret kriminalitet på det europæiske kontinent er behovet for medarbejdere i det europæiske politisamarbejde Europol også konstant.

Dokumentation

Faktaboks

Den Europæiske Politienhed (Europol) er EU's retshåndhævende myndighed hvis opgave er at hjælpe med at gøre Europa til et sikrere sted ved at bistå EU-landenes retshåndhævende myndigheder.

Europol har en central position i den europæiske sikkerhedsarkitektur og tilbyder derfor en række ydelser, såsom hjælp til retshåndhævende operationer på stedet, datacenter for information om kriminalitet og et center for ekspertise i retshåndhævelse.

For at give nationale partnere et bedre indblik i de kriminelle problemer, de står over for, udarbejder Europol regelmæssige langsigtede analyser om kriminalitet og terrorisme.

Europol blev stiftet i 1999 og beskæftiger omkring 1100 medarbejdere.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00